Как и с какво да премахнете петната по детските дрехи: 9 най-безопасни метода

3108
Как и с какво да премахнете петната по детските дрехи: 9 най-безопасни метода
Снимка: iStock/Guliver

Понякога децата носят вкъщи толкова упорити петна, че прането дори при най-високите температури не може да се справи с тях. За съжаление, инструкциите в този случай са безполезни, защото детето по природа е по-малко точно от възрастния. Но не е нужно всеки път да носите мръсните бебешки дрехи на химическо чистене, тъй като има някои лесни хакове, които ще ви помогнат да се отървете от петната.

Най-често срещаните замърсявания по детските дрехи и прости начини да се отървете от тях

Боя

Боята е основният виновник за петната по детските дрехи, а освен това не винаги е възможно да я изперете. Но има решение: направете смес от половин топла вода и половин перилен препарат. Потопете петното в нея и го почистете с четка за зъби или чиста кърпа, след което изперете в пералнята, както обикновено. Този метод ще ви помогне да разтворите както боя на маслена, така и на водна основа.  

7 гениални трика за справяне с петната по дрехите

Маркер

За да премахнете петно, дори от перманентен маркер, използвайте алкохол или антисептик. За да направите това, поставете салфетка върху петното и преминете през него с памучен тампон или чиста кърпа, напоена със спирт.  

Мръсотия

За да отстраните замърсяването, накиснете петното от обратната страна в студена вода. След това накиснете дрехите в топла вода за 20 минути. Ако петното остане, избършете го с кърпа или чиста гъба и гел за пране и го оставете така за 5 минути. 

Храна

Маслените петна са най-голямото неудобство при пране, тъй като е трудно да се отървете от тях. Но ако петното е прясно, навлажнете го с топла вода и нанесете сапун за съдове или бяла паста за зъби. За по-голяма ефективност изтъркайте внимателно петното с четка за зъби или гъба. Ако имате петно от плодов сок, най-добре е да го отстраните с белина. Най-ефективни в този случай са вариантите със съдържание на хлор.

Трева

За да се отървете от петна от трева, накиснете дрехата в топла вода и перилен препарат за десет минути. Ако петната продължават да съществуват, вземете малко перилен препарат и напоете с него чиста гъба или кърпа, след което изтъркайте петното.

Как да премахнем мазно петно от дреха само за броени минути

Тебешир

Най-ефективното средство в борбата с тебеширените петна е содата за хляб. Затова навлажнете кърпа, четка за зъби или гъба в топла вода и поръсете със сода за хляб. След това преминете през петното с избрания инструмент, докато кредата се разтвори. 

Лепило

За да премахнете лепилото, първо го оставете да изсъхне. След това изстържете засъхналите парчета, ако е възможно. Останалото лепило може да се отстрани, като върху петното се приложи лед, увит в тънка кърпа.

Пот

За да се отървете от упоритите петна от пот, накиснете дрехата в бял оцет за един час. След това почистете с чиста четка и изперете в пералнята, както обикновено.

Кръв

Понякога петната от кръв не се премахват с машинно пране. В действителност обаче не са необходими много компоненти за успешното им отстраняване. Можете да: 

Перете със сапун за ръце. За да направите това, намокрете петното и сапуна със студена вода и търкайте в продължение на пет минути. 

Използвайте аспирин. Смачкайте две таблетки аспирин и ги добавете в купа с топла вода. След това поставете петното върху чиния за 30 минути, след което изперете в пералня, както обикновено.

Изсипете сол. Солта е универсална съставка, която се намира в повечето домове. Тя измива виното, а също така е добра за премахване на петна от кръв. Намокрете петното със студена вода, поръсете със сол и избършете с чиста кърпа, след което изперете както обикновено.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

5 лайфхака бързо да съберете парчетата от счупен стъклен съд

Колко често трябва да перете дрехите си?

Как да бъде успешно почистването на фугите на силно замърсен фаянс

Дори и силно замърсената микровълнова печка ще се почисти - ето как

Как се почиства силно замърсен фритюрник?

Какво е по-добре да изберете за пране: прах, гел или капсули?

Тайни, които ще ви помогнат да измиете прозорците без много усилия

Как бързо да премахнете петно ​​от диван: 5 ефективни начина - тапицерията ще бъде като нова

Как се почиства тиган с алуминиево фолио?

5 места у дома, които много хора пропускат при почистване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com