Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Brexit (III част): Разединеното британско общество

22 Wednesday 2016, 10:00 часа • 847 прочитания

Brexit (II част): 4 хипотези за развоя след 23 юни

Brexit (I част): Eвроскептици срещу еврооптимисти

 

На 23 юни 2016 г. в Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия ще се проведе референдум за излизане на страната от Европейския съюз (ЕС). Референдумът и неговата идея се наричат за по-кратко просто „Брекзит“.

Всички анкети, проучващи общественото мнение по въпроса за „Брекзит“, дават приблизително еднакви резултати и в подкрепа, и в ущърб на идеята за излизане на Кралството от ЕС. Това означава, че крайният резултат при всички положения не може да бъде предвиден и каквото и да бъде окончателното решение на британските граждани, то ще се основава на наистина много малка преднина пред противоположното мнение.  

 

Последните анкети

 

Според едно от последните изследвания, проведени в периода 20-25 май от независимата социологическа агенция BMG Research, 44 процента от поданиците на кралицата са „за“ оставането в ЕС и 45 процента са „против“, като 12 процента все още не са решили.

A според Survation - друга агенция, провела изследване на 24 май, 44 процента от британците са „за“ оставането на страната в ЕС, 38 процента са „против“, а 18 процента все още не са решили.

 

Англия и Уелс срещу Шотландия и Северна Ирландия

 

 

Прави впечатление, че в различните териториални единици на Обединеното кралство надделяват различни нагласи по отношение на „Брекзит“.

В Шотландия 58 процента от участвалите в изследване на Survation, проведено в периода 1-2 май, подкрепят оставането на страната в ЕС, като гласувалите против него са едва 19 процента, а други 19 процента все още не са решили как ще гласуват.

Северна Ирландия изглежда е твърдо „за“ оставането на страната в ЕС, предвид факта, че според последното проучване на Survation там 77 процента подкрепят оставането на Обединеното кралство в ЕС и едва 23 процента желаят напускането на Съюза.

В Англия и Уелс процентът и на застъпниците, и на противниците на „Брексит“ е приблизително еднакъв, като прави впечатление, че поддръжниците на идеята за напускане на Съюза преобладават в по-малките населени места.

Проучване на YouGov, проведено в периода 4-6 януари тази година, категорично гласи, че 39 процента от жителите на мегаполиса Лондон подкрепят оставането на страната в ЕС, 34 процента са против него, а 27 процента все още се колебаят.

 

Добре образовани срещу по-слабо образовани

 

В Обединеното кралство се правят и проучвания сред различни прослойки от обществото по отношение на „Брекзит“.


Учените

Според проучване, публикувано в британското списание Nature, цели 83 процента от занимаващите се с наука британци са против излизането на страната от Съюза и едва 12 процента го подкрепят.

Науката може да бъде негативно засегната от излизането на страната от ЕС, тъй като британските университети разчитат на европейски субсидии за финансирането на поне 16 процента от техните изследвания.


Юристите

Процентът на очакващите негативен ефект юристи, в случай че идеята за оттегляне на Кралството от ЕС се осъществи, е цели 77 процента. Едва 6,2 процента от занимаващите се с право британци намират оттеглянето като позитивна стъпка.


Икономистите

 

Проучване сред 105 икономисти, проведено от Financial Times, сочи, че 72 процента от тях оценяват негативно идеята за излизане от ЕС, едва 7,6 процента я оценяват позитивно и 18 процента считат, че няма да има особена разлика.

 

Бизнесът

 

Според проучвания, проведени сред малки, средни и големи британски предприемачи, около 2/3 от британските бизнесмени са против излизането на страната от ЕС.

 

(Край)

Actualno.com
Actualno.com Колумнист
Новините днес