Наградата LUX на публиката 2024: Ето къде може да гледате филмите безплатно

1105
Наградата LUX на публиката 2024: Ето къде може да гледате филмите безплатно
Снимка: София Филм Фест

През март и април българската публика ще може да гледа на голям екран петте европейски филма, номинирани за наградата LUX на публиката, и да избере победител. "20 000 вида пчели", "Паднали листа", "На борда на "Адаман", "В димна сауна" и "Учителската стая" са петте филма, които се състезават за наградата LUX на публиката за 2024 г.

Любителите на европейското кино в София, Пловдив, Варна и Бургас ще имат възможност да гледат лентите като част от програмата на Международния София Филм Фест, който продължава до 31 март.

Кои са номинираните филми

Още: Обявиха финалистите за Наградата LUX на публиката за 2024 г.

Петте номинирани филма "20 000 вида пчели", "Паднали листа", "На борда на „Адаман", "В димна сауна" и "Учителската стая" бяха обявени по време на Международния филмов фестивал във Венеция през септември 2023 г.

Снимка: София Филм Фест

20 000 вида пчели

Испания, 2023 г., 125 мин, Режисьор: Естибалис Уресола

Филмът разказва историята на дете, което расте в своеобразен пчеларски матриархат в Страната на баските, и на фона на свадливи майки и лели се опитва да открие своето име и идентичност. Пчелни кошери и слънчеви пейзажи допълват деликатната тъкан на филма и напомнят за значението на културното наследство, общността, възпитанието и намирането на вътрешен покой.

Снимка: София Филм Фест

Паднали листа

Финландия-Германия, 2023 г., 81 мин, Режисьор: Аки Каурисмаки

Копродукцията на Финландия и Германия разказва историята на двама самотници, които случайно се срещат през нощта в Хелзинки и се опитват да намерят първата, единствената и последната любов в живота си. Пътят им към тази благородна цел е помрачен от алкохолизма на мъжа, изгубените телефонни номера, пълното неведение за името и адреса на другия и обичайните трудности, които животът поднася на търсещите щастие. Тази нежна трагикомедия, смятана досега за изгубена, е продължение на трилогията на Аки Каурисмаки за работническата класа.

Снимка: София Филм Фест

На борда на "Адаман"

Франция-Япония, 2023 г., 109 мин, документален, Режисьор: Никола Филибер

"Адаман" е уникален център за дневни грижи. Намира се на плаваща конструкция по река Сена в сърцето на Париж и посреща възрастни хора, страдащи от психични разстройства. Полаганите грижи помагат на пациентите да се ориентират във времето и пространството, да се възстановят или поддържат духа си. Екипът, който ръководи центъра, се стреми да се противопоставя, доколкото е възможно, на деградацията и дехуманизацията на психиатрията.

Снимка: София Филм Фест

В димна сауна

Естония-Франция-Исландия, 2023 г., 89 мин, документален, Режисьор: Ана Хинтс

"В димна сауна" е вълнуващ, задушевен и изненадващ поглед към проблемите на психическите травми, изцелението и сплотеността. Филмът е заснет като картина на Вермеер или Рембранд, като камерата никога не е натрапчива или механична. По-скоро образите се носят като дима – задържат се, разнасят се, застиват за кратко, преди да изчезнат и да се появят отново. С автентичен авторски подход режисьорката Ана Хинтс е създала променящ представите поглед към човешкото битие в женско тяло, показвайки жените "такива, каквито са", с дълбока емоционална достоверност и съпричастност.

Снимка: София Филм Фест

Учителската стая

Германия, 2023 г., 98 мин, Режисьор: Илкер Чатак

"Учителската стая" получи номинация за "Оскар" за най-добър международен филм, след като бе удостоен с четири Германски филмови награди (включително за най-добър филм) и призовете на Europa Cinemas и на Арт кината в раздел "Панорама" на Берлинале ’23. Сюжетът е фокусиран върху млада учителка, която попада в центъра на скандални разкрития за умело действащ крадец на територията на гимназията, в която преподава. В историята са преплетени противоречивите представи, които се изграждат в различните семейства въз основата на традиции и възпитание, както и неизкоренимите предразсъдъци, породени от произход и националност, с които хора на най-различни възрасти се отнасят по между си.

Къде и кога можете да гледате филмите

За да гледате филмите на голям екран, можете да вземете своя билет-покана на касите на всеки от посочените по-долу киносалони до изчерпване на местата. Прожекциите са с ВХОД СВОБОДЕН.

В Бургас: 29 март (петък) - 17:00 часа - "На борда на "Адаман" - Културен дом НХК, Бургас

Във Варна: 30 март (събота) - 16:00 часа - "Учителската стая" - Фестивален и конгресен център, Варна

В Пловдив: 1 април (понеделник) - 18:30 часа - "Паднали листа" - LUCKY Дом на киното, Пловдив

В София: 6 април (събота) - 18:00 часа - "20 000 вида пчели", кино "Одеон"

7 април (неделя) - 18:00 часа - "Паднали листа", кино "Одеон"

8 април (понеделник) - 18:00 часа - "На борда на "Адаман", кино "Одеон"

9 април (вторник) - 18:00 часа - "В димна сауна", кино "Одеон"

10 април (сряда) - 18:00 часа - "Учителската стая", кино "Одеон"

Следващи стъпки

Петте номинирани филма се субтитрират на 24-те официални езика на ЕС, а Европейският парламент организира прожекции във всички 27 държави – членки на ЕС, по време на периода "Гледай, оцени, спечели" (септември 2023 г. – март 2024 г.). Филмът, който спечели наградата LUX на публиката, ще бъде адаптиран за аудитории с увреден слух. 

Носителят на наградата LUX на публиката ще бъде определен от гласовете на публиката и на депутатите в Европейския парламент, като двете групи ще имат равна тежест от 50% в крайната оценка. Спечелилият филм ще бъде обявен на церемонията по връчване на наградата LUX на публиката на 16 април в пленарната зала на Европейския парламент в Брюксел.

Повече за наградата LUX 

"LUX — Европейска филмова награда на публиката" се организира от Европейския парламент и European Film Academy с цел да насърчава културното многообразие и да предоставя подкрепа за европейското кино.

Наградата е наследник на Филмовата награда "LUX", учредена от Европейския парламент през 2007 г. Номинираните филми насочват вниманието към актуални социални и политически въпроси, включват зрителите в дебатите за Европа и отразяват красотата и многообразието на европейското кино. 

Инициативата дава по-голяма видимост на номинираните филми и им помага да пресекат границите и да достигнат до по-широка аудитория. Тя позволява на зрителите от целия Европейски съюз да гледат филми, които иначе не биха били прожектирани в техните страни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КИНО:

Филмът "Зелена граница" на Агнешка Холанд вече е в България

Мария Бакалова ще играе във филм с Райън Рейнолдс и Кенет Брана

"Властелинът на пръстените" се завръща по кината в 4К резолюция

На 1-и май започва Националният фестивал на българското кино "Васил Гендов"

Първата част от шедьовъра на нямото кино "Наполеон" ще бъде показана в Кан (СНИМКИ)

Филмът "Ингеборг Бахман - пътуване в пустинята" на Маргарете фон Трота вече е по кината

Леонардо ди Каприо ще изиграе Франк Синатра, режисиран от Мартин Скорсезе

Легендарното студио "Гибли" ще получи почетна "Златна палма" в Кан

Сериалът "100 години самота" е факт: Гледайте първия трейлър (ВИДЕО)

Куентин Тарантино се отказа от последния си филм

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com