България е против още един екостандарт за автомобилите - "Евро 7"

3878
България е против още един екостандарт за автомобилите - "Евро 7"
Снимка: iStock

Италианският министър на транспорта заяви във вторник, че Италия и няколко нейни съюзници в Европейския съюз могат да блокират регламента "Евро 7", с който от 2025 г. се затягат ограниченията за емисиите на замърсители от автомобилите, включително азотни оксиди и въглероден оксид.

Сред страните, които не подкрепят екостандарта, е и България, стана ясно от думите на Матео Салвини.

В ЕС: ще поскъпнат ли колите заради новия стандарт Евро 7

Защо въобще са необходими тези норми? Европейските стандарти за изгорели газове са стойности, показващи допустимите нива на замърсяван...

"Италия, заедно с Франция, Чехия, Румъния, Португалия, Словакия, България, Полша и Унгария, разполага с необходимия брой гласове, за да блокира този скок в тъмното", заяви италианският министър по време на конференция на автомобилни търговци във Верона, цитиран от "Ройтерс".

"Сега сме блокиращо малцинство, искаме да се превърнем в мнозинство", добави той.

През април България се въздържа и при приемането на пакета "Подготвени за Цел 55". С него съветът на ЕС прие окончателно пет закона, които ще позволят на блока да намали емисиите на парникови газове в основните сектори на икономиката. В тях влиза забраняване на продажбата на автомобили с двигатели с вътрешно горене след 2035 г.

"Подготвени за Цел 55" определя политиките на ЕС в съответствие с ангажимента на блока да намали нетните си емисии на парникови газове с поне 55% до 2030 г. в сравнение с нивата от 1990 г. и да постигне неутралност по отношение на климата през 2050 г.

Страните от ЕС и евродепутатите трябва да преговарят тази година по предложеното законодателство "Евро 7", предназначено да се прилага за леки автомобили и микробуси от юли 2025 г. и за автобуси и камиони две години по-късно.

Франция ще плаща на шофьорите, които не пътуват в пиковите часове

Властите в голям френски град ще плащат на шофьорите да отказват пътувания в пиковите часове. Според изданието The Connexion, град Лил ...

Предложеният регламент за "Евро 7" е "очевидно погрешен" и дори не е полезен от екологична гледна точка, смята Матео Салвини - лидер на коалиционната партия "Лига" в италианското дясно правителство.

Европейските производители на автомобили се противопоставят на предложените разпоредби за емисиите, които според тях са твърде скъпи, прибързани и ненужни. Според Европейската комисия те са необходими за намаляване на вредните емисии и за предотвратяване на повторение на скандала "Дизелгейт".

ОЩЕ: Италия търси съюз с Франция и Германия против новите екостандарти

"Евро 7" е първият стандарт в световен мащаб, който регулира не само емисиите от изпускателната тръба, но и определя допълнителни ограничения за емисиите на прахови частици от спирачките и правила за емисиите на пластмасови микрочастици от гумите.

Стандартът предвижда пределните стойности на емисиите от леки автомобили, лекотоварни автомобили, автобуси и камиони да бъдат въведени в единна система, като се поставят едни и същи ограничения, независимо от това дали превозното средство използва бензин, дизелово гориво, електрическо задвижване или алтернативни горива.

Технически прегледи и екостикери: Какво се променя за колите?

От септември месец миналата година в Наредбата за периодичните технически прегледи на пътните превозни средства има допълнение, което т...

Разширява се обхватът на изпитванията в пътни условия на нови автомобили, включително температури до 45°C или кратки маршрути, типични за ежедневните пътувания. Съответствието на леките и лекотоварните автомобили ще бъде проверявано, докато тези превозни средства изминат 200 хиляди километра и достигнат 10 години. По този начин се удвояват изискванията за дълготрайност, съществуващи съгласно правилата на Евро 6/VI (100 хиляди километра и 5 години). Подобни увеличения ще се въведат и за автобусите, и за камионите.

Новите правила също така определят пределни стойности на емисиите за нерегулирани досега замърсители - например за емисиите на диазотен оксид от тежкотоварни превозни средства.

ЕК изчислява, че ако бъде въведен "Евро 7" до 2035 г., той ще доведе до намаляване на общите емисии на въглероден оксид от леките и лекотоварните автомобили с 35% в сравнение с "Евро 6" и с 56% в сравнение с Евро VI от автобусите и камионите.

Автомобилният транспорт е най-големият източник на замърсяване на въздуха. През 2018 г. над 39% от емисиите на азотед оксид и 10% от първичните емисии на прахови частици ПЧ2.5 и ПЧ10 в ЕС идват от него.

Италия също почна проверки заради дизелгейт "VW"

Италианските власти ще тестват нивото на вредните емисии, изхвърляни от хиляда автомобили от различни марки, продавани в страната, обяв...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЛИМАТ:

Ел Ниньо ще се обърне в Ла Ниня. Тази година може да се окаже най-горещата в историята

Следата "Ковачки": "Топлофикация София" е можела да спести 200 млн. лв. за 6 години

Работниците по света са все по-застрашени заради климатичните промени

Учени разкриха механизма за покачването на морското ниво

Мащабна акция разкри чудовищно изсичане на гори в Индонезия, Малайзия и Нова Гвинея

Коя страна може да се похвали с най-голямата геотермална система в Европа?

Климатичните разходи заплашват да доведат редица развиващи се държави до фалит

Светът бележи пореден рекордно горещ месец през март

Как сушата в Панамския канал може да застраши глобалната верига на доставки?

Едва 57 производители са отговорни за по-голямата част от въглеродните емисии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com