Жури, програми, акценти и гости - всичко за 27-ия София Филм Фест (ВИДЕО)

3363
Жури, програми, акценти и гости - всичко за 27-ия София Филм Фест (ВИДЕО)
Снимка: Арт Фест

27-ият София Филм Фест очаква своите зрители от 16 до 31 март 2023 г. Официалното откриване на фестивала е на 16 март в Зала 1 на НДК. Предварителната програма стартира на 10 март в Дома на киното и Чешкия център с ретроспективи на Милчо Манчевски и Ян Сверак и със специалния конкурс "СФФ Тийн", а от 13 март започва и ретроспективата на Фолкер Шльондорф в залата на Гьоте-институт. Програмата в София продължава до 9 април.

Прожекциите ще бъдат традиционни – в киносалони, където зрителите могат да съпреживяват заедно киноисториите и да се срещат с голяма част от техните създатели. В същото време продължаваме да представяме и специална селекция от филми онлайн.

София ще посрещне авторите на селектираните творби в конкурсните програми, които ще ги представят лично пред българската публика в киносалоните, както и много световноизвестни гости с техните най-нови филми.

София Филм Фест в Пловдив ще бъде от 17 март до 2 април, традиционното издание във Варна е от 24 март до 2 април, а София Филм Фест на брега в Бургас ще бъде от 30 март до 7 април.

"Повелителят на горите", реж. Фолкер Шльондорф

През 2023 година София Филм Фест отправя покана към всички свои почитатели и зрители да обърнат специално внимание на "зелената идея" с грижа за климатичните промени и стремеж към увеличаване на "белите дробове" на планетата – неслучайно 27-ото издание на фестивала се открива с новия филм на знаменития Фолкер Шльондорф "Повелителят на горите". Носителят на "Оскар" и "Златна палма" ще засади първото дърво в "гората на София Филм Фест". Началото ще бъде непосредствено след официалното откриване на фестивала на 16 март. Заедно с германския режисьор, дървета ще бъдат засадени и от кмета на Столична община, госпожа Йорданка Фандъкова, както и от други партньори на фестивала. С всеки закупен билет за откриването на фестивала ще бъдат засадени 5 дървета в партньорство с Гората.бг.

Едно от емблематичните имена в българското кино – операторът, режисьор и сценарист Радослав Спасов ще отпразнува през 2023 г. своята 80-а годишнина. Този март той ще получи Наградата на София на Столичната община за приноса си към седмото изкуство. Плакетът е дело на прочутия художник Георги Чапкънов - Чапа, който тази година също празнува своя 80-и юбилей.

Джералдин Чаплин

Наградата на София на Столичната община ще бъде връчена и на легендарната актриса Джералдин Чаплин, която ще бъде специален гост на фестивала. Заедно с режисьорката Джесика Удуърт и нейния екип те ще представят най-новия им съвместен филм "Лука", вдъхновен от романа "Татарската пустиня" на Дино Будзати. Гала-прожекцията е предвидена за 25 март – във вечерта на връчването на наградите на София Филм Фест.

За 21-ви път международно жури ще определи Голямата награда в конкурса за първи или втори игрален филм "София – град на киното", съдържаща парична премия от 7000 евро, осигурена от Столична община. Председател на журито е световноизвестният режисьор Милчо Манчевски (Северна Македония), носител на "Златен лъв" и номиниран за чуждоезичен "Оскар". Членове на журито са още три дами режисьорки – Агнешка Смочинска (Полша, ще представи "Мълчаливите близначки"), Беата Парканова (Чехия, ще представи "Думата") и Александра Кочеф - дъщерята на Тед Кочев, (САЩ, ще представи "Скрити съкровища"), както и един от най-опитните и обичани български актьори – Владимир Пенев.

В програмата блестят и филми, дело на световни майстори на киното или таланти, носители на авторитетни международни награди, сред които са "Идеалното число" на легендарния Кшищоф Зануси, "Целувката" на носителя на "Оскар" и две награди "Златна палма" Биле Аугуст, оскаровите фаворити "Тар" на Тод Фийлдс, "Империя на светлината" на Сам Мендес, "Под слънцето" на Шарлот Уелс, "Близо" на Лукас Донт, "Аржентина, 1985" на Сантяго Митре, "Цялата красота и кръвопролитие" на Лора Пойтрас.

