Днес започва фестивалът на независимото кино "Сънданс"

1504
Днес започва фестивалът на независимото кино "Сънданс"
Снимка: Sundance Film Festival/Facebook

Фестивалът на независимото кино "Сънданс" започва днес, а сред темите на форума е и тази за изкуствения интелект. Фестивалът ще продължи до 28 януари.

Кинофестивалът, сред чиито основатели е актьорът Робърт Редфорд, се провежда в щата Юта, на повече от 2000 м надморска височина. "Сънданс" е важен за разпространението на независимите игрални и документални филми.

Темата за изкуствения интелект заема специално място сред 90-те продукции, участващи на фестивала през тази година. Само преди няколко месеца актьори и сценаристи в Холивуд стачкуваха, а една от причините за действията им беше страхът да не бъдат заменени от ИИ.

Още: Сръбският режисьор Радивое Андрич ще получи специалната награда на София Филм Фест

Акцентите на фестивала

Документалният филм "Love Machina" ("Любов от машина") представя усилията на двойка да запази любовта след смъртта, пренасяйки човешко съзнание в хуманоид. Режисьорът Питър Силън се смята за "щастливец" заради завършването на проекта, започнал през 2017 г., тъй като днес публиката е чувствителна към темата за ИИ. Друг документален филм - "Eternal You" ("Вечният ти"), потапя зрителя във вселената на стартъпите, които атакуват "пазара на скръбта", предлагайки разговори с аватари на починалите близки. 

Името на звездата от "Здрач" Кристен Стюарт е на два от афишите. Това са двата филма, за които ще се говори най-много на фестивала, прогнозира програмният директор на "Сънданс" Ким Ютани. В "Love Lies Bleeding" ("Любовта кърви") актрисата се превъплъщава в мениджър на фитнес зала, която се влюбва в бисексуална културистка. Любовната история води до серия жестоки събития. Стюарт играе и в "Love Me" ("Обичай ме") - постаапокалиптична мистерия за любовта между машини.

Още: "Опенхаймер" мачка наред: Триумф и на наградите на критиците

В четвъртък вечер фестивалът ще бъде открит с прожекция на "Freaky Tales" ("Странни приказки") с участието на актьора Педро Паскал. Сюжетът на филма е изграден върху серия истории на случилото се в един-единствен ден през 1987 г., когато се сблъскват пънкари, скинхедс, рапъри и баскетболна звезда. Друг много очакван филм е комедията "Телма", в която една баба се забърква в екшън - версия на "Мисията невъзможна", но с участници от третата възраст. "Надявам се, че ще стигнем до разпространение в кината и после до стрийминг", каза актрисата Джун Скуиб, която е на 93 години. 

Режисьорите Стивън Содърбърг и Ричард Линклейтър ще представят новите си филми. Содърбърг е режисьор на трилъра "Presence" ("Присъствие") с участието на Луси Лиу, а Линклейтър предлага филм, посветен на родния му град - "God Save Texas" ("Боже, пази Тексас").

Както стана ясно през ноември 2023 г., режисьорът Кристофър Нолън ще получи почетна награда по време на фестивала.

#MeToo и американската демокрация

Освен темата за ИИ документалните филми през тази година обръщат внимание на движението #АзСъщо (#MeToo) и на бъдещето на американската демокрация. "War Game" ("Игра на война") показва ролева игра, в която участниците стават президенти. "В година на избори е смущаващо да знаем, че игрите могат да бъдат много близо до реалността", каза новият директор на фестивала Юджийн Ернандес. Филмът "Will&Harper" ("Уил и Харпър") показва пътуването на една трансжена из страната. 

Още: Българинът Крум Родригес е номиниран за престижните награди за операторско майсторство в САЩ

Японската журналистка Шиори Ито представя "Black Box Diaries" ("Дневници от черната кутия") - хроника на обвиненията в насилие, повдигнати от самата нея срещу мениджър в телевизионен канал. "Не знам какво да очаквам, но сега съм в Америка и се надявам да срещна хора, които също ще споделят подобен опит", каза Ито. Прожекцията на нейния филм е предвидена за събота, съобщава БТА.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КИНО:

Сър Антъни Хопкинс ще изиграе композитора Георг Фридрих Хендел

Мерил Стрийп ще получи почетна "Златна палма" в Кан

След разпит: Освободиха Жерар Депардийо

Световни звезди влизат в журито на фестивала в Кан с тотално полово равенство

Филмът "Зелена граница" на Агнешка Холанд вече е в България

Мария Бакалова ще играе във филм с Райън Рейнолдс и Кенет Брана

"Властелинът на пръстените" се завръща по кината в 4К резолюция

На 1-и май започва Националният фестивал на българското кино "Васил Гендов"

Първата част от шедьовъра на нямото кино "Наполеон" ще бъде показана в Кан (СНИМКИ)

Филмът "Ингеборг Бахман - пътуване в пустинята" на Маргарете фон Трота вече е по кината

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Кино