Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Последните атаки на „Ислямска държава“ носят разделение сред поддръжниците им

11 Monday 2016, 07:09 часа • 5043 прочитания

Едно от най-особените различия между „Ислямска държава“ (ИД) и Ал Кайда, обявяването на война срещу мюсюлмани. Идея, около която се крие тайната към гибелта на групировката.

В събота в „Плюс това“ по БНТ коментирах темата защо джихадистите удрят и свещени за мюсюлманите места. Въпрос, който все повече се задава след атентата в саудитския град Медина, макар отдавна да е на дневен ред сред мюсюлманските общности. По време на тазгодишния свещен месец Рамадан, джихадистите показа, че могат да бъдат особено кървави в действията си, но също така поставиха на карта легитимността си пред своите поддръжници.

Нека припомним някои събития от последния месец.

В края на май месец, говорителят на организацията, Абу Мухаммад ал Аднан, призова поддръжниците да атакуват по време на Рамадан, посочвайки предимно Европа и САЩ. По време на първата седмица на свещения месец, Омар Матийн уби 49 души в Орландо. Два дни по-късно, в Париж, мъж наръга до смърт френски полицай и партньорката му.

След нападенията във Франция и САЩ, ИД запази специалитета си за мюсюлманите по време на разгара на Рамадан. Последваха ужасяващи атаки в Истанбул (44 убити) и Багдад (280 убити). И в двата случая нямаше поемане на отговорност от „Ислямска държава“, но турските и американски власти твърдят, че атентатите носят белезите на групировката. Малко по-късно, 22 души загубиха живота си в Дака, Банградеш, след нападение върху ресторант в дипломатическия квартал на града. В опит да ограничат пропагандното влияние на ИД, властите заявиха, че извършители са местни радикали, но групировката публикува снимки на нападателите, потвърждаващи принадлежността им към ИД.

Тогава дойде нападението над едно от най-свещените места в исляма и за мюсюлманите – Джамията на Пророка в саудитския град Медина, където в близост лежат останките на Пророка Мухаммад. Въпреки че не последва потвърждение от ИД за нападението, почеркът е близък. Гъст дим се извиваше на фона на една от най-известните джамии в света, докато стотици хиляди се молят в същото време. Посланието беше постигнато – Рамадан беше напълно окървавен и всяко свещено място не е подсигурено срещу свещеното прочистване, което готвят джихадистите.

Нека поясня.

В ислямските традиции, първите 10 дни на Рамадан са за милостта, вторите 10 дни са за прошката, а последните 10 дни от месеца – за защита от адския огън. Според идеологията на „Ислямска държава“, Рамадан е месец за завоевания и отмъщение. Още нещо, съгласно идеите на групировката, всякакви свещени места – от шиитски светилища до останките на Пророка – са идоли, които разсейват правоверните от тяхното преклонение пред Бога. Въпреки че изгражда идеологията си на основата на сунитската виктимизация, наказанията за сунитите, които отказват да се закълнат във вярност, са особено жестоки. За ИД, сунитът отстъпник няма право на живот или имущество.

Това е за идеологията, но има и политическо послание на атаките.

За ИД Турция е държава на еретици и богохулници. Ердоган е предател, партниращ си със САЩ. Във всички изявления по тази тема, джихадистите са категорични относно турската територия – тя трябва да бъде изгорена, за да може да се настани „чистата вяра“, т.е. крайният прочит на религията, който имат ИД. Но особено място в идеологията и пропагандата на групировката има Саудитска Арабия.

От края на 2014 година насам, ИД увеличи драстично нападенията си върху кралството. Въпреки че Рияд често беше обвиняван, че спонсорира на държавно ниво групировката, това фактологически не е вярно. Проблемът са онези саудитски граждани, решили да подпомогнат действията на крайни фракции като Ал Кайда и ИД. Саудитските власти опитват да блокират въздействието на групировката върху техни граждани, като бяха организирани и масови арести. Но това не помогна – на 4 юли имаше 3 нападения, едно от които беше това в град Медина.

Според идеологията на групировката, халифатът не може да бъде напълно функционален, ако не се контролират свещените градове Мека и Медина, които днес са в Саудитска Арабия. Не само това, от политическа гледна точка  кралското семейство е враг, който работи заедно с Израел и САЩ срещу исляма, а уахабизмът макар да изглежда отвън близък до практиките на ИД, е в конфронтация с войнстващия салафизъм, който изповядват джихадистите. Посланието на ИД е насочено към властите в Саудитска Арабия, които имат два избора – или да предадат управлението на Мека и Медина, или да бъдат свидетели на кървава вълна от нападения.

Въпреки че няма официално потвръждение от ИД за атаките на 4 юли в Катиф, Джедда и Медина, властите смятат, че групировката седи зад атаките. Тези събития имаха и обратен ефект – за поддръжниците на групировката те са червена линия, която обърква и провокира недоверие, които пък могат и вероятно ще доведат до вътрешно разделение.

Руслан Трад
Руслан Трад Колумнист
Новините днес