Историята на Мартин Кожуклиев - първият българин с две изкуствени сърца

9851
Историята на Мартин Кожуклиев - първият българин с две изкуствени сърца
Снимка: Клуб здраве

Историята, която днес ще ви представим в „Club здраве“, е вдъхновяващ пример за това, че дори когато пътят изглежда без изход, ако човек намери сили и продължи да се бори, съдбата може да го срещне с правилните хора, които да му помогнат и да го измъкнат.

Главният герой е Мартин Кожуклиев, който въпреки добрата храна, всекидневен спорт, липсата на вредни навици, преди 3 години развива сърдечна недостатъчност. Стига до етап, в който на всяка четвърта крачка трябва да спре, за да си поеме въздух, защото сърцето му е много, много изморено. Толкова, че въпреки постоянните изследвания, иновативни терапии, хоспитализации, които мултидисциплинарен екип от болницата, в която той работи вече 4 години – Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център, полагат за него, единственият изход е ново сърце.

За такова обаче перманентно у нас чакат около 30 души. През последните 3 години получилите го са едва седмина. От болницата се обръщат с молба за помощ към своите колеги от УМБАЛ „Света Екатерина“, които да направят така, че Мартин да спечели повече време, докато чака за трансплантацията. И след повече от месец подготовка го постигат на 9 януари 2024г. Екипът, ръководен от проф. Димитър Петков не само връща Мартин към живота, но и прави нещо, което никой друг досега не е – имплантират му се не едно, а две изкуствени сърца.

Пътят на Мартин не свършва дотук. Сега му предстои трансплантация, за която е получил покана от чужбина. Самата процедура, както и 35-дневен престой в лечебното заведение, могат да бъдат покрити от НЗОК. Но никой не знае кога точно ще има донорска ситуация. А Мартин трябва да я изчака там, защото всяка минута е ценна. Разходите за път, престой, храна и то за неопределен период от време, докато се появи донорската ситуация за Мартин и придружител, са непосилни за него. За да получи шанс да живее, той е открил дарителска сметка в платформата на Павел Андреев, като освен това всеки може да направи и директно дарение от тук:

За директен банков превод:

Банка ДСК /сметка в BGN/

Титуляр: Мартин Йорданов Кожуклиев

IBAN: BG92STSA93001528750929

Основание за плащане: ДАРЕНИЕ ЗА ЛЕЧЕНИЕ

REVOLUT: revolut.me/martinql6 Към тел.номер +359 887661289

 

В следващите минути Мартин и доц. Филип Абединов от Отделението за интензивно лечение на сърдечно оперирани болни в УМБАЛ „Света Екатерина“ и негов лекуващ лекар преди и след операцията, разказват за дългия извървян дотук път. Път, за който всеки от нас може да помогне с колкото прецени, за да бъде извървян до своя щастлив край.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com