X
 
 

Кой е апостол Павел?

Автор: Лиляна Петкова
19791 7

Още от автора

Апостол Павел е популярно име в християнските среди. Оказва се обаче, че информацията за неговата личност често пъти е оскъдна, мъглява и непълна. За да разберем кой всъщност е той и защо е написал 13 от 27-те книги в Новия Завет, ще разгледаме неговия живот, служение и смърт в историческия и културен контекст на времето, в което Павел е живял.

ИСТОРИЧЕСКИ   КОНТЕКСТ

 • Император Нерон управлява в Рим от 54 г. сл.  Хр. до 68 г. сл. Хр. Той е отговорен за началото на гонението на християните от римляните. През юли 64 г. сл. Хр. половината Рим е опожарен. Императорът обвинява християните за причинители на това деяние. Скоро названието „християнин“ става равнозначно на определението „престъпник“. Така започва безмилостното преследване на тези, които изповядват Христос и отказват да се поклонят на римските богове. Римският закон установява няколко вида смъртно наказание за „низшите“ си поданици (т.е. християните): разпъването на кръст и разкъсването от диви зверове. Често пъти християните биват наказвани чрез смърт чрез изгаряне или пък биват хвърлени на дивите зверове в амфитеатъра след безмилостен побой с бич.
КУЛТУРЕН КОНТЕКСТ

Павел се ражда в Тарс около 5 г. сл. Хр. Селището по негово време е с население от над 250 000 души. Хора от цялата римска империя идвали в Тарс, за да живеят и работят в този проспериращ град. Богатствата на Тарс са свързани предимно с търговията. Планините около града били източник на минерали и дървен материал, а по пасбищата им пасели големи стада от кози. От козия косъм се изработвали вълнени артикули: наметала, килими, торби, палатки. Из цялата Римска империя жителите на Тарс били прочути с високото качество на палатките си.

 В Тарс по времето на Павел са живели поне един или двама от стоиците. Затова се предполага, че още от младостта си Павел е запознат с философското учение на стоицизма. Юдаизмът пък бил считан за влиятелно течение, с много последователи в Палестина и из цялата Римска империя. Първоначално той се смятал за еврейска религия, но имало и много езичници, които се обърнали към монотеистичната религия на юдаизма (мнозина поради сблъсъка с ограниченията на гръцката философия). Юдаизмът може да бъде описан като религия, базирана върху Мойсеевия закон, даден от Бог. Спазването на закона е най-важната част от юдаизма. По времето на Павел равините били учителите и тълкувателите на свещените писания на Тората (תורה – закон; Петокнижието). Синагогите са места, посветени на изучаване, обучение и проповядване на учението на закона. Там повечето вярващи евреи били обучавани от равини, които поучавали в синагогата в събота.

КОЙ Е ПАВЕЛ?

Първоначалното име на Павел е Савел. Етиимологията на Савел е „очакван с нетърпение“. Докато Павел е даденото му от Исус име, което означава „скромен“. Той е евреин, от Вениаминовото племе, но има и римско гражданство. Родом е от Тарс  (Дея. 22:3). По рождение и възпитание е фарисей, който е обучен „при краката на Гамалиил”, най-известният по това време равин.

Исус Христос среща Савел на път за Дамаск, когато той е тръгнал да залавя и предава на смърт християни (около 35 г. сл. Хр.). Столицата на Сирия е важен търговски възел с Месопотамия, Персия и Арабия. Савел е упълномощен от синедриона да спре разпространяването на християнството на тази ключова локация. Тогава пътувайки за Дамаск се осъществява реалната среща на Савел с възкръсналия Христос, за която в Новия завет се споменава три пъти (Деян. 9:1-19, Деян. 22:1-21 и 26:1-23). Това събитие не само обръща Павел към християнството, но и променя посоката на живота му. След срещата си с Исус Савел ослепява като преобраз на духовната му слепота. Чак след като един християнин се моли за него, Павел проглежда и се изпълва със Святия Дух.

Павел прави три мисионерски пътувания, по време на които основава първите християнски църкви. Бог го изпраща да разпространи евангелието до езичниците, като той дързостно разнася Христовото учение из Кипър, Антиохия Писидийска, Листра, Ерусалим, Троада, Филипи, Солун, Атина, Коринт, Ефес, Кесария, Рим и др.

