Ледът в Северния ледовит океан стигна най-ниското си ниво

28849
 Ледът в Северния ледовит океан стигна най-ниското си ниво

Ледът в Северния ледовит океан се е свил до най-ниското си ниво в историята тази седмица, подобрявайки предишния рекорд, поставен през 2007 г.

Сателитни снимки показват, че ледената шапка се е стопила до 3,4 кв. км. на 16 септември, минимума за годината и най-ниското ниво, регистрирано в историята, съобщи Националният център за данни за снега и леда.

"В момента сме на неизследвана територия. Макар отдавна да знаехме, че заради затоплянето на планетата промените ще се проявят първо и ще са най-изразени в Арктика, малцина от нас бяха подготвени за толкова бързи промени", заяви директорът на центъра Марк Сериз.

Ледът в Северния ледовит океан нараства и се свива според сезона, като най-ниското му ниво обикновено е през септември. Но тази година минимумът настъпи в края на лятото, когато рекордите за най-ниско равнище на леда вече бяха подобрени на 26 август и отново на 4 септември.

Сателитните наблюдения на повишаването и намаляването на равнището на леда в Северния ледовит океан започнаха преди 33 години.

"Шел" ще сондира в Арктика

Американската администрация даде разрешение на англо-холандската нефтена компании "Шел" да извършва сондаж в арктически води, съобщи в....

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com