Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да си направим домашен препарат за почистване на прозорци

11 юни 2024, 16:11 часа

Приготвянето на собствен домашен препарат за почистване на прозорци е не само рентабилна алтернатива на продуктите, закупени от магазина, но и ви дава удовлетворението да знаете точно какви съставки използвате.

Само с няколко прости домакински продукта можете да приготвите разтвор без ивици, който ще остави прозорците ви искрящо чисти. Ето как да си направите домашен препарат за почистване на прозорци в няколко лесни стъпки:

Състав:

Оцет: Оцетът е ключова съставка в домашния препарат за почистване на прозорци поради своята киселинност, която помага за разграждането на мръсотията и замърсяванията по стъклените повърхности.

Спирт: Добавянето на спирт за търкане към разтвора помага за бързото му изсъхване и предотвратява образуването на ивици по прозорците.

Ако искате кристално чисти прозорци и огледала, направете тези 10 неща

Вода: Водата е основата на разтвора и помага за разреждането на оцета и алкохола за безопасно и ефективно почистване.

По желание: Етерични масла: Ако искате да добавите приятен аромат към препарата за почистване на прозорци, можете да добавите няколко капки от любимото си етерично масло. Популярни са лимон, лавандула или мента.

Инструкции:

Смесете съставките: В бутилка с пулверизатор смесете равни части бял оцет и спирт за търкане. Например можете да използвате една чаша оцет и една чаша спирт за търкане. Ако използвате етерични масла, добавете няколко капки към сместа.

Добавете вода: След като оцетът, алкохолът за търкане и етеричните масла (ако използвате такива) се смесят, напълнете останалата част от спрей бутилката с вода. Оставете малко място в горната част, за да можете да разклатите сместа.

Разклатете добре: Закрепете капака на бутилката с пулверизатор и разклатете добре, за да се уверите, че всички съставки са добре смесени.

Проверете и регулирайте: Преди да използвате препарата за почистване на прозорци върху целия прозорец, е добре първо да го тествате върху малка, незабележима област, за да се уверите, че няма да нанесе щети. Ако е необходимо, можете да коригирате съотношението на съставките, за да отговаря на вашите предпочитания.

Какви домашни средства да използвате за почистване на прозорците си?

Напръскайте и избършете: След като сте доволни от сместа, напръскайте я върху повърхността на прозорците и избършете мръсотията и замърсяванията с чиста кърпа без власинки или хартиена кърпа. За най-добри резултати работете на малки участъци и използвайте отделна кърпа или хартиена кърпа, за да подсушите прозореца веднага след почистването, за да предотвратите появата на ивици.

Почистете до блясък: След като избършете прозореца с почистващия препарат, използвайте суха микрофибърна кърпа, за да излъскате стъклото до искрящ блясък. Тази стъпка помага да се премахнат всички останали ивици и придава на прозорците професионален завършек.

Повтаряйте, ако е необходимо: В зависимост от степента на замърсяване на прозорците може да се наложи да повторите процеса на почистване няколко пъти, за да постигнете желаните резултати. За редовна поддръжка се стремете да почиствате прозорците си поне веднъж месечно, за да запазите най-добрия им вид.

Като следвате тези прости стъпки, можете да си направите домашен препарат за почистване на прозорци, който е ефективен и екологичен. Не само ще спестите пари, като използвате съставки, които вече имате у дома, но и ще сте спокойни, че знаете какво точно се съдържа в почистващия препарат, който използвате, за да поддържате прозорците си искрящо чисти.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес