Ускорено топене превръща ледения щит на Гренландия в най-голямата хидроцентрала в света

5797
Ускорено топене превръща ледения щит на Гренландия в най-голямата хидроцентрала в света
Снимка: Rolf Johansson / Pixabay

Изследователите наблюдават изключително високи темпове на топене в дъното на Гренландския леден щит, предизвикано от огромните количества вода от разтопения лед. Когато разтопената вода пада, енергията се преобразува в топлина в процес, подобен на водноелектрическата енергия, генерирана от големи язовири.

Международен екип учени начело с Университета в Кеймбридж е установил, че ефектът от падането на разтопената водата от повърхността на ледения щит на дъното – километър или повече надолу – е най-големият източник на топлина под втората по големина ледена покривка в света, което води до феноменално висока скорост на топене на нейните основи.

Защо викингите са избягали от Гренландия

Всички познават викингите като мъжествени бойци, но дори тези могъщи воини не са могли да противостоят на измененията на климата. В нов...

Смазващото действие на водата от разтопения лед оказва силно влияние върху движението на ледниците и количеството лед, изхвърлян в океана, но директното измерване на условията под километровия лед е предизвикателство, особено в Гренландия, където ледниците са сред най-бързо движещите се в света.

Липсата на директни измервания затруднява разбирането на динамичното поведение на ледената покривка на Гренландия и предвиждането на бъдещите изменения. Тъй като загубата на лед е свързана както с топенето, така и с разломи, Гренландският леден щит в момента е най-големият източник на глобално повишаване на морското равнище.

В бъдеще пролетта ще настъпва с 10 дни по-рано

В изследване, публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences, учените са открили, че гравитационната енергия на разтопената вода, образуваща се на повърхността, се преобразува в топлина, когато тя се предава към основата през големи пукнатини в леда.

Всяко лято хиляди езера и потоци от разтопен лед се образуват на повърхността на Гренландския леден щит с повишаване на температурите и увеличаване на дневната слънчева светлина. Много от тези езера бързо се оттичат на дъното на ледената покривка, пропадайки през образували се в леда пукнатини и големи разломи. При постоянния приток на вода от потоци и реки връзките между повърхността и дъното често остават отворени.

Топенето на ледовете в Гренландия повиши риска от наводнения по света

3,5 трилиона тона от ледената покривка на Гренландия, които са се разтопили през последното десетилетие, са повишили нивото на световни...

Изследователите са изчислили, че през лятото на 2014 г. в коритото на ледника ежедневно са постъпвали до 82 милиона кубически метра разтопена вода. По техни оценки мощността, произведена от падащата вода по време на пиковите периоди на топене, е била съпоставима с тази, произведена от китайския язовир „Трите клисури“ – най-голямата водноелектрическа централа в света.

Полуостров се разтопи в Арктика

Благодарение на площта на топене, която се разширява до почти милион квадратни километра в средата на лятото, ледената покривка на Гренландия генерира повече хидроенергия, отколкото десетте най-големи хидроелектростанции в света, взети заедно.

„Изучавайки базалното топене на ледените щитове и ледниците, ние разглеждаме източниците на топлина – като триене, геотермална енергия, скрита топлина, отделяна при замръзване на водата, и загубата на топлина отгоре – казват учените. – Но това, което всъщност не гледахме, беше топлината, отделяна от самата течаща разтопена вода. Във водата, която се образува на повърхността, се съхранява много гравитационна енергия и когато тя пада, енергията трябва да отиде някъде."

За да проверят високите базални скорости на топене, регистрирани от радиолокационната система, учените комбинирали независими температурни измервания от сензори, инсталирани в близкия сондаж. Те открили, че температурата на водата в основата достига +0,88 градуса по Целзий, което е неочаквано топло за основата на леден щит с точка на топене от -0,40 градуса.

Огромно парче лед се откъсна от най-големия ледник в Гренландия

Огромно парче лед, по-голямо по площ от френската столица Париж, се е откъснало от най-големия леден шелф в Арктика. Това е станало зар...

Как ще изглежда планетата, ако целият лед се разтопи (ВИДЕО)

„Наблюденията в сондажа потвърдиха, че разтопената вода се нагрява, когато падне на дъното – отбелязват учените. – Причината е в това, че базалната дренажна система е много по-малко ефективна от пукнатините, които пренасят вода през леда. Снижаването на ефективността на дренажа предизвиква нагряване на самата вода чрез триене. Когато изключихме този източник на топлина от нашите изчисления, теоретичните оценки за скоростта на топене се оказаха погрешни на цели два порядъка. Топлината, отделяна от падащата вода, топи леда отдолу нагоре, а скоростта на топене, която отчитаме, е абсолютно безпрецедентна."

В изследването са представени първите конкретни доказателства за механизма на загуба на маса на ледения щит, който все още не е включен в глобалните прогнози за повишаване на морското равнище.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЛИМАТ:

Коя страна може да се похвали с най-голямата геотермална система в Европа?

Климатичните разходи заплашват да доведат редица развиващи се държави до фалит

Светът бележи пореден рекордно горещ месец през март

Как сушата в Панамския канал може да застраши глобалната верига на доставки?

Едва 57 производители са отговорни за по-голямата част от въглеродните емисии

Как изменението на климата заплашва да унищожи британската бира?

Отбелязваме "Часът на Земята"

Световен ден на метеорологията

По повод Световния ден на водата: ООН с тъжна статистика

5 пъти по-голям от Париж: Милиардер строи най-големия парк за чиста енергия в света

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com