Бабите по селата вече ще спят спокойно с калашник до възглавницата си

Още от автора

Парламентът най-после реши: самотните старици по селата вече ще могат да спят спокойно, ако имат калашник до възглавницата. Според гласуваните на първо четене промени в Наказателния кодекс, ако в дома ти влязат крадци или други бандити, не се счита за превишаване пределите на неизбежна самоотбрана, когато нападението е насочено срещу живота, здравето и половата ти неприкосновеност. Няма да носиш наказателна отговорност и ако се защитиш при нападение, извършено от двама или повече души, нощем или от въоръжен човек.

Разгеле!

То, досега какво беше? Понятието „предели на неизбежната самотбрана” определяше дали ще лежиш в затвора, ако въоръжен с нож наглец влезе посреднощ в къщата ти да те обере, а ти гръмнеш с пистолет и го оставиш на място. Щом нападателят те заплаши с нож, и ти трябва да се браниш със същото оръжие. Посегне ли ти със сопа, и ти трябва да имаш дървен кол под ръка. Извади ли пищов, не можеш да отговориш на нападението с ловна пушка, щото превишаваш пределите на неизбежната самотбрана и те чака панделата.

Някак си е неудобно всяка вечер, преди да си легнеш, да подреждаш до леглото сопа, нож, наджак /б.а. – секира/, пистолет и ловна пушка. И когато те нападнат, да огледаш с какво е въоръжен престъпникът, да си избереш същото оръжие и да му го размахаш пред носа, за да уплаши.

Най-често жертви на мургави крадци стават възрастните хора по селата. Наглеците се смятат за ненаказуеми. Влизат нощем в чуждите къщи и изтезават беззащитните старци, докато им кажат къде са скрили пенсиите.

Предложените промени в НК за пределите на неизбежната самоотбрана едва ли ще имат превантивен ефект сред селските бандити, които от десетилетия тероризират старците. Преди 19 години в прочулото се с безбройните набези на местни апаши плевенско село Мечка бе убит 59-годишният Найден Тимневски. Мъжът чул посреднощ, че в двора му има неканени гости и излязъл да види какво става и бе застрелян със самоделна пушка. След убийството местните хора настръхнаха. Скочиха на бунт и настояваха т.нар. гръцки цигани в селото да бъдат изселени. Бунтът продължи седмици наред и стресна властта, която изпрати в Мечка допълнителни полицейски сили. Крадците временно се скриха в миши дупки, но когато ситуацията се успокои, отново плъзнаха по чуждите къщи.

Какво щеше да стане, ако още тогава действаха приетите сега промени в НК? За да се защити, Найден Тимневски можеше законно да стреля по крадците, влезли в дома му. Да, но те са били със самоделно оръжие. А той не е бил нито бивш военен, нито бивш полицай, нито ловджия. От къде тогава да има законен пистолет или ловна пушка? Излиза, че трябва да се направят и други законови промени - да се либерализира режимът за притежание на оръжие. И ако това стане, като нищо ще се окажем във времената на Дивия Запад – всеки с пищов на кръста.

Преди години един бивш военен в Плевен имаше лошия късмет да тръгне към виличката си в покрайнините на града точно, когато там тумба мургави мъже „обезкостявали” малката му постройка. Сваляли от нея всичко, което може да се продаде или да се изгори за отопление. Стопанинът се развикал, за да ги прогони. Те обаче го наобиколили заплашително с дървени колове и брадви. Човекът се видял в чудо, извадил законния си пистолет и гръмнал. Улучил един от нападателите и скоро след това стана подсъдим. Бях на делото. Останалите роми, участници в нападението, бяха основни свидетели. Пред съда се държаха толкова хрисимо, сякаш не те са нападнали подсъдимия а обратното. Едва ли не – били на разходка из чуждия имот, когато бившият военен започнал да стреля по тях. Бяха толкова безочливи, че прокурорът по делото не издържа и започна да им доказва, че лъжат...

Ако новите текстове в НК за неизбежната самоотбрана бъдат окончателно приети и нищо друго в обществото ни не се промени, бабите по селата ще трябва да си купят оръжия и да се запишат в курсове за начална военна подготовка. Хем да могат законно да се защитават от нападатели, хем – да не се наранят, докато зареждат пушкалата си.