Политическата НЕкоректност - истинският победител на “Златен глобус” 2020

Още от автора

Дори да не се вълнувате от кино и телевизия и да не ви пука кой филм или актьор е спечелил награда на “Златен глобус” 2020, има 8 минути от церемонията, които трябва да видите и чуете. 8 минути, представляващи монолога на политически некоректния комик Рики Жерве (или Джървейз, както ви скимне), който за пореден път бе единствената причина човек да гледа церемонията.

Във време на екстремна политическа коректност, често граничеща с ограничаване свободата на словото от тоталитарен тип (иронично, идваща уж от най-свободолюбивите общества), Рики Жерве остана един от малцината комици, чиито шеги получават трибуна на подобно високо ниво. Както помните, друг комик и актьор, Кевин Харт, бе свален като водещ на наградите “Оскар” заради своя “хомофобска” шега отпреди 10 години. 

Рики Жерве спомена именно този случай още в началото на монолога си, намирайки обяснение в това да бъде поканен за водещ с думите “За мое щастие от холивудската чуждестранна преса едва говорят английски и не знаят какво е Twitter, така че… предложиха ми това участие по факса”. Веднага след това допълни “Нека се посмеем на ваш гръб и запомнете - това са само шеги. Всички ще умрем скоро и няма продължение.”

В пълния с черен хумор монолог на Рики, на мушка бяха взети най-напред холивудската чуждестранна преса, за които комикът каза, че са “много, много големи расисти”, а впоследствие и Apple, които обвини в експлоатация на служителите им в Китай. Жерве им каза директно “Ако спечелите нещо тази вечер, не ползвайте трибуната за политически речи, не сте в позиция да поучавате обществото за каквото и да е, не знаете нищо за реалния свят, повече от вас са изкарали по-малко време в училище от Грета Тунберг. Така че ако спечелите нещо днес, качете се на сцената, вземете си наградката, благодарете на агента си, на бога си и се ш*байте”.

Сред личностите, попаднали под ударите на черния хумор на Рики бяха Фелисити Хъфман (която използва своя статут на звезда, за да вкара дъщеря си в колеж), Джо Пеши, който бе сравнен с бебето Йода от сериала “Мандалорианецът” и Леонардо ди Каприо, за чийто филм Жерве каза, че е “толкова дълъг, че докато свърши, гаджето на ди Каприо вече беше твърде старо за него”. Директна обида отнесе британският водещ Джеймс Кордън, а споменаването на Джефри Епстийн предизвика хорово възмущение в залата. Рики го потуши с думите “Млъквайте! Знам, че ви е приятел, но не ми пука”. Може би най-политически некоректен обаче беше пасажът, в който водещият каза, че годината е била голяма за педофилското кино и изброи подред “Да преживееш Ар Кели”, “Да напуснеш Невърленд” и сериала “Двамата папи”.

С две думи, Рики Жерве успя да обиди всички в рамките на 8 минути, при това от високата трибуни на “Златен глобус” и неслучайно целият свят го аплодира за думите му. Прави го за пети път и всеки път има обидени и възмутени, но реалността е, че светът има нужда от такъв свободен, пък бил той и грубиянски хумор. Политическата коректност е сред най-големите врагове на свободното слово днес и добре че има хора като Рики, че да не се налага от екрана да слушаме само скопени полусмешки без реален адресат, та да не би някоя чувствителна дебела транс дама случайно да се засегне.

И като говорим за Кейтлин Дженър - тя беше единственото нещо, което някак липсваше от монолога на Рики. А толкова очаквах да я бъзне и този път, задето толкова му мрънка през последните години...