Ето каква ще е 2020-а според Ванга (+ хороскоп)

Още от автора

На това заглавие са кликнали два типа хора. Едните с мисълта „Аре стига с тая Ванга, да ви се не знае, тя умря преди 20 години!“, а другите с мисълта „Ехааа, Ванга е предсказала неща за 2020-а година, я да видим“. На първата група – извинения за кликбейта. На втората група – без извинения. Цъкането на подобни заглавия в интернет често води до вируси на устройството ви, измами, а още по-лошото – до безумната вяра във всичко, което четете в интернет. 

От дни насам ме заливат статии като „Предсказанията на Ванга за 2020-а“, „2020-а ще бъде най-добрата за брак от 50 години насам“, „Известен астролог предрече страховита 2020-а“ и „Коя зодия ще бъде щастлива през новата година“. Отворих от чисто любопитство – някои от тях бяха с 5-цифрен брой четения, особено една за астролога Гал Сасон, любимец на таргета на Гала. Да, оная Гала, дето пропагандира в предаването си да се пие урина за здраве, а децата да се бият с ток.

И докато такива като мен се подиграват с вярващите в хороскопи и предсказания и че мигът на раждане и подреждането на планетите имат някакво влияние върху характера и оформянето като човек, въпросът остава - дали наистина има факти, че те са просто разни форми на шарлатанство? Дали има експерименти, които са доказали това? Я да видим!

През 1948-а година американският психолог дава на своите студенти „личностен тест“ и им казва, че той е изготвен персонално за всеки. Студентите трябва да оценят точността на твърденията в теста от 0 до 5, като впоследствие се оказва, че усреднено студентите намират анализа за 85% точен. След това Форер им разкрива истината – тестът не е персонализиран, а е еднакъв за всички. Студентите пък са повярвали на резултатите от личностния тест, защото им е било казано, че той е верен, а и защото им се е искало да бъде такъв. На същия този принцип работи и астрологията.

Години по-късно, в сходен експеримент, френският астролог Мишел Гоклен предлага на хиляди читатели на популярно парижко списание (от всякакви зодии) персонализирани хороскопи и изпраща на всички тях един и същи хороскоп. 94% от тях отговарят, че хороскопите им са много точни и проницателни. За капак се оказва, че хороскопът, който им е бил разпратен, е този на масов убиец - доктор Марсел Петио, признал за убийството на 63-ма души.

С други думи, през 2020-а се осланяйте повече на науката и фактите. Светът не свърши през 2000-та, не свърши и през 2012-а, колкото и да го предсказваха. Лесно е и да предвидим каква ще е 2020-а. От сто предположения – поне едно ще уцелим и после ще можем да се бием в гърдите с думите „Аз казах ли ви?!“. Пък ако решите – продължавайте да четете хороскопи, да си давате парите на шарлатани, да им вярвате и да ги слушате, да си пиете урината за здраве и да си биете децата с ток. Пък и е по-лесно да оставите отговорността за действията и решенията си върху плещите на горките планети, отколкото върху своите. Така като направите нещо тъпо, винаги може да кажете „Ми то Меркурий ми навлезе в третата луна, затова се провалих на теста по български за трети клас“.

За финал, за да не е съвсем кликбейт, си бръкнах в третото око и наистина ви изготвих хороскоп за 2020-а, без да съм астролог. После кажете в коментарите дали ви се струва верен, пък ако ще да не е за вашата зодия. Не поемам отговорност, ако не е.

● Овен: Упоритостта може да е ваш приятел, но и враг през новата година. Обмисляйте внимателно действията си и избягвайте да реагирате емоционално.

● Телец: Обичате лесно да постигате целите си, но не се увличайте в търсенето на материални блага. Давайте си време за почивка. Опитайте да балансирате работата със забавлението и личното си време.

● Близнаци: Годината може да бъде подходяща за пътувания, особено извън клишираните туристически дестинации. Не се застоявайте и се погрижете за физическото си състояние.

● Рак: Не оставяйте на недоброжелателите да ви изнервят и се концентрирайте върху целите си. Ако работите упорито и с желание, имате шанс да постигнете желаните успехи.

● Лъв: Вие сте най-великите и си го знаете, продължавайте в същия дух. Не е ласкателство, когато е вярно, нали?

● Дева: Педантичността може да ви изиграе лоша шега. Спрете се за момент и помислете не само какво е най-добре за вас, но и за близките ви.

● Везни: Преценете дали не е по-добре да сте по-категорични в решенията си през новата година. Или недейте.

● Скорпион: Импулсивните решения рядко ще ви доведат до нещо добро. Преценявайте внимателно рисковете и инвестициите си, за да не разрушите бюджета си дългосрочно.

● Стрелец: През новата година не се страхувайте да поискате повишение, ако смятате, че го заслужавате. Пазете се от недоброжелатели.

● Козирог: Ако не ви върви в любовта, значи е време за нов подход. В професионален план се оглеждайте за по-добри алтернативи, ако не сте доволни от сегашното статукво.

● Водолей: Не оставяйте на рутината да завладее професионалните и личните ви отношения. Опитайте нещо ново, ако усещате, че си удряте главата в тавана на възможностите си.

● Риби: Осланяйте се на собствената си преценка и не позволявайте някой да влияе върху нея, особено ако е с груб тон! Ясно ли е?!

За изготвяне на лични хороскопи - свържете се с мен телепатично.