Всички правим тази грешка при миене на чинии

3973
Всички правим тази грешка при миене на чинии
Снимка: iStock/Guliver

Дамите определят миенето на чинии като едно от най-досадните и неприятни домакински задължения. Миялната машина е решение, но е подходяща само за по-големи семейства, тъй като трудно бихте могли да съберете съдове, съобразно капацитета ѝ, ако сте двучленно домакинство. Независимо дали избирате миене на чинии на ръка или на машина, грешките, които допускате, не само водят до разход на повече енергия, вода, труд, но и до незадоволителни резултати. Малки трикове могат да улеснят домакинските ви задължения, да направят миенето една идея по-приятно и да ви спестят време и средства. Вижте най-честите грешки при миене на чинии и кое е правилното поведение.

Най-честата грешка при миене на чинии на ръка

Една от най-честите грешки на домакините, когато визираме миене на чинии на ръка, е използването на стара гъба за натриване на съдовете. Това създава опасност от разпространение на микроби, тъй като гъбата обикновено е почти непрекъснато влажна – идеална среда за развитие на плесен и мухъл, а и обикновено се съхранява в мокрите помещения. Нещо повече – старата гъба е лигава, не е достатъчно твърда, не измива и изтрива лесно и изисква повече усилия и търкане. Тя оставя и неприятна миризма върху съдовете.

Трикове за по-бързо миене на чиниите

Сменяйте гъбата на всеки 10-14 дни, за да нямате проблем и да се сдобиете с блестящи и  скърцащи от чистота съдове с лекота. Когато гъбата е подходяща и нова, миенето на чинии е по-лесно, по-приятно и по-бързо. Този помощник е достатъчно евтин, за да си позволите да го сменяте често.

Много домакини не осъзнават опасността, която крие старата мокра гъба, не усещат, че тя губи и от времето им, както и изисква допълнителни усилия и продължават да я използват дори когато се разпада между пръстите им. Не правете тази най-честа грешка при миене на чинии на ръка.

Най-честата грешка при миене на чинии на миялна машина

Тук най-честата грешка е мързелът. Домакини, които мразят времето, вложено в почистване на съдовете, често слагат чинии, които имат остатъци от храна по тях, загоряло или залепнали частици, не ги почистват предварително, с което не само застрашават уреда си, но и рискуват да извадят от машината посуда със следи от храна вместо чиста такава.

Домакините обаче правят и друга грешка в другата крайност – изплакват съдовете и ги слагат мокри в машината. Не го правете. За да е по-качествено измиването, съдовете трябва да са сухи. Изтържете или отстранете остатъците от храна на сухо и сложете съдовете в миялната машина. Ако избегнете тази честа грешка при миене на чинии, ще спестите време, средства, ще удължите живота на машината си и ще се радвате на оптимални резултати.

Други приложения на препарата за миене на чинии

Какви други грешки допускат домакините?

  • Не използват домакински ръкавици, с което въздействат отрицателно върху здравето и красотата на кожата на ръцете си.
  • Използват твърде много препарат, който не само трудно се плакне, изисквайки повече време, усилия и вода, съответно средства, но и е вреден за самите съдове, остава по тях, следователно го консумирате. Повечето препарат не прави миенето по-лесно, напротив – по-трудно става.
  • Пускат машината за миене на чинии с няколко броя от вечерята. Този уред е създаден да работи оптимално добре пълен. Съобразете се с капацитета му и не пускайте няколко самотни чинии сами. Изчакайте да  се напълни.
  • Прибират съдовете още мокри или влажни, защото бързат да се сгушат под завивките или не харесват гледката на съхнещи съдове в кухнята си. Това обаче е грешка, защото прибирането на влажни съдове увеличава риска от плесен в шкафовете, а и създава риск от изкривяване на материала. Снабдете се със сушилник и ги оставете да пренощуват там.

Не ви се мие точно днес? Има страхотни и кокетни картонени съдове за еднократна употреба, които са еко и след които може да се насладите на хобито си. Не ги използвайте всеки ден все пак.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Защо не действа? Как да четем правилно етикетите на домакинските препарати?

9 неща, които трябва да почиствате само веднъж годишно

Как да премахнете следите от дезодорант от дрехите?

Как най-лесно се почистват велурени обувки?

Имитирайте чист дом, само в 7 лесни стъпки

Как се почиства гуменото уплътнение на пералнята?

Практичен интериор: 7 лайфхака за по-лесно почистване

Защо трябва да използвайте само бели кърпи за баня

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com