България след българите

Още от автора

Тези дни се появиха коментари върху предложението да се сдобием с къща за 1 млн. долара в Канада срещу /?!/ есе и 25 долара такса участие. Не ми стана ясно кой и по какви критерии ще оценява участниците, но все пак ме впечатли предприемаческият дух на автора на посланието, любезно преведено на български в мрежите от симпатична млада дама. Сега ми идва на ум да обявя скромната семейна вила край столицата за някаква сума, а със събраните по 5 евро за участие да се финансира благотворителна кампания за бездомни хора – топла кухня или малък нов приют. А темата за вероятното есе сама изникна от дълбините на пространството, което почти всички с профил в някоя от мрежите обитаваме – доклад на г-н Йоханес Хан от април 2013 г. пред конференция в Брюксел на тема ” Проблеми на демографската политика в ЕС” . Докладът е с апокалиптичното име „България след българите”. В него с хирургическа точност се очертават последиците от и перспективите пред демографските процеси у нас, основни елемнти от народопсихологията, политиките или отсъствието на такива от страна на олигархическата власт и бягството на граждани от територията с това географско име БЕЗ СЪПРОТИВА. /Сред липсващите 1 600 000 българи за последните 23 г. се посочват и 260 000 жени в детеродна възраст.../

„На българите не им трябва държава, те имат история, с която се гордеят”, заключава г-н Хан. И още: ”Територията на България има голям потенциал за развитие както в сферата на земеделието, така и в сферата на туризма, но за да се случи това, управлението на страната трябва да бъде отнето от ръцете на олигархичната българска върхушка, което няма да бъде трудно, ако успеем да заселим там десет милиона европейци, които да създадат своя партия, която чрез избори да поеме властта по един мирен и демократичен начин. Българите, които пожелаят, ще могат да се завърнат в територията си, ТЕ НЯМА ДА НИ ПРЕЧАТ. Така виждам аз България след българите, ако имаме желание да задържим територията им в рамките на Евросъюза.”

Разбира се, това е фалшива новина. Йоханес Хан никога няма как да каже това нещо, понеже то не е в духа на дипломацията. Но в тези думи, макар и медиен фалшификат, има истина. Понякога дори писането на фалшиви новини изисква талант. 

Вече споменах, че би ми било интересно да обявя със същата дързост конкурс за есе на тема „България след българите”. А може би ще има интересни футуристични решения, ако някой обяви конкурс за сценарий, като например – Първа ромска държава, Новият турски вилает България, 51 – ият Американски щат, Всеруссийская туристическая дестинация, Китайска борса за работна ръка „Изток-Запад” и т.н. Може би някой ще напише подходящият сценарий и в Ню Бояна ще се създаде интересен фантастичен филм, в който ще има намек за последните живи българи. Според едно от пророчествата на Ванга, те ще носят на вратовете си копия на Розетата от Плиска като знак за принадлежност и разпознаваемост. Каква роля ще им бъде отредена, предстои да узнаем от авторите – пак роби, знатни велможи по произход, тайно общество на непокорни посветени или колония на безропотно изчезващ етнос, който някога е разнасял светлината на знанието, държавността, военното дело, книжовността, занаятите.

Може би в кметството на селото ни скоро ще се говори на друг език, къщите около нас ще са закупени с помощ от ЕС от граждани на същия този ЕС, те ще организират избори за местна власт и ще гласуваме целокупно за кмет от Белфаст, например. Аз поназнайвам английски, но ще трябва да превеждам на оцелелите ми по чудо съседи българи, които са в напреднала, почтена възраст. Въобще, като се размисля, фалшивото послание на г-н Хан дава много храна на въображението ми. Та се чудя да гласувам ли изобщо на предстоящите избори, като генералният избор вече е направен и не от нас, не от нас.

И не ми изпращайте есета моля, беше опит за тъжна шега...