5 естествени почистващи препарата

2610
5 естествени почистващи препарата
Снимка: iStock/Guliver

Процесът на почистване у дома може да доведе до негативни реакции за вашето здраве. Поддържането на добра хигиена е важно условие за щастлив живот, но някои от домакинските препарати могат до доведат до алергии и здравословни проблеми. Решението се крие в домшни средства за почистване, които са напълно безвредни за здравето ви. Ето и кои са те:

Оцет с билки и подправки

Направете си сами домашен оцет с билки. Нужен ви е бял ябълков оцет и подправки като лимонена трева, канела, джинджифил, карамфил или мента. Тази комбинация има характерен мирис, но ще премахне бързо всички бактерии, гъбички и вируси от дома ви. Накиснете билките в съд, напълнен с оцет и оставете да престои една нощ. На сутринта сместа се прецежда. Полученият продукт е подходящ за почистване на метални и керамични повърхности. Използвайте разреден или в чист състав за упорите петна. При допир с кожата няма да провокира раздразнение и е безопасен дори за кърмачета.

Топ триковете за почистване на фурната без препарати, които винаги работят

Оцет с лимон

Друг вариант за домашно приготвен почистващ препарат е смесването на оцет и лимон. Тази смес е подходяща за почистване на домакински прибори, кухненски мивки, чугунени съдове, бани и тоалетни. При упорити петна добавете щипка сол и напоена кърпа от натуралния почистващ препарат. Разтрийте и ще получите перфектна чистота и блясък.

Кокосови влакна

Имате загорели петна върху кухненския плот или около котлона? Кокосовите влакна са природен ексфолиант и са идеални за триене върху твърди повърхности. В същото време натуралният продукт има антибактериални свойства. Така с един продукт ще постигнете чисти повърхности и ще премахнете бактериите.

Домашни средства за почистване, които трябва да имате в дома си

Био ензими

Това са органични вещества, получени от кухненски отпадъци, допълнени с естествена захар и естествено срещащи се дрожди/бактерии. Трябват ви кори от плодове и зеленчуци, както и бяла или кафява захар, вода и пластмасов съд с херметически капак. Използването на кухненските отпадъци има силен почистващ ефект почти върху всички повърхности.

Сода за хляб

Содата за хляб е чудотворец, честно казано. Това е естествен дезодорант, разпенва се при смесване с оцет и е леко абразивен, така че има отлична почистваща сила.

Независимо дали имате деца, домашни любимци или просто искате да намалите рафта с почистващи продукти, всички тези съвети ще ви помогнат да имате чист и безопасен дом. Всички посочени съставки присъстват във всяка кухня, имат отличен почистващ ефект и най-важното - не причиняват негативни ефекти върху здравето ви.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com