Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени разкриха механизма за покачването на морското ниво

21 април 2024, 19:59 часа • 14531 прочитания

Учени от японския университет Хокайдо и Националния университет в Сеул откриха причина, която може да доведе до значително покачване на морското равнище. Резултатите от изследването са публикувани в списанието Nature Communications, предаде БГНЕС.

Морското равнище по южното крайбрежие на САЩ се е повишило с 12 см

Взаимодействието между теченията и океанското дъно

Доказано е, че взаимодействието между криволичещите океански течения и океанското дъно увеличава скоростта на издигане нагоре, което води до пренасяне на топлата вода до по-малки дълбочини. Този механизъм значително допринася за топенето на шелфовите ледове в морето Амундсен в Западна Антарктика. Шелфовите ледници бързо се дестабилизират и допринасят за повишаване на морското равнище.

Още: Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Досега се смяташе, че по-силните западни ветрове на север от Амундсеново море движат океанските течения покрай шелфа, носейки по-топла вода към кухините на ледените шелфове. Това явление е особено изразено по време на събитията Ел Ниньо.

Различен механизъм

Ново проучване обаче подчертава различен механизъм на топене. Ледените шелфове частично опират на морското дъно. Те включват ледниците Пайн Айлънд и Туейтс, които са сред най-бързо променящите се в Антарктида и са от особен интерес поради тяхната уязвимост към затоплящите се океански води. Макар че самите топящи се ледени шелфове не допринасят за покачването на морското равнище, те действат като масивни бариери, които предпазват ледници на сушата към срутване в океана.

Сушата на Гренландия може да се издига по-бързо от покачването на морското равнище

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес