Ужасно поколение расте!... а дали?

Още от автора

Започва новата учебна година и сутрешните автобуси отново ще бъдат претъпкани с шумни тийнейджъри, запътили се към училище. Не трябва да си пророк, за да се сетиш, че разговорите на висок глас и не особено хитрумните им закачки отново ще раздразнят представителите на средната и „златната възраст”, и до болка познатите ни реплики и критики към „новото поколение” отново ще излязат на преден план.

Лесно е да плюеш по младежите, и понякога е дори неустоимо изкушение да го направиш. Това, което ме вбесява обаче е, че обвиненията към тях са все същите стари клишета, които чувах и аз, когато бях на 17. Мога да се хвана на бас, че и строителите на египетските пирамиди са казвали същото – че младите са арогантни, невъзпитани, прости, и без уважение към по-възрастните.

Медийният глад за скандали поставя в центъра на вниманието всякакви изстъпления на подрастващи гамени – от грубо отношение към съученици и учители, до разсмиващите ни с пълен глас всяка година незабравими „бисери” от матурите.

Но да поставим клеймото на младежите като цяло, че били прости и необразовани, е не само несправедливо, но и напълно погрешно. Аутсайдери винаги е имало, както и малолетни престъпници. Не помня по мое време детската педагогическа стая да е страдала от липса на клиенти. А и далеч не всички ученици получаваха само шестици – каквото и да разправят сега на отрочетата си, повечето родители едва ли биха искали то да се докопа до бележника им от 10-ти клас.

„Какво знаят те – не знаят и дума руски.”

Истината е, че почти всички български тийнейджъри говорят и разбират английски доста по-добре от родителите си, и имат поне основни познания по още поне един западен език. Да, може и да не разбират руски, което по-старите от нас намират за шокиращо, но пък колко от 40-50 годишните знаят поне шест думи, да речем, на испански?

„Езиковата им култура е ужасна”

Моля ви се, колко пъти на ден чуваме в ефира политици и медийни звезди, които, в най-добрия случай, се хвалят как „ще направимЕ” или „ще построимЕ”? А това са може би най-невинните им граматически грешки. Ако сочим с пръст тийнеджърите, че имат слаба езикова култура, да си спомним съвета на Христос – виж първо гредата в собственото си око. Пък и откак същестува човечеството, простаците са мнозинство. Горчив за преглъщане факт, но не достатъчно основание да лепнем клеймо на цяло едно поколение.

„Затъпели са от киснене в мрежата”

Не бъдете технофоби. Не всичко в Интернет е лошо. Първо – мрежата е необятен източник на информация. Не забранявайте на детето да чете повече по темите, които го интересуват – научете го как да подбира източниците си. А що се отнася до чатовете и Фейсбук – а вие не помните ли как водехте разговори по телефона до изгрев слънце? Каква е разликата наистина, ако наследникът ви прави същото, но пред лаптопа?

„Невъзпитани и агресивни са”

Ако всяка простъпка и скандал в училище се отразяват в централните новини, несъмнено изграденият портрет на българския тийнейджър изглежда изключително непривлекателен. А сега вие изградете портрет на представителя на средната класа, като вземете за център личности като Вальо Топлото, например. Харесва ли ви да се отразявате в подобно огледало?

„Комерсиални са”

Ами да, много от тях мечтаят за шеметна кариера, и да следват в чужбина. Но като си спомня зализаните комсомолски секретари, за които партийната книжка бе залогът за успех, не виждам нищо лошо в това да мечтаеш да учиш в Германия или САЩ.

Добре де, признавам, и на мен ми е малко трудно да се разбирам с тийнейджърите, особено със собствената си дъщеря. Да, шумни са, непостоянни са, и непрекъснато трепериш какво може да им хрумне утре.

Но да ги замерваме с критики-клишета и да изграждаме негативен образ на цяло едно поколение, само за да преглътнем по-леко факта, че самите ние вече остаряваме, е просто тъпо. Това няма да намали бръчките по лицето ни – най-много да се сдобием с нови.

Сред младежите има всякакви хора, гении и герои, престъпници и катили, простаци и бъдещи интелектуалци. А аз предпочитам да вярвам, че все пак, като цяло, са по-добри от нас. Защото друга надежда за бъдещето на България виждате ли?