Как да перем завивките, за да ги съхраним за по-дълго?

7126
Как да перем завивките, за да ги съхраним за по-дълго?
Снимка: iStock

Когато става въпрос за поддържане на леглото ви възможно най-чисто, лесно е да пренебрегнете завивката. Въпреки че е вярно, че вашата завивка — заедно с възглавницата ви — не се замърсяват толкова бързо, колкото калъфките им, все пак е жизненоважно да ги перете, за да сте сигурни, че остават свежи.

Можете ли да перете вашата завивка?

Можете и със сигурност трябва да перете вашата завивка - повечето биха могли да бъдат изпрани или ръчно или в пералня, в зависимост от това какво препоръчва производителят – тази информация се намира на етикета за пране на всяко изделие. Прането на вашата завивка е абсолютно необходимо. Въпреки че чаршафите и спалното ви облекло ще предложат един или два слоя защита от прах, мръсотия, пот и частици кожа, дългите периоди от време, които прекарвате в леглото, означава, че вашата завивка ще се замърси. Нейното изпиране гарантира, че леглото ви винаги е хигиенично място за сън.

Колко често е редно да бъде прана завивката?

Препоръчително е да перете завивката си на всеки 2–3 месеца, като абсолютният минимум е на всеки 6 месеца. Въпреки че това би ви отнело повече време от изпирането на обикновеното спално бельо, не е необходимо да се извършва редовно, малко усилия от време на време ще гарантират, че вашата завивка ще остане свежа. По-голямата част от завивките биха могли да бъдат слагани в пералня за пране, но винаги трябва да проверявате инструкциите за пране на етикета, за да потвърдите, че това е така. Може да има някои естествени завивки, които не могат да се поставят в обикновена перална машина и може да изискват някои специализирани техники за пране.

Дори старите чаршафи ще станат бели като сняг, ако направите това

Как да изперете завивка?

Това дали вашата завивка е естествени или синтетични тъкани, зависи от това как се почиства. По-долу са дадени съвети как да я изперете в пералня, да почистите петна, да перете голяма завивка и друга полезна информация, ако нямате пералня:

- Завивките биха могли да бъдат изпирани в пералня, но някои не са предназначени за това. Някои могат да се поставят в сушилнята, докато други трябва да изсъхнат от естествения въздух в помещението.

- Проверете етикета на производителя, за да се уверите има ли написани специални упътвания, които да бъдат предприети и взети под внимание при пране.

- Уверете се, че вашият юрган ще се побере във вашата пералня. Трябва да е почти пълен, за да може да се движи по време на цикъла на центрофугиране.

- Трябва пералнята ви да е настроена на най-висока температура, която инструкциите на етикета биха позволили. Голяма част от завивките биха могли да се изперат на 60 градуса, което е достатъчно, за да унищожи вредните акари. Добре е да се сложи близо една трета от обичайното количество препарат, което се използва за обикновен цикъл на пране.

- Започнете да перете дрехите си с обикновен цикъл на центрофугиране.

- След като измиването приключи, мократа завивка трябва да се изтръска, за да се изравни пълнежът.

- След като вашата завивка е изпрана, тя трябва да изсъхне.

4 грешки, които допускате, когато перете чаршафи

Как да перете пухена или естествена завивка?

- Не забравяйте да следвате инструкциите за грижа върху завивката и не ги пренебрегвайте, ако трябва да бъдат почистени от професионалист. Вземете необходимите предпазни мерки, ако завивките ви от естествен материал или пух се нуждаят от изпиране.

- Ако завивката е твърде голяма за вашата пералня, тогава може би е по-добре да я перете на ръка или да я занесете на химическо. Завивката не трябва да заема повече от три четвърти от цилиндъра на пералната машина, може да е трудно за изпиране, ако е твърде голямо.

- Вълната и пухът са най-разпространените естествени завивки и като всички естествени материали изискват повече грижи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com