Учените откриха "спящо чудовище" от въглероден диоксид в океана

9529
Учените откриха "спящо чудовище" от въглероден диоксид в океана
Снимка: Thinkstock

Международна група изследователи начело с учени от Института за полярни и морски изследвания "Алфред Вегенер" откриха нови подробности от древната история на Земята.

Оказва се, че снижението на съдържанието на въглероден диоксид в атмосферата, случило се в ледниковия период, е съпровождано от неговото натрупване в дълбините на Тихия океан. Резултатите от изследването са публикувани в изданието Nature Communication.

Южните океани поглъщат гигантски количества въглероден диоксид

Океаните в Южното полукълбо на Земята поглъщат все повече обеми въглероден диоксид – един от главните парникови газове, са изясни...

Това спадане се е случило за период от 800 000 години, в резултат на което концентрацията на въглероден диоксид е намаляла от 280 до 180 части на милион.

Но газът не може просто така да изчезне, трябва да съществува резервоар, където той се съхранява. Учените са успели да открият този резервоар. Това се оказали дълбоководните слоеве на южната част на Тихия океан, където въглеродният диоксид се съхранява на 2-4 километра под повърхността на водата. Изследователите са успели също да реконструират динамиката на това гигантско газово хранилище.

Тихоокеанските води в Южното полукълбо се смятат за един от най-големите вентилационни прозорци на световния океан. Глобалната конвейерна лента на океанските течения транспортира водите, богати на въглерод, от големите дълбини на повърхността за сравнително кратко време.

Между газовия състав на водата и въздуха се установява баланс, което води до изхвърляне на въглероден диоксид от океана в атмосферата и усилване на парниковия ефект.

Пустините се оказаха резервоари на въглероден диоксид

Водоносните хоризонти под пустините задържат част от въглеродния диоксид, изхвърлен от промишлеността в атмосферата, смятат учени от Ки...

Но последният ледников период, който обхваща редица последователни застудявания и междуледниковия период, е затворил вентилационния прозорец, поради което въглеродният диоксид е попаднал в капан. Едва малко количество от дълбоките води са достигнали повърхността, но това се е оказало недостатъчно, за да се поддържа нивото на атмосферния въглероден диоксид.

Останки от богати на въглерод растения, животи и продукти на химически процеси на повърхността на сушата са отмивани от реките в морето, където са се съхранявали във вид на наноси.

В края на последния ледников период, когато ледената покривка на Антарктида се е снижила значително, циркулацията на вода в океана се е възобновила.

Днес богатите на въглерод води, както и преди, се транспортират към повърхността на морето, усилвайки парниковия ефект и допринасяйки за нагряването на атмосферата на Земята, пояснява Lenta.ru.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com