Оцет и сода за хляб срещу ръжда, чай за чисто огледало

15261
Оцет и сода за хляб срещу ръжда, чай за чисто огледало
Снимка: https://pixabay.com

Агресивните почистващи препарати имат своите последици върху нас. Техните миризми са много силни, съдържат вредни химикали и повреждат маникюра на дамите. Но не е задължително домът ви да блести само чрез тяхната употреба. Има някои домашни методи и хитринки, които чрез подръчни средства можете да превърнете в новите си любими препарати. Днес ще ви разкрием част от тях.

Пакетчета чай за чисто огледало

Имаме чувството, че огледалото ни се замърсява дори веднага след като е почистено. По него полепват малки прахови частици, отбелязват се и леките докосвания и т.н. Но бързо можете да се справите с мръсните огледала само с помощта на вече използвани пакетчета чай или кафе. Накиснете ги отново в топла вода, оставете известно време, вземете мек парцал, накиснете го във водата и почистете огледалото. След това минете със суха микрофибърна кърпа повторно.
Ако този метод не ви допада, може да използвате и още една алтернатива – парче обелен суров картоф. Натрийте замърсените участъци с картофа, измийте с вода и посдушете с кърпа. Тази хитринка е подходяща и за почистване на прозорци.

Тебешир и оцет срещу варовик

Ако случайно по вашите огледала или прозорци след ремонт забележите засъхнал варовик, лесно може да го премахнете с домашна смес от 1 см тебешир, и супена лъжица оцет, както и същото количество вода. Добавете тебешира в сместа от оцет и вода, разбъркайте и нанесете кашата върху засегнатите участъци чрез гъба или велурен парцал.

Оцет и сода за хляб срещу ръжда

Ръждата най-често срещаме в банята, а тя е изключително неприятно и досадно за чистене явление. Трудно се премахва, ако не включим агресивни препарати, но затова днес ще ви представим и ефикасна домашна хитринка – разтвор от оцет и хлебна сода. Разбиракйте двете съставки в съотношение 1:1 и нанесете върху ръждясалите участъци. Оставете за известно време, след което изплакнете с чиста вода и избършете със суха кърпа.

По този начин може да се справите и със замърсената фурна. Това е уред, който използваме почти ежедневно и по който полепват различни мазнини, изгоряла храна и т.н. Затова е важно и редовното му почистване. За целта си набавете 1 чаша сода за хляб и половин чаша вода. Кашата нанесете внимателно върху стъклото и вътрешността на фурната, най-вече по замърсяванията и изчакайте 10-15 мин., изплакнете внимателно с хладка вода и подсушете добре всички участъци. Така ще имате чиста фурна без да се е наложило да използвате агресивни почистващи препарати за целта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com