Как да предотвратим повторната поява на мухъл и плесен в банята

9523
Как да предотвратим повторната поява на мухъл и плесен в банята
Снимка: iStock/Guliver

Черната плесен е много неприятно явление, което в миналото дори е карало хората да горят тези части от дома си. Трябва да се радваме обаче, че с иновациите в нашия свят са се разработили и няколко ефективни начина за справянето с черната плесен. Продължете до края на текста, за да разберете как да премахнете този мухъл. Той не представлява само натрупана мръсотия и плака, но и гъбички, които могат да навредят на човешкото здраве. Възможно е отключването на алергии, дихателни проблеми и кожни раздразнения. Последиците от мухъла може да не са никак малко, а някои от тях са доста опасни както за дома ни, така и за здравето на цялото семейство. Ето няколко начина, по които може да се справите и да предотвратите повторната поява на плесен и мухъл:

Меден сулфат

Как да се преборим с влагата и мухъла в гардероба

Окачването на освежителя за въздух не помага, всички познати методи се провалят и нямате представа как ефективно да се отървете от непр...

Разредете 100 грама от медния сулфат в 10 литра вода. Поставете върху засегнатите участъци и оставете да престои за около 3 часа, след което изплакнете добре и оставете да се проветри за известно време. Този е един от най-ефективните методи да премахнете черната плесен и мухъла от дома ви, като може да го използвате през определен период от време или при евентуална повторна поява на тази напаст. 

Натриев хипохлорит

Това вещество е сред най-добрите антисептици и може лесно да пребори появилите се микроорганизми и гъбички. Нанесете с помощта на четка или гъба, след това изчакайте, докато не изсъхне, след което изплакнете обилно с вода и изсушете участъците. Внимавайте с натриевия хипохлорит, защото има силно действие и може да причини раздразнение. Задължително използвайте ръкавици при работа с него и пазете кожата си.

Боракс

Ще забравите за мухъла с тези народни и химически средства

Тъмните ивици и петна по повърхностите в дома ви могат да са знак, че мухълът е в действие. Това не само разваля гледката, но и засяга ...

Бораксът е естествен екологичен продукт и няма никаква миризма, която да раздразни. Смесете една чаша от него с 2,5 л вода, като може да добавите и оцет за по-добър и бърз ефект. Използвайте с четка и нанесете от разтвора върху участъците. Опитайте се и да премахнете мухъла. Тук не е задължително да изплаквате с вода, защото бораксът ще служи като защита срещу последваща поява на мухъл или плесен. Ако сте склонни към лесното отключване на алергии, бораксът е най-добрата алтернатива.

Водороден пероксид

Водородният пероксид е по-познат сред нас под наименованието перхидрол. С него може да обработвате всички повърхности, защото това вещество е безвредно, няма мирис и не е опасен за здравето ни – не предизвиква раздразнения. Използвайте 3-процентов разтвор и напръсквайте с пулверизатор засегнатите области. Изчакайте 10 минути, почистете мухъла, след което избършете със сух парцал. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

9 неща, които трябва да почиствате само веднъж годишно

Как да премахнете следите от дезодорант от дрехите?

Как най-лесно се почистват велурени обувки?

Имитирайте чист дом, само в 7 лесни стъпки

Как се почиства гуменото уплътнение на пералнята?

Практичен интериор: 7 лайфхака за по-лесно почистване

Защо трябва да използвайте само бели кърпи за баня

7 места, които повечето хора забравят да разчистят

Лекар: Това е оптималният период за смяна на спалното бельо

Тези 6 тайни лайфхака от опитни домакини ще накарат апартамента ви да блести от чистота

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Чистофайници