Топ 7 на най-добрите филми на фестивала "Сънданс" за всички времена (ВИДЕО)

1161
Топ 7 на най-добрите филми на фестивала "Сънданс" за всички времена (ВИДЕО)
Снимка: iStock

Филмовият фестивал "Сънданс" в никакъв случай не е обикновено събитие. Кинофестивалът е поставил началото на кариерата на много режисьори от различни стилове и жанрове. Екип на StudyFinds се обърна към девет експертни източника, за да представи седемте най-добри филма на фестивала "Сънданс" за всички времена.

Основан през 1978 г. от емблематичния актьор Робърт Редфорд, фестивалът "Сънданс" се превърна в главната изява на независимото кино в САЩ. Това престижно събитие, което се провежда всеки януари в заснежените планини на Парк Сити, Юта, предоставя платформа за изгряващи режисьори и техните смели, нефилтрирани виждания. Започнал скромно като малко събитие, "Сънданс" постепенно се превърна в културен гигант, изстрелвайки на световната сцена безброй признати от критиката независими филми.

Тази година фестивалът "Сънданс" продължава до 28 януари.

Още: Кристофър Нолан ще получи почетна награда на кинофестивала "Сънданс"

Топ 7 на най-добрите филми от "Сънданс"

1. "Камшичен удар" (2014)

Майлс Телър е начинаещ барабанист в голяма музикална академия, стремящ се да звучи като най-големите звезди. Джей Кей Симънс е неговият учител, който се отнася много сериозно към барабаните.

Този филм няма как да не ви докосне с историята, в която стремежът на един барабанист към съвършенство е непрекъснато провалян от неговия ментор.

Първоначално "Камшичен удар" започва като късометражен филм, докато продукцията не успява да си позволи пълнометражна версия благодарение на интереса на инвеститорите

2. "Mис Слънчице" (2006)

Кой не обича сърцераздирателна история за семейство с проблеми? "Mис Слънчице" е забавно и сърдечно приключение, в което семейство се качва в семейния автомобил, за да пропътува през цялата страна и да включи най-малката си дъщеря (Абигейл Бреслин) в конкурс за красота.

"Сънданс" влезе в историята с една от най-големите сделки в историята на фестивала, когато Fox закупи правата върху филма. Това е било авантюра, която си е струвала, тъй като филмът печели повече от 100 млн. долара в световен мащаб и осигурява "Оскар" на Майкъл Арндт и Алън Аркин.

3. "Бягай!" (2017)

Ако сте гледали този филм, определено няма да го забравите. Даниел Калууя е в ролята на чернокож фотограф, който посещава родителите на бялата си приятелка, но нещата бързо се променят, когато той започва да забелязва някои зловещи събития в техния дом. Само месец след провеждането на фестивала "Сънданс" "Бягай!" тръгна по кината с огромен успех. Той напълно унищожи стандартите на боксофиса.

4. "Инцидентът на станция Фрутвейл" (2013)

Райън Куглър не за първи път работи в екип с Майкъл Б. Джордан. Преди "Крийд" и "Черната пантера" те дебютираха с този биографичен филм, представен в последния ден на фестивала. Джордан играе Оскар Грант III - млад мъж, който е убит от полицаи през 2009 г. Филмът е базиран на истинска история, която действително се е случила в Оукланд.

5. "Секс, лъжи и видео" (1989)

Режисьорският дебют на Стивън Содърбърг надделява на фестивала "Сънданс". В този филм Джеймс Спайдър играе човек, който записва на видео жени, разказващи за сексуалните си фантазии. След това той въвлича и приятелите си от колежа.

Направен за 1,2 млн. долара, това е първият филм от "Сънданс", взет от продуцентската компания Miramax, който се превръща в кросоувър хит и в крайна сметка ще вдъхнови създаването на "инди" отдели във всички големи студия.

6. "Проклятието Блеър" (1999)

Това е първоначалният "виновник" за появата на феномена "изгубени кадри", който се разпространи след 2000-та година. Хората бяха толкова любопитни за паранормалната реалност на този филм, че се надпреварваха да ходят по кината.

Говорим за маркетинг. Точно преди премиерата на "Сънданс" през 1999 г. бе създаден уебсайт, наречен blairwitch.com. Зрителите можеха да влязат в него и да видят полицейските доклади и доказателствата за трима студенти, които са изчезнали в гората, докато са се опитвали да заснемат видео на вещицата от Блеър.

Актрисата Хедър Донахю си спомня как е прочела рекламата за филма в "Зад кулисите". В нея пишело: "Импровизиран игрален филм, заснет в гориста местност: ще бъде ад и повечето от вас, които четат това, вероятно не трябва да идват". Е, хубавото е, че актьорите във филма въпреки това го сториха. "Проклятието Блеър" се превърна в една история на успеха на 1999 г., като спечели 248 млн. долара в световен мащаб. Нелоша възвръщаемост за бюджет от около 25 000 долара.

7. "Американски психар" (2000)

Това, което USA Today определя като най-добрата роля на Крисчън Бейл, е ролята на сериен убиец на име Патрик Бейтман в мрачно-комичния, изпълнен с кръв трилър на режисьорката Мери Харън - "Американски психар". Но той не е единствената звезда в актьорския състав. Във филма може да видите звезди от "първа класа" като Уилем Дефо, Джъстин Теру, Джаред Лето и Рийз Уидърспун, пише БТА.

Още: Обявиха кои са най-зле в киното: Ето ги номинациите за "Златна малинка"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КИНО:

Филмът "Зелена граница" на Агнешка Холанд вече е в България

Мария Бакалова ще играе във филм с Райън Рейнолдс и Кенет Брана

"Властелинът на пръстените" се завръща по кината в 4К резолюция

На 1-и май започва Националният фестивал на българското кино "Васил Гендов"

Първата част от шедьовъра на нямото кино "Наполеон" ще бъде показана в Кан (СНИМКИ)

Филмът "Ингеборг Бахман - пътуване в пустинята" на Маргарете фон Трота вече е по кината

Леонардо ди Каприо ще изиграе Франк Синатра, режисиран от Мартин Скорсезе

Легендарното студио "Гибли" ще получи почетна "Златна палма" в Кан

Сериалът "100 години самота" е факт: Гледайте първия трейлър (ВИДЕО)

Куентин Тарантино се отказа от последния си филм

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com