Павел многократно е страдал за Христос – бил е в тъмници, безброй пъти бичуван, много пъти и изложен на риск от смърт (2 Коринт. 11:23–28). За да преживява, той си изкарва прехраната като шие палатки.  Павел е бил занесен до третото небе (2 Коринт. 12:2). Павел споделя, че има „трън в плътта”, даден му от Бога, за да не се възгордява за многото откровения, които има. Той е призован и избран за апостол (от гр. „изпратен“) на Исус Христос. Благодарение на доброто си познание върху Стария Завет, Павел показва как жертвите, ритуалите и преобразите сочат към Исус, като единствен наш Спасител и Ходатай пред Бог Отец.

След като Павел основава толкова църкви, той пише послания до техните водачи, за да ги поучава, изобличава и насърчава. Така бял свят виждат Посланията до: Римляни, 1 и 2 Коринтяни, Галатяни, Ефесяни, Филипяни, Колосяни, 1 и 2 Солунци, 1 и 2 Тимотей, Тит, Филимон.

Павел прекарва дълго време като затворник и в окови пише много от писмата си до църквите, които основал на територията на Римската империя. Той умира в Рим през 67 година сл.Хр, след като е измъчван и обезглавен от император Нерон.

 

 

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

7 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Етиимологията на Савел е „очакван с нетърпение“ xaxaxa етимоло̀гия ж., само ед. Спец. Дял от езикознанието, който изучава произхода, историята и родствените връзки на думите.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • християнин 1 християнин преди 1 година Профил на трол?
  Добра и идея за християнска просвета на Актуалното. Хубаво е да си обменяте опит с колегите, които защитават нашумялата конвенция и социалните полове. Покажете им какво пише в Библията по въпроса за половете. Как не трябва мъжете да се обличат с женски дрехи и обратно(даже да се обличат не трябва, не да си сменят пола), как не трябва с мъжко да се ляга както с женско, защото е гнусота. Заради таки виж още ›› ва неща Бог унищожи Содом И Гомора и още 7 градове. И пак ще го направи-задава се нова болест предавана по полов път, още по-лоша от СПИН-а, която ще срине имунната система и няма да има никакво лекарство(това е пророчество). Сега е в латентен период в гейовете, но когато се развие ще бъде толкова ужасна, че хората ще търсят смъртта , но тя ще бяга от тях (Отровение9:6). За повече информация вижте този сайт:amightywind.com.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Ами те са едни същи бе човек. Значи е тая на която пишеш браво е и е онази дето защитава наглите п*дали , но ти за жалост трудно ще го разбереш . Кой е павел Ами ционист и империалист. 3 Моноистични религии са силен опиум за Народите като най извратен е юдеизма и след него агресивният ислям , накрая и християнството. ЗА ЕДИН МИРЕН СВЯТ БЕЗ РЕЛИГИИ FU*K OFF BABYLON.
  : 15 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Отговор за 1.1: Тая мисъл за опиума май че беше на Ленин. Но религиите са си религии, опиума си е опиум. Ленин беше атеист. Атеизмът е също вяра(религия).Атеистите вярват в себе си и това е най-голямото безочие, да се слагаш по-високо от Бога, който те е създал.
  : 2 !
 • Анонимен 1.3 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Няма такова нещо . Тази мисъл е на Другарят Ленин и е изключително точна ,но анализа ти е изключително погрешен и съвсем в реда на нещата. Ти си дЪбил актуално е соросоиден сайт и тази авторка е изключително вярна на сорос , а то е да лъжеш и да манипулираш. ти или си като тях или наистина си пълен дЪбил
  : 5 !
 • Анонимен 1.4 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Отговор на 1.3: другарят Ленин е в ада. Покай се за да не отидеш при него. Имаш интернет, влез в ютуб и виж свидетелствата за рая и ада, които хората са качили и щом говориш на другар, явно не си в първа младост, замисли се за бъдещето си, къде ще прекараш вечността?Ако утре умреш знаеш ли къде отива душата ти? Има само 2 възможности: ад или рай. За да отидеш в рая има условия( за справка за услов виж още ›› ията виж. в Библия, Нов Завет).
  : 1 !
 • Анонимен 1.5 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  До 1.3: покай се и вярвай в Евангелието, за да не отидеш в пъкъла.
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Тръмп иска да има космическа армия

Съединените американски щати да създадат космически войски - това разпореди президентът Доналд Тръмп. Бойната част ще бъде в състава н...