Застрашена ли е евроатлантическата интеграция на Македония?

Още от автора

Kакво се случи в югозападната ни съседка от началото на протестите досега?


Вече близо 2 седмици в Македония се провеждат протести с искане за оставка на президента Георге Иванов. Причината: той преустанови всякакви съдебни производства срещу 56 политически фигури, уличени в подслушвания, задкулисие и корупция.

Освен оставка на президента, демонстрантите и политическата опозиция в лицето на СДСМ (социалдемократите) искат и отмяна на насрочените за 5 юни парламентарни избори, тъй като ВМРО (управляващата дясноцентристка партия, действаща по-скоро като националистическа такава) не се придържа към миналогодишните споразумения от Пържино за провеждане на честни парламентарни избори (споразумения, състояли се по идея на Брюксел и провокирани от продължителната политическа криза в Македония).

Подробностите относно провокирането на протестите и настоящата политическа криза в Македония са налични ТУК.

 

Какво се случи от избухването на протестите досега?

 

След като политическата криза в югозападната ни съседка бе възобновена от споменатото по-горе действие на президента Героге Иванов, Брюксел инициира нова среща за нейното преодоляване между лидерите на ВМРО, СДСМ и другите 2 парламентарно представени македонски партии.

Целта на тази планирана среща бе спасение на споразуменията в Пържино за провеждане на честни избори, а не подписване на нови такива.

Тя трябваше да се проведе във Виена на 22 април (миналия петък), но се провали.

 

Защо не се проведе планираната във Виена среща?

 

Причината за нейния провал бе отказът на лидера на СДСМ (Зоран Заев) да присъства на срещата, ако преди нея не бъдат изпълнени две условия:

- оттегляне на решението на президента за преустановяване на съдебните производства;

- отлагане на насрочените за 5 юни избори (тъй като според Заев те не биха могли да бъдат честни, докато не бъдат изчистени избирателните списъци, а това няма как да се случи в толкова кратък срок) и подготвянето им от служебен експертен кабинет.

Актуализирането на избирателните списъци бе едно от споразуменията за преодоляване на политическата криза между лидерите на 4-те големи македонски партии, сключени в Пържино. Но то не бе спазено от управляващата ВМРО при подготовката на изборите, планирани за 5 юни.

 

Международната реакция

 

Представители на ЕС, занимаващи се с процесите по присъединяване на Македония към Съюза, изразиха съжалението си, че някои погрешни политически стъпки възпрепятстват европейската интеграция на страната. Те са категорични, че в момента Македония върви към международна изолация, а настоящата криза може да възпрепятства присъединяването на страната към ЕС и НАТО.

САЩ и други страни също призовават президента Георге Иванов да преосмисли взетето решение за прекратяване на съдебните производства срещу уличените в престъпления политически фигури.

 

Предстоящи санкции от страна на ЕС

 

Европейският съюз планира санкции срещу македонски политици, които умишлено затрудняват усилията за предолояване на дълго продължилата политическа криза в страната, след като последната среща във Виена за нейното разрешаване бе провалена.

Брюксел планира замразяване на активи и ограничаване на пътуванията на политиците, които с действията или бездействията си блокират единствената възможна положителна развръзка на ситуацията - а именно установяването на политическа стабилност в страната.

Брюксел също така ще настоява за отлагане на изборите, планирани за 5 юни, каквото е и желанието на опозицията в лицето на СДСМ, за да бъде гарантирано спазването на пържинските споразумения при провеждането на вота.

 

__________

Използвани източници: Български информационни агенции; Вечер (македонско издание); Капитал (македонско издание); Info.mk; Reuters; Sky.mk.