Български компании заслужиха милиони евро: Парадоксът с Ковид, който им даде шанс

10578
Български компании заслужиха милиони евро: Парадоксът с Ковид, който им даде шанс
Снимка: iStock

12 български компании ще получат над 34 млн. лв. за създаване и развитие на иновативни услуги и продукти по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) на България, който съществува заради инициативата на ЕС да бъде възстановена европейската икономика след пандемията от Ковид: Милиони безвъзмездно от европарите за иновации: Кой колко взе

Тази новина предизвика проверка на Actualno.com какво стои зад официалната информация. Проверката обаче показа повече от очакваното и то за нещо много важно – качеството на живот в България и как то да стане по-добро: Свързани с управляващите фирми сред спечелилите милиони от Плана за възстановяване

Пари, за да се превърнат добрите идеи в реалност

Всички компании в списъка са отличени с "Печат за високи постижения" от Европейския съвет за иновации (European Innovation Council, EIC). Печатът за високи постижения е знак за качество, който се присъжда на предложения за проекти, кандидатстващи за финансиране по "Хоризонт 2020" — рамковата програма на ЕС за научни изследвания и иновации. Печатът се дава за проекти, които отговарят на условията за влизане в "Хоризонт 2020", но не могат да бъдат финансирани от бюджета на съответната покана. Този печат е един вид уверение, че съответният проект заслужава да бъде финансиран – от алтернативни източници, например на държавно ниво или дори частно.

Право на отговор: "Оцениме.бг" за получени пари по Плана за възстановяване

Как стигаш до това ниво?

Грубо казано, трябва да преминеш през цедка на три нива. Първото ниво е най-ниското – там желаещите да се преборят изпращат обща кандидатура, която се оценява от Изкуствен интелект (преди 2020 година оценителите са били хора). Тези, чиято кандидатура бъде одобрена, получават покана да изпратят по-детайлна кандидатура, с по-специфични обяснения. Тази кандидатура се изготвя, спазвайки стриктни правила.

След това, на второто ниво, тя се оценява от четирима независими експерти – никой от експертите, които оценява съответната кандидатура, не познава другите оценители. Тяхната интегрална оценка служи като бариера – кой я преминава, за да стигне до третото ниво.

Третото ниво вече е покана за лично интервю към авторите на съответния проект. Интервюто се провежда от жури от петима души, като журито включва ангели-инвеститори, партньори в инвестиционни фондове и венчър дружества, и учени, които имат експертно познание в съответната област, за която се отнася проектът.

Всичко това се отнася до изключителни мащаби. През октомври 2020 година кандидатури са подали 4200 компании от целия ЕС, 1291 са получили "Печат за високи постижения", от тях - само 3 компании са от България. Едната е "Къпфи" ООД, която спечели 2 541 903 лв. за проект "Ядливи чаши за кафе и бъркалки - устойчиви алтернативи на неразградимите и замърсяващи пластмасови продукти" по българския План за възстановяване и устойчивост (ПВУ). А 38 компании са избрани да получат директно общо 176 млн. евро за развитие на иновации, които са представили в рамките на програмата за директни грантове на EIC.

"Къпфи" ООД и Саша Безуханова

За всичко гореописано Actualno.com получи разяснения от Саша Безуханова – основател на движението MOVE.BG, платформа за устойчиви решения за развитие на обществото, икономиката и държавата чрез иновации и сътрудничество. Тя има малко под 11% дял в "Къпфи" ООД и освен това е един от оценителите от България по програмата на EIC (списък ТУК). Именно затова Actualno.com потърси г-жа Безуханова – за да коментира факта, че е хем с дял в спечелила компания, хем е сред оценителите, които всяка година преценяват кои ще са многообещаващите компании, които могат да получат директно европари или поне "Печат за високи постижения".

Г-жа Безуханова увери, че тя не е била член на журито в третата фаза, което е оценявало "Къпфи" ООД – Actualno.com се запозна с подадената от компанията кандидатура и там действително не присъства името на г-жа Безуханова като оценител. Системата за подбор и оценяване е така структурирана, че няма начин да има корупция – екипите от оценители на третата фаза се съставят след като на всеки член се прави оценка дали има конфликт на интереси заради някой оценяван проект, подчерта тя. Г-жа Безуханова обясни, че за оценители се привличат и ангели-инвеститори като нея (хора и компании, които влагат пари в дадена перспективна идея, за да се превърне тя в успешен продукт), защото те имат експертиза, родена от практиката, за да оценяват перспективата за едва прохождащи компании.

ОЩЕ: Саша Безуханова коментира европарите за иновативни фирми, една от които подкрепя

България пак е последна

Нека приветстваме моженето, призова Саша Безуханова, като подчерта, че преди ЕС да създаде инициативата за План за възстановяване и развитие, в България по никакъв начин не е имало финансиране на държавно ниво на компании с "Печат за високи постижения". С други думи, преди да дойде Ковид и ЕС да утвърди инициативата за План за възстановяване и устойчивост (всяка страна членка на ЕС разработи свой собствен план, със собствени приоритети, който ЕК одобри), България не е подавала ръка на хора с добри идеи, за да ги развият. Никъде другаде в ЕС не беше така – навсякъде компаниите с "Печат за високи постижения", които обаче не влизаха във финансирането, определяно от EIC, намираха финансиране на национално ниво. В България – не.

На тези хора им е много лесно да си вдигнат багажа и да отидат някъде другаде, където има повече перспектива. Затова и трябва да се радваме, че хора с добри идеи за иновации, които променят живота ни, остават в България и се опитват да се реализират тук. Знам, че обществото ни е чувствително, когато става въпрос за разпределяне на европари, но в сферата на иновациите през призмата на "Хоризонт 2020" и EIC нещата се случват при строг контрол – затова нека можещите имат шанс и подкрепа, е посланието на Безуханова.

ОЩЕ: Държавно обяснение за взети евромилиони от свързани с управляващите фирми

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОМПАНИИ:

"Газпром" съди австрийската OMV, словашката ZSE и чешката CEZ в Русия

Забраната в САЩ: Ще продаде ли TikTok китайската компания ByteDance?

След серията от инциденти: Boeing отчете загуби за стотици милиони

Spotify отчете рекордна печалба

Домусчиеви придобиват компания с огромни имоти в Ловеч за слънчева централа

„Водоснабдителни услуги на бъдещето“ за 4 милиона жители на Големия Париж

Tesla сваля цените на автомобилите си на редица основни пазари

СофтУни с две престижни награди Forbes Business Awards

Технологичен гигант инвестира 1,5 млрд. долара в компания за изкуствен интелект в ОАЕ

Броят на извънсъдебните фалити в Русия е нараснал 5 пъти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Компании