Дали религията вреди на бизнеса

Още от автора

Само здравословната вяра в чудеса осигурява импулса на предприемача

Бях убедена, че тази седмица така и няма да ми дойде вдъхновението за писане на коментар. Докато просто от скука не отворих в мрежата материал, съветващ ни как да избягваме вредните схващния, които спъват кариерата ни.

Бях изумена от абзаца, убеждаващ ни, че в никакъв случай не трябва да вярваме, че съдбата ни се ръководи от свръхестественото. А изненадата ми премина във възмущение, когато като „свръхестествено” бе спомената божествената намеса.

Не искам да звуча като религиозна маниачка, но все пак, трудно ми е да разнищя причините, поради които един психолог би тръгнал да твърди, че вярата може да е вредна, освен в някои патологични случаи като екстремизма, например (било то ислямски или християнски).

Според мъдрите автори на статията, ако сме религиозни, рискуваме да станем „пасивни и неинициативни, чакайки късметът да промени случващото се с нас”.

Тамплиерите добре биха се посмяли на подобно твърдение. Те може и да са били религиозен орден, но между другото са успели да поставят основите на съвременното банкиране (да не забравим и влиянието им върху архитектурата, изкуството, политиката).

Разбирам, че не живеем в Средновековието, и „религия” се е превърнало в едва ли не мръсна дума, но все пак – ето ви няколко примера за това, защо вярата ви в бога всъщност би се отразила позитивно на бизнеса ви.

Първо – вярата налага морал. В краткосрочен план, скептиците са прави – изманиците по-лесно натрупват богатство. В по-дългосрочна перспектива обаче, коректното отношение към клиентите и партньорите винаги се оказва плюс.

Второ – вярата отрича отчаянието. Особено във времена на криза (каквото изглежда хроничното състояние на нашата икономика), най-лесно е да се предадеш пред неизбежното и да скръстиш ръце, обвинявайки за своята немощ банкерите, правителството и целия свят. Вярата не само не прави никого неинициативен – напротив, единствено здравословното убеждение, че чудеса съществуват, може да осигури импусът, необходим, за да оживее една идея и да се превърне в конкретен (и евентуално - печеливш) проект.

Трето – за разлика от цитираните бизнес консултанти, лекарите отдавна се отрекоха от грубия рационализъм. Няма да навлизам в мътни води и да се опитвам да докажа спорната теория, че бог лекува (или дори че съществува). Едно обаче е доказан факт – вярата е причина за многобройни случаи на необяснимо от медицинска гледна точка изцеление. Ако религията като такава не ви привлича, съществува и друго обяснение – позитивното мислене води до успехи. Когато вярата има силите да помогне в битката със заболявания като рака, например, нима може да има съмнения, че тя може да окаже благотворно въздействие и върху кариерата на един предприемач.

Защото, ако Майкъл Цъкърбъг и Бил Гейтс не вярваха в чудеса, днес нямаше да имаме Фейсбук, или Уиндоус.

И четвърто – в случай, че сте почитатели на модата, грубият рационализъм не е шик още от края на 19-ти век. Ако ще защитавате материализма като идея, облечете се с фрак и наденете цилиндъра...