"Часът на Армагедон", реж. Джеймс Грей

Сред вече обявените премиери на фестивала са копродукцията с България "Лука" на Джесика Удуърт, най-новите филми на Фатих Акин "Рейнско злато" и на Джафар Панахи "Без мечки", "Часът на Армагедон" на Джеймс Грей, "Корсаж" на Мари Кройцер.

Сред специалните гости на фестивала са Фолкер Шльондорф, Джералдин Чаплин, Кшищоф Зануси, Биле Аугуст, Джесика Удуърт и Ян Сверак, който ще представи най-новия си филм "Витлеемска светлина" и ще получи Специалната награда на СФФ.

На 27-ия СФФ ще гостуват още Лех Ковалски с "Граница на солидарността", Дито Цинцадзе с "И слънцето изгрява" и "Рокси", Харутюн Хачатрян с "Трите гроба на артиста", Георги Овашвили с "Красивата Елена". Един добър приятел на фестивала – мултиталантливият Зигфрид, ще представи най-новия си филмов разказ "Бенгалска история", а колумбийският режисьор Раул Гарсия Родригес, завършил кино в НАТФИЗ, ще гостува с новия си филм "Огън под дъжда".

"Блок", реж. Тодор Мацанов

Българските игрални премиери включват "Записки по едно предателство" на Георги Дюлгеров, "Пролетно равноденствие" на Иван Павлов, "Изкуството да падаш" на Орлин Милчев, "Добрият шофьор" на Тонислав Христов, "Блок" на Тодор Мацанов, "Аромат на липа" на Сиси Денкова, "Извън сезона" на Иван Панев, "Анна" на Боримир Илков, "Случаят Тесла" на Андрей Хадживасилев. Сред документалните премиери са участващите в документалния конкурс "Една провинциална болница" на Илиян Метев, Иван Чертов и Златина Тенева и "Моят чичо Любен" на Никола Бошнаков и Георги Стоев – Джеки, както и "Оловният войник" на Костадин Бонев, "Войник на съдбата" на Касиел Ноа Ашер, "Ваклуш" на Николай Василев, "Герой на нашето време" на Светослав Овчаров и Светла Цоцоркова, "Превал" на Михаил Мелтев, "Майор Томпсън – (не)нужният герой" на Жезко Давидов, "Ето къде си в млякото на мечтите" на Милена Кънева, "Поли" на Дамян Николов.

21-вият Конкурс за български късометражен филм ще представи 12 филма, селектирани от жури в състав: Елица Петкова, режисьор, Росен Спасов, филмов експерт и режисьора Орлин Менкаджиев, носител на наградата през 2022 година.

Готов е и официалният трейлър на фестивала. Автор на видеото и на цялостната визия на тазгодишното издание на София Филм Фест е дело на Nanda.

За първи път в програмата на фестивала ще има конкурс ТИЙН с филми на младежка тематика, селектиран от режисьорката Надежда Косева, и Детска програма, селектирана от режисьора Андрей Хадживасилев.

Пълната информация за различните програми и билетите за фестивалата можете да откриете на сайта на София Филм Фест.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КИНО:

На 1-и май започва Националният фестивал на българското кино "Васил Гендов"

Първата част от шедьовъра на нямото кино "Наполеон" ще бъде показана в Кан (СНИМКИ)

Филмът "Ингеборг Бахман - пътуване в пустинята" на Маргарете фон Трота вече е по кината

Леонардо ди Каприо ще изиграе Франк Синатра, режисиран от Мартин Скорсезе

Легендарното студио "Гибли" ще получи почетна "Златна палма" в Кан

Сериалът "100 години самота" е факт: Гледайте първия трейлър (ВИДЕО)

Куентин Тарантино се отказа от последния си филм

Филмът "Учителската стая" спечели наградата LUX на европейската публика

Документален филм за големия кинокритик Тони Андрейков представят в кино "Влайкова"

Новият филм на Константин Божанов е в секция "Особен поглед" в Кан

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Кино