Рано е да слагаме „Ислямска държава“ на смъртния одър

Още от автора

На 17 юни иракският премиер Хайдар ал Абади заяви, че град Фалуджа ще „бъде върнат в прегръдката на нацията“, както и че останалите територии на „Ислямска държава“ (ИД) в района ще бъдат „прочистени в рамките на часове“. Това се оказа не само прибързано, но и много политическо изказване. Сраженията продължиха, а джихадистите се окопаха в гъсто населени квартали. Докато иракските командири съобщават публично, че 80% от града е прочистен, американските сили заявиха, че това е вярно само за 1/3 от Фалуджа. Дори и с международна подкрепа, силите, сражаващи се срещу ИД не успяват да напреднат значително и да опазят завзетата отново територия в Сирия, Ирак и Либия.

Бърз преглед на последните събития в Сирия, Ирак и Либия показва, че медийната еуфория около изтласкването на ИД е прибързана.

В Сирия, силите на ИД представляват значителна пречка пред сирийската армия в провинция Ракка, където се намира „столицата“ на джихадистката групировка. Само за 24 часа, с бърза контраофанзива, ИД спряха силите, верни на Башар Асад. Докато се развиват събитията в Ракка и Табка, на север, подкрепените от САЩ кюрдски сили обкръжаваха частите на ИД в Манбидж – жизнено важна позиция, свързваща Ракка с турската граница. Но успехите не са значителни.

Битки бушуват навсякъде в сирийската провинция Ракка. ИД върнаха немалко територии, които загубиха от правителствените сили. Два дни по-рано, сирийската армия иззе за кратко нефтените находища, които ИД използва за финансиране на бойците си. Сирийската армия започна широко рекламирана кампания за връщане на Ракка на 2 юни, точно когато про-кюрдския военен алианс Демократични сили, съставено от кюрдски и арабски сили, подкрепени по въздух от САЩ, заявиха, че започват атаката си срещу „столицата на ИД“.

Така, в бързането кой ще влезе първи в Ракка, започнаха набързо организираните кампании срещу джихадистите.

Проправителствените сили напреднаха до 10 км. разстояние от военната база Табка, в която преди 2 години загинаха близо 250 изоставени сирийски войници. По всичко личи, че ИД имат нова тактика в пустинните райони на Сирия и това не се взима предвид от военноначалниците. Джихадистите успяха дори да изпратят превозни средства, пълни с взривове в близост до фронтовата линия на сирийската армия. Битката за Табка ще е сурова. 

В същото време, в желанието си за бързи резултати, самолети – както руски, така и американски – удариха град Ракка, убивайки близо 40 цивилни.

Цели на американските удари са били финансов център, седалище и резервоар за петрол, които ИД използват. Но поради липсата на подробни данни, не е било ясно, че групировката използва цивилни като щит в тези места. Благодарение на грешките при организиране на кампанията срещу ИД, много местни загубиха близки или са подлагани на репресии от страна на джихадистите.

Безразборните въздушни удари пък доведоха до това жители на Ракка да се присъединяват към силите на ИД.

В Ирак, иракските специални части буксуват в централните части на Фалуджа, опитвайки се да изтласкат силите на ИД от града. И въпреки че успяха да завземат кметството и една болница, иракските правителствени сили имат проблем с това да удържат вече спечелената територия. За няколко дни беше прочистен само един етаж от болницата, където всяка стая е минирана предварително от силите на ИД. Също така, иракската армия изпитва недостиг на екипи, тъй като основните части са разположени по фронтовите линии. Заради тактиката на ИД днес се случва онова, което стана при Първата и Втората битка за Фалуджа през 2003 и 2004 година, когато няколко хиляди американски войници, подкрепени от иракски сили изтласкваха с месеци няколко стотин бойци на Ал Кайда, а сраженията се водеха къща за къща и улица за улица.

В същото време, на 2600 км. от Фалуджа, в Либия, милициите, свързани с подкрепеното от ООН „Правителството на единството“, които изтласкаха първоначално ИД от тяхната главна база в град Сирт, родният град на Муамар Кадафи, загубиха 36 души само за ден. След бързо напредване в града, милициите се оказаха в капан от серия самоубийствени атаки от ИД, причинили смъртта на десетки, а над 140 са тежко ранените.

Само преди две седмици, ИД претърпя поражения и в Либия, и в Сирия, и в Ирак. Тогава международни анализатори и официални военни лица побързаха да обявят „началото на края“ и сложиха „Ислямска държава“ на смъртния одър, въпреки предупрежденията, че това е прибързано и е рано да се вадят фанфарите на победата.

По всичко личи, че е твърде рано да се говори за победа над ИД, а още повече за унищожаване на групировката, която преди 6 години оцеля само с няколко десетки членове, възползвайки се от политическите и социални проблеми в Ирак. Проблеми, които съществуват и в момента, и застрашават да избухнат отново всеки момент.

Още нещо – „Ислямска държава“ променя и пропагандата си.

Тя е засилена, с нови съобщения, нови канали за прокарване на идеи и нова цел. Този път, подобно на Ал Кайда няколко години по-рано, ИД насочват поглед към т.нар. „вълци-единаци“. С разпространението на специално подготвени съобщения, групировката дава картбланш на всеки симпатизант по света, да извършва атаки в нейно име. В последния брой на джихадисткото издание Inspire, главна тема е как да се организират бомбени атаки от един човек и как да се нанасят поражения без помощта на централното командване на групировката. Може би сме изправени пред потенциална нова вълна от атаки, докато ИД губи територии на терен. Тази тактика сме я виждали вече няколко пъти от 2014 година, а жертвите в Париж, Брюксел, Бейрут, Багдад, Майдугури, Бали показват, че някъде се бърка в стратегията относно групировката и нейното влияние.

Със сигурност, неадекватността и желанието за бързи резултати на терен, спомагат за това джихадистите да изпълнят плана си за унищожаване на т.нар. от тях „Сива зона“ – териториите, в които мюсюлмани живеят в синхрон с други религиозни общности и в частност Европа. Последните събития ни показват също, че твърде често гледаме арогантно на реалността, от която черпи сили ИД, а обявяването на победа над силите й, се оказва винаги досега прибързано.