Максим Генчев пред Actualno.com: Отказвам повече да взимам пари от държавата

22800
Максим Генчев пред Actualno.com: Отказвам повече да взимам пари от държавата
Снимка: "Ботев"/Официална Facebook страница

Излъчването на филма "Ботев" по БНТ1 преди дни се оказа катализатор на множество коментари относно качествата на продукцията, личността на режисьора Максим Генчев и критериите за финансиране от страна на националната телевизия.

Логично, в интернет пространството "изплуваха" публикации и интервюта на Генчев за един от предишните му филми - "Дякон Левски". В едно от интервютата, публикувано през 2016 г., режисьорът прави изненадващо сравнение между Васил Левски и Делян Пеевски.

Actualno.com се свърза с Максим Генчев, за да коментира въпросното интервю, както и настоящия скандал около филма "Ботев". Режисьорът веднага откликна на молбата ни.

Как биха изглеждали филми на Максим Генчев за други велики исторически личности

Както се знае, всеки режисьор има почерк, който изгражда с години. Някои режисьори го изграждат добре, други само го изграждат. И от ви...

"Едни антибългари, неродолюбиви хора, които искат да няма българска история, да бъдем клиенти и роби на банки, на заеми, искат да унищожат етноса - днеска убиха този филм ("Ботев", бел. ред.).

"Да са живи и здрави - да ходят да си плащат данъците, да дава 44 милиона държавата за разни изгъзици с пе*ерасти по филмите в интерес на евроатлатническите ценности и да вървят по дяволите. Аз приключих с държавните институции. Не желая да се занимавам, не желая пари от държавата."

Именно покрай финансирането на "Дякон Левски" и излъчването му по Канал3 навръх 3 март през 2016 г. бе публикувано и интервюто на Генчев, в което той казва "Колкото и да е парадоксално, съвременният Левски в моите очи прилича на Делян Пеевски". 

"Вече е ясно кой уби Ботев - Максим Генчев"

"Вече е ясно кой уби Ботев - Максим Генчев." Това написа в социалната мрежа писателката Веселина Седларска. Поводът за този коментар е...

"Донякъде са мои думи, донякъде са дописвани... просто с привкус на шега съм казал, че Делян Пеевски е Левски.", казва Генчев в коментара си за Actualno.com: "Искам вече да затворим тази тема и да ви съобщя следното: Ботев събира три години оръжия, екипира момчета, надъхва ги. Три години. После преминават Дунава и за два дни ги избиха. Това се случва и с филма за Ботев - три години хиляди родолюбци събират по пет лева, по десет лева. Изкарахме блестяща премиера... Показа се този филм по телевизията и гракват всичките завистници, които не могат да понесат нашия подвиг. И... филма го убиха. Това е истината. А това, че Пеевски е показал "Дякон Левски" по телевизията няма никаква връзка нито с мен, нито с Левски, нито с родолюбието." 

На въпрос дали смята да прави кино оттук-насетне, Максим Генчев казва следното:

"Следващата моя стъпка е филм за Иван Александър. Средновековие. Второ българско царство. Ще покажа един достоен български цар, който е баща на последния български цар. Това е филм, който също ме занимава, защото корените на турското робство тръгват от 14 в. и продължават да съществуват и до днес. Лятото, живот и здраве, ако съм жив, трилогията ще я заключа с филм за подвига на Стефан Караджа. Това са моите планове за тази година.

Нека да говорим по тия въпроси с повече топлота и обич за нашия изстрадал народец. Това е и причината аз въобще да се занимавам с кино. Нe се правя на някакъв гений."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КИНО:

"Властелинът на пръстените" се завръща по кината в 4К резолюция

На 1-и май започва Националният фестивал на българското кино "Васил Гендов"

Първата част от шедьовъра на нямото кино "Наполеон" ще бъде показана в Кан (СНИМКИ)

Филмът "Ингеборг Бахман - пътуване в пустинята" на Маргарете фон Трота вече е по кината

Леонардо ди Каприо ще изиграе Франк Синатра, режисиран от Мартин Скорсезе

Легендарното студио "Гибли" ще получи почетна "Златна палма" в Кан

Сериалът "100 години самота" е факт: Гледайте първия трейлър (ВИДЕО)

Куентин Тарантино се отказа от последния си филм

Филмът "Учителската стая" спечели наградата LUX на европейската публика

Документален филм за големия кинокритик Тони Андрейков представят в кино "Влайкова"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Кино