Как да направим плочките в банята като нови?

34621
Как да направим плочките в банята като нови?
Снимка: iStock

Ако влезем в банята, може да не успеем да разпознаем цвета на някои от плочките от фаянс, защото се е изсветлил с времето. Някои са потъмнели, други изсветлели от водата, стичала се по тях. Има трикове с които можем да променим вида им и да им върнем предишния чудесен вид, както сме  ги купили в началото. 

Защо плочките потъмняват и по тях се получават петна?

Лъскави плочки в банята - на какво трябва да обърнете внимание при избора им? Ние съветваме!

Сред всички видове керамични плочки (включително матови, сатенени, структурни, полуполирани и полирани плочки), тези с лъскава повърхно...

Тяхното потъмняване се дължи на кристализирането на повърхността им на разтворими соли от самата влага в банята. Ако те са неглазирани, може би е добре да бъдат излъскани с изтъркване с абразивен сапун, но не използвайте стоманена тел, защото може да ги повредите допълнително. За целта ползвайте мека гъба. Всички плочки могат да бъдат измивани с топла вода и добавен препарат с ниско съдържание на сулфат, след което изплакнати.

Ако петната не изчезват, може да използвате известни марки препарати за фаянс като – Медикс, Циф или Доместос. Съществуват и препарати за поддържане на банята, които правят защитен филм върху плочката, по който водата да се плъзга и да не останат капки и петна от засъхване.

Ако желаете да излъскате плочките, така че да лъснат от чистота, като същевременно искате да премахнете неприятната миризма, може да смесите равно количество топла вода и сок от един лимон. Лимонената киселина или още нареченото - лимонтозу е идеален помощник за натрупан  с времето варовик върху плочките. За направата му може да разтворите един или два малки пакета в един литър вода. После може да го излеете върху пода на банята и да разнесете сместта с метла или четка.  Сместа трябва да се остави за петнадесет мин., сле което плочките могат да бъдат изтъркани и изплакнати обилно с вода.

Лимонтозуто помага и за почистване на крановете от натрупан варовик. С него може да поръсите навлажнена гъба за измиване и да изтъркате добре плочките. За още по-добър ефект може да измиете след това и с веро. При по-упорито замърсяване може да си направите смес от чаена чаша оцет, чаена чаша сол и същото количество сода бикарбонат. С този вид паста може да натъркате замърсяванията и да изчакате една-две минути. После  мръсотията може да бъде лесно премахната чрез гъба.

Как да почистим ефективно фугите на плочките в банята

Плочките са задължителен елемент от оборудването за баня, кухни, коридори, сервизни помещения и дори дневни и трапезарии. Повърхността ...

Някои хора предпочитат да разтворят сместа в топла вода и да извършат почистването по този начин. Тоалетната ви чиния може да придобие нов вид, ако в нея сипете половин литър врял оцет и изчакате за десетина минути. После може да изтъркате с четка и да пуснете водата.

Как да обезмаслите повърхността на плочките?

Може да обезмаслите по възможно най-бърз начин плочките, използвайки препарат за почистване със съдържание на  разтворители или препарати на алкална основа с pH, който е по голям от 9. Ако сте заменили наскоро вашите  плочки и желаете да премахнете от тях остатъците от лепило и цимент, може да ги почистите с  препарати с висока киселинност.

Абразивен ръчен пад ще ви помогне за премахването на остатъци от латексов материал, боя, гипс, фугиращи смеси, цимент от гранитогресови, фаянсови или теракотени плочки. Разтвор от  топла вода и белина, в равно съотношение, с който можете да напръскате плочковата повърхност, да минете с четка с твърд косъм и дълга дръжка, и да изплакнете след това. Британските жени почистват фаянса в банята и тоалетната с кола. Така натрупаните ръжда и плака веднага се махат и повърхността бързо бива излъскана.  Причината  за това е, че колата в  съдържанието си има много фосфорна киселина, сода и кофеин.

Върнете стария блясък на плочките в дома си!

Не е приятно да влезем  в банята и да можем да разпознаем цвета на някои цветни керамични плочки. Някои от тях потъмняват, а други...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

8 места в къщата, които трябва да се почистват с прахосмукачка много по-често, отколкото сме свикнали

8 грешки при почистване, които само ще направят дома ви още по-мръсен

Как да премахнете следи от фон дьо тен от яката на сако или светло облекло?

Как пролетно почистване на дома да стане най-бързо и качествено?

Това е най-бързото почистване на тоалетна чиния – за броени минути ще свети

Може ли да се почиства пералня с таблетки за съдомиялна?

Тайни за незабавно преобразяване на дома ви, ако гостите идват скоро

Популярна грешка: Ето как правилно да избършете пода

Почистващи бомби за тоалетна и още 5 лайфхака за белотата в дома

Как е правилно да се пере вълнен пуловер, така че да се запази?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com