Практичен интериор: 7 лайфхака за по-лесно почистване

868
Практичен интериор: 7 лайфхака за по-лесно почистване
Снимка: iStock

Как да организираме пространството по такъв начин, че да направим почистването на апартамента по-удобно? Вижте нашата селекция от полезни съвети.

Ключът към спестяването на време е не само методът на почистване, но и как е организирано пространството и как е декориран интериорът.

Материали

Не се увличайте по лъскави и бели повърхности в интериора. Когато купувате материали, вече можете да видите в магазина как изглежда този или онзи материал, който лежи на тезгяха: колко бързо събира прах, дали има отпечатъци върху него. Важно е плочките в банята и тоалетната да се почистват лесно. Грубите повърхности усложняват този процес и такива помещения изискват често почистване. И, ако не обичате да почиствате, по-добре е да избягвате текстурираните повърхности.

Тайната на правилното и бързо основно почистване в дома: Ето откъде да започнете

Практични цветове

Всеки разбира, че мръсотията е по-видима на бели повърхности, а прахта е по-видима на тъмни повърхности. Изберете практични цветове. Не използвайте твърде тъмни или твърде светли цветове в интериора си. Дори незначителни петна и мръсотия се виждат на бялото. На обикновена черна, тъмносиня или червена повърхност се вижда прах и капки вода.

Мебели

Що се отнася до мебелите, висящите мебели са по-практични, а под легла с крака или колела е удобно да се вакуумира и измие пода. Необходимо е да се помисли върху стила на мебелите. Предпочитайте обикновени шкафове или напълно вградени.

Текстил и декор

Използвайте хипоалергенни тъкани с добър състав, които лесно се перат. Заменете тежките завеси с ролетни щори. Това важи за картини и снимки по стените. Ако искате да чистите по-малко, намалете броя им. Поставете по-малко огледала и стъклени повърхности в интериора.

Килимите са основни колектори на прах. Отървете се от тях без съжаление. Оставете малки килими и пътеки, които лесно се перат в пералня. Килимите с дълъг косъм се почистват много трудно.

10 грешки при почистване, заради които домът ви никога няма да е чист

Осветление

Обемните лампи с изобилие от декоративни елементи се почистват твърде дълго и бързо натрупват прах. Вграденото осветление или елегантните тела са по-интелигентен вариант.

Системи за съхранение

По-добре е гардеробите да се използват функционално, отколкото да се поставят шкафове в стаите и да се претрупва пространството. Ако пространството позволява, организирайте гардеробна, където можете да поставите всичко компактно.

По-малко мебели

Много по-лесно е да поддържате дома си подреден, когато броят на мебелите е сведен до минимум. Отървете се от ненужните мебели, които местите при всяко почистване. Продължителността на почистването също зависи до голяма степен от дизайна на мебелите: много рафтове и декоративни елементи отнемат много повече време от лаконичния дизайн.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Перат ли се плюшени играчки в пералня или не?

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com