Обявиха финалистите за Наградата LUX на публиката за 2024 г.

1486
Обявиха финалистите за Наградата LUX на публиката за 2024 г.
Снимка: European Parliament

Филмите "Паднали листа", "20 000 вида пчели", "На Адаман", "В димна сауна" и "Учителската стая" се състезават за Наградата LUX на публиката за 2024 г. Това бе обявено на кинофестивала във Венеция, съобщи пресслужбата на Европейския парламент

"Обичаме нашите европейски филми, защото разкриват нашите мечти, страхове и надежди. Европейската публика доказа интереса си миналата година, като 45 000 европейци гласуваха, за да изберат победителя. Тази година всеки от петте избрани филма дава уникален поглед за предизвикателствата и възможностите, пред които се изправя европейското общество - овластяване на жените и момичетата, нарастваща социална справедливост и равенство, укрепване на многообразието. Сега е време да изберете следващия победител с нас - гледайте безплатните прожекции във всички страни от ЕС и гласувайте на нашата платформа", каза Евелин Регнер, зам.-председател на Европейския парламент.

Наградата през 2023 г.: "Любимият" филм на привържениците на "Възраждане" - "Близо", спечели наградата LUX

Повече за петте филма

Снимка: Европейски парламент

"20 000 вида пчели" на испанската режисьорка Естибалис Уресола Солагурен разказва историята на осемгодишно дете, което търси своята идентичност. 

В "Паднали листа" финландецът Аки Каурисмаки разказва една обикновена любовна история между обикновени хора - служителка в супермаркет и самотен и алкохолизиран работник.

"На Адаман" на Никола Филибер е документален филм за уникална психиатрична клиника на плаваща платформа по Сена.

"В димна сауна" на естонската режисьорка Ана Хинт проследява група млади жени, които споделят съкровени тайни в тъмна сауна.

Германската продукция "Учителската стая" на режисьора Илкер Чатак разказва историята на млада учителка в гимназия, която се отличава от колегите си с идеализма си. Тя се заема да разследва поредица от кражби сред учителите.

Как да гласуваме за филмите

Снимка: iStock

Номинираните пет продукции ще бъдат преведени със субтитри на 24-те официални езика на ЕС и ще се прожектират в киносалони на територията на страните членки.

Европейската публика ще може от 1 септември да гласува за номинираните филми на платформата за наградата. Победителят ще бъде избран от гласовете на публиката и вота на членовете на Европейския парламент и ще бъде обявен през март 2024 г. на церемония, организирана от Европейския парламент. 

Европейската филмова награда LUX на публиката се присъжда от Европейския парламент (ЕП) и Европейската филмова академия. Призът даде нов живот на кинонаградата на Европейския парламент, която се присъждаше от 2007 г. Европейската институция е единственият парламент в света, който връчва награда за постижения в областта на киното.

Още: "Догмен": Голямото филмово завръщане на Люк Бесон

Чрез филмовата награда Парламентът подкрепя разпространението на европейски филми от 2007 г. насам, като осигурява субтитри на 24 езика на ЕС за филмите, участващи в крайното състезание. От 2020 г. евродепутатите и любителите на киното в Европа гласуват заедно, за да изберат най-добрите филми, режисьори и актьори. През годините, в които членовете на ЕП определяха лауреатите на награда LUX, в киносалоните в Европа бяха представени над 100 продукции. Наградата се фокусира върху основните права, интеграцията на уязвимите групи в обществото, борбата с бедността и насилието срещу жени, припомня БТА.

Още: Начало на фестивала във Венеция: Кои са най-очакваните филми

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КИНО:

Режисьорът на "Шоуто на Труман" с почетен "Златен лъв" във Венеция

Изабел Юпер оглавява журито на кинофестивала във Венеция

Вижте официалния трейлър на филма "Гунди - Легенда за любовта" (ВИДЕО)

Стачка заплашва провеждането на кинофестивала в Кан

Гледайте първи тийзър на новия филм на Франсис Форд Копола - "Мегалополис" (ВИДЕО)

Хана Шигула получи Награда за цялостно творчество на Германската филмова академия

Връчиха италианските награди "Давид на Донатело": Надделяха социалните теми

Сър Антъни Хопкинс ще изиграе композитора Георг Фридрих Хендел

Мерил Стрийп ще получи почетна "Златна палма" в Кан

След разпит: Освободиха Жерар Депардийо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com