Чалга политика, чалга референдум

Още от автора

Преди му виках “Шоу референдум” защото си беше доста шоу бизнес ориентиран. Вече ще му викам “Чалга референдум”, защото е продължение на чалга политиката с инструментите на шоуто.

Ще бъда кратък за самите въпроси, защото вече писах за тях: Не. Мажоритарният вот няма да реши проблема с доверието, а ще го задълбочи. В най-добрия случай, ¼ ще наложи своята “личност” на останалите ¾… Да не говорим, че и сега тази ¼ гласува за личността на настоящия премиер и  хал-хабер си няма дали е мажоритарно, пропорционално или смесено. Както вече съм казвал, и дългоухо магаре да тури за кандидат – ще го изберат. Президентските избори ще го докажат.

Гласуването е право. ПРАВО. Не е задължение. Понякога негласуването също е политическа позиция. Политически коректна псувня. Да накараш гласоподавателя да псува по силата на закон означава да си готов да го чуеш, а политиците ни са много тънкообидни. По студиата ходят все сами или в комплект с други свои колеги, да не се окажат случайно виз-а-виз с някой свой избирател, дето може да реши да се възползва от задължението си да ги напсува...

Субсидиите са високи. Със сигурност. Но не са най, най-големият ни проблем. Трябва да се намалят, но с колко и защо чалга референдумът ни дава само една опция - 1 лев на глас – идея нямам. Подозирам, че е защото инициаторите му са много умни. Я, какво шоу правят всяка вечер по телевизорите…

Но да се върнем на самия плебисцит.  Както казах, чалга политика с шоу инструменти. Хората ще гласуват не за идея, а заради пропаганда. Хейт. Шоу бизнесът им наложи чалга-политически убеждения. Предаде им ги с изразните средства на етно-рока – този чуден евфемизъм за чалга. Основният изразител на чалга-политиката не е с двулитрови силиконови бомби, а излиза от фитнеса, напомпал мускули. Покрит е с татуси и мрази всички политици така, както чалгаджийката възпява “малките радости в живота” с ювелирна вулгарност и естетизирана циничност.

Ако бъдат изведени до урните на референдума, масово хората няма да гласуват информирани. Те ще гласуват пропагандирани. Ще гласуват, защото якото копеле с големите мускули им го е набил в главите – “ние променяме системата”.

Вероятно е дори да я променят. Не знам. Все още нямам отговор дали изобщо трябва да се съучаства в чалга политиката, гласувайки на чалга референдума. Преди писах за мъдрите и популистките решения. Да промениш системата към по-добро е мъдро. Да я скапеш дори повече е тъпанарско.

Сериозно се съмнявам, че чалга референдумът ще промени системата към по-добро. Никой от инициаторите не ме убеди в това. Искат да ми го наложат с 48-часова блокада на “Орлов мост” и десетки хиляди, които ще скандират, че системата ще се подобри.

Съмнявам се. И затова не бих призовал приятелите си да гласуват. Но ако все пак го направят – моят отговор е един за трите въпроса: Не, не и не.