Начало на фестивала във Венеция: Кои са най-очакваните филми

2094
Начало на фестивала във Венеция: Кои са най-очакваните филми
Снимка: Getty Images

Кинофестивалът във Венеция отваря врати за 80-ото си издание днес, 30 август, и ще представи дългоочаквани филми. Във Венеция ще дойдат по-малко звезди от обикновено, тъй като стачката на холивудските актьори не позволява на много известни кинаджии да присъстват на прочутия червен килим. 

Художественият директор на фестивала Алберто Барбера е знаел това и въпреки трудностите е успял да привлече едни от най-ярките звезди през последните години, оборвайки мрачните прогнози за масово неявяване на големи студийни продукции. "Знаем, че някои таланти няма да могат да присъстват... Но други ще дойдат, защото работят за независими продукции", казва той за телевизия Ройтерс. "Така че всичко е наред. Изглежда много положително."

Но далеч от каналите на Венеция усещането за криза превзема бизнеса с филми, със стачките на основните профсъюзи на актьорите и сценаристите в САЩ, довели голяма част от развлекателната индустрия до застой. "Ако стачките продължат по-дълго, това ще има огромен отрицателен ефект върху следващия сезон и сезона на наградите", каза Барбера.

Още: Кинофестивалът във Венеция очаква световни звезди. Ще ги спре ли стачката в Холивуд?

Новите заглавия, които ще бъдат представени на фестивала

Нови филми на режисьори като Брадли Купър, Йоргос Лантимос, Дейвид Финчър, Майкъл Ман, София Копола, Ава Дюверней и Рюсуке Хамагучи ще се състезават за престижната награда "Златен лъв" на събитието, което продължава до 9 септември.

Венеция обичайно представя големи фаворити за "Оскар"-ите, като осем от последните 11 награди "Оскар" за най-добър режисьор бяха присъдени на филми, които дебютираха във Венеция, включително "Ла Ла Ленд" през 2016 г., режисиран от от тазгодишния председател на журито Деймиън Шазел. "Ще се изненадам, ако не видим Дейвид Финчър или Брадли Купър, или София Копола в надпреварата за "Оскар тази година", казва още Барбера.

Още: Прощалният филм на Рюичи Сакамото ще бъде представен на фестивала във Венеция

Брадли Купър е режисьор и изпълнява главната роля във филма "Маестро", който ще бъде представен на фестивала във Венеция, снимка: Getty Images

Финчър режисира "Убиецът" - трилър за безмилостен наемен убиец, изигран от Майкъл Фасбендер, а Купър режисира и участва в "Маестро" за композитора Ленард Бърнстейн. Копола ще представи "Присила", базиран на мемоарите на Елвис Пресли и с участието на Кейли Спейни. Друг очакван биографичен филм е "Ферари" на Майкъл Ман, в която Адам Драйвър е в ролята на италианския автомобилен производител Енцо Ферари. Пенелопе Крус пък е в ролята на неговата съпруга.

"Ферари" е независима продукция, която не е направена от някое от големите холивудски студия и актьорският състав е получил одобрение от Гилдията на актьорите в САЩ да рекламират филма. Не е сигурно, че Драйвър или Крус ще се появят, но сред водещите актьори, които се очакват във Венеция, са Джесика Частейн, която е с главна роля в новия филм на Мишел Франко "Спомен", и Мадс Микелсен, който изпълнява главната роля в "Обетована земя" на Николай Арсел.

Тримата големи - Алън, Бесон и Полански

Венеция ще даде трибуна и на новите филми на Уди Алън, Люк Бесон и Роман Полански, трима режисьори, засегнати от скандали, свързани с #MeToo, които бяха загърбени от много фигури в индустрията през последното десетилетие.

Големият Уди Алън също ще представи новия си филм, но извън конкурсната програма, снимка Getty Images

Бесон се завръща на фестивала, след като беше оправдан през юли по обвиненията в изнасилване, повдигнати срещу него през 2018 г. от актриса. Той отрича да е извършил нещо нередно, както и Алън, който беше обвинен в нападение над осиновената си дъщеря, но беше оправдан от полицията. 90-годишният Полански избяга от САЩ заради присъда за изнасилване на 13-годишно момиче през 1977 г. - престъпление, което той признава.

Още: Феминистки скочиха срещу Уди Алън, Люк Бесон и Роман Полански във Венеция (СНИМКА)

"Историята на изкуството е пълна с престъпници, които са направили красиви произведения на изкуството. Защо не и Полански? Той е един от най-великите майстори, които все още работят", казва Барбера, цитиран от БТА. 

Филмът на Бесон "Догмен" е в конкурсната програма, докато първият френскоезичен филм на Уди Алън - "Coup de Chance" ("Късмет"), и филмът на Полански - "Дворецът", ще бъдат показани извън конкурсната програма.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КИНО:

Реставрираме филма "Крадецът на праскови" на Въло Радев в 4K (ВИДЕО)

Кейт Бланшет призова да се правят повече филми за бежанци

Нина Добрев е в болница, пострада сериозно при инцидент с мотоциклет (Снимки)

"Хоризонт: Американска сага" - Кевин Костнър представи премиера на филма си в Кан

Война без край между наследниците на Ален Делон: Искат ДНК проба от актьора

165 филма на 21-ия Международен фестивал за късометражно кино IN THE PALACE

Актрисата Ели Скорчева с награда "Златна липа" за цялостно творчество

Връчиха наградите на СБФД: Вижте кои са победителите

Нов сериал за големите български дарители тръгва по БНТ1

Рекорден брой гледания на трейлъра на "Гунди - Легенда за любовта" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com