Камъни от СО2 за борба със затоплянето

1867
Камъни от СО2 за борба със затоплянето

Климатолози заявиха за успешното завършване на пилотен проект по "минерализация" на въглеродния диоксид и неговото извеждане от атмосферата с помощта на базалтови породи в Исландия, които фактически мигновено поглъщат СО2 и го превръщат в карбонати, съобщава РИА Новости.

"Карбонатите не могат да "изтекат" изпод земята, което говори, че нашият метод за фиксиране на СО2 се явява постоянен и екологично чист начин за снижаване на концентрацията парникови газове в атмосферата. Базалтите се срещат повсеместно във всички ъгълчета на планетата, което ни дава почти безкрайни обеми за запасяване с СО2", казва Юрг Матер от университета на Саутхемптън (Великобритания).

Голяма част от въглерода и въглеродния диоксид на Земята се намира не в атмосферата, а под земята и във водата на световния океан и на неговото дъно, където постоянно се отлагат запаси варовик, доломит и други породи, състоящи се от съединения на въглеродната киселина (Н2СО3).

Какво ще стане, ако изгорят всички изкопаеми горива на Земята?

В последно време температурите чупят все нови рекорди, но до какво може да доведе това, освен до топене на ледовете? В изследване, пуб...

Днес процесът по натрупване на карбонати на дъното на океана се намира под заплаха поради повишението на киселинността в резултат на рязкото нарастване на СО2 в атмосферата поради човешката дейност.

Запасите от карбонати са се натрупвали в недрата на Земята в продължение на десетки и стотици хиляди години както в резултат на отлагане на органични останки и неорганични утаечни породи на дъното на морето, така и в резултат на взаимодействието на атмосферния СО2 и така наречените основни планински породи, базалти и подобни на тях минерали, изхвърляни на повърхността на Земята от вулкани.

Поради тази причина климатолозите никога не са разглеждали базалтите като възможен резервоар за извеждане на излишъците на СО2 от атмосферата наравно с подземните хранилища и други ръкотворни "складове" на парникови газове.

Преди четири години Матер и колегите му хвърлили предизвикателство на тази представа, като стартирали проекта Carbfix, при който учените със съгласието на исландските власти изсмуквали въглероден диоксид заедно с вода в една от дълбоките дупки на територията на острова, чиято повърхност се състои от 90% базалтови породи.

Заедно с СО2 учените въвеждали в недрата на земята малки количества радиоактивен въглерод-14 за оценка на дела погълнат въглероден диоксид, серни съединения и флуор за търсене на пътища за "миграция" на газовете.

Работата от къщи вреди на климата!

Днес работодателите по-често от когато и да било наемат служители за дистанционна работа. Целта – да се икономисат средства за на...

Сега учените са представили първите резултати от този експеримент – както се оказало, почти всички запаси от въглероден диоксид (над 95%) били погълнати от породите на Исландия и се превърнали в карбонати за по-малко от две години, а не за хилядолетия.

Успехът на пилотния проект означава, че климатолозите и политиците вече имат ефективен инструмент за борба с климатичните изменения, смятат учените.

Последният доклад на Междуправителствената група експерти по изменение на климата при ООН (IPCC) твърди, че човечеството едва ли ще успее да удържи ръста на глобалните температури на отметката от 1,5 градуса по Целзий, дори ако всички парникови емисии бъдат напълно занулени. "Минерализацията" на СО2 според учените ще помогне да се постигне и да надмине тази цел.

Матер се надява, че успехът на пилотния проект ще позволи на екипа му да разшири мащабите на това начинание.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com