Свързани с управляващите фирми сред спечелилите милиони от Плана за възстановяване

32920
Свързани с управляващите фирми сред спечелилите милиони от Плана за възстановяване
Снимка: БГНЕС

Общо 12 компании ще получат над 34 млн. лв. за създаване и развитие на иновативни услуги и продукти. Средствата са по четвъртата мярка от Плана за възстановяване и устойчивост по линия на Министерството на иновациите и растежа – "Подкрепа за иновативни предприятия, отличени с "Печат за високи постижения" от Европейската комисия.

Общият бюджет на процедурата е 118 млн. лв., като документи по нея се приемат на два етапа. Одобрените 12 предприятия са класирани след първия прием, който приключи през месец май, съобщиха от ведомството.

Проверка на Actualno.com установи, че поне три от печелившите дружества са свързани с "Продължаваме промяната" - една от партиите от управляващата коалиция.

Български компании заслужиха милиони евро: Парадоксът с Ковид, който им даде шанс

Кои са спечелилите?

Фирмата "ОЦЕНИМЕ.БГ" ООД от София е одобрена за финансиране с 2 669 434 лв. за проекта ѝ "Софтуерна информационна система за управление на процесите по кредитиране". Съдружници в нея с по 48,5% са Георги Демирев, който е част от ръководството на "Продължаваме промяната" и Деян Спасов. Фирма "Кю Еф Инвест" има дял 3%. От "ОЦЕНИМЕ.БГ" ООД обаче казват, че Демирев е напуснал Националния съвет на ПП от юни, 2023 година насам:

Право на отговор: "Оцениме.бг" за получени пари по Плана за възстановяване

Друга столична фирма "Имагга Технолъджис" ООД печели 4 209 924 лв. с проекта си "Изкуствен интелект за ефективна модерация на визуално съдържание в големи мащаби".  

Справка в Търговския регистър сочи, че тя е съдружник с 33% в дружеството "Скиноа" ООД, където е бил експремиерът Кирил Петков. Кирил Петков е управлявал "Скиноа" до май 2021 г., когато става министър на икономиката в първото служебно правителство на Стефан Янев. Сега управител е Мартин Драгулев, както и на много негови бизнеси. Финансовият министър Асен Василев е бил в "Скиноа" чрез "СТВ Консълтинг", която от май 2021 е прехвърлена пък на Марио Сотиров.

В "Имагга Технолъджис" ООД с много малък дял (2,94%) участва и кандидатът на ПП-ДБ за кмет на София Васил Терзиев чрез едноличната си фирма "ВТ Инвестмънтс". Останалите съдружници в преборилото се за 4,2 млн. лв. дружество са "Ейт Венчърс" ЕООД и физически лица като Боян Калчев - бивш съсобственик в "БТВ Медия Груп", "Нет Инфо.БГ", "Болкан нюз Радио", Христо Христов от сдружение "ЛГБТ Идея" и др.

Пловдивската фирма "Къпфи" ООД ще бъде финансирана с 2 541 903 лв. за проект "Ядливи чаши за кафе и бъркалки - устойчиви алтернативи на неразградимите и замърсяващи пластмасови продукти". Мажоритарен собственик на 51,23% от дяловете във фирмата е Мирослав Запрянов. 18,72% от дяловете обаче са на "2625 Кепитъл" - еднолична собственост на Светозар Георгиев Георгиев, който заедно баща си Георги Георгиев, с Васил Терзиев, Бойко Яръмов и Христо Косев създаде "Телерик": Васил Терзиев, успехът на "Телерик" и ДС: От оръжия до софтуер, II част

В "Къпфи" ООД с 10,84% участва Саша Безуханова-Йорданова - бизнесдама с 20-годишна кариера в Хюлед Пакард (НР). Тя е основател на MOVE.BG – платформа за устойчиви решения за развитие на обществото, икономиката и държавата чрез иновации и сътрудничество. Председател е на борда на WWF за Централна и Източна Европа. Инициатор е на коалиция "За зелен рестарт" – мрежа за зелено развитие и политики, EDIT.BG – обединение за дигитално развитие на България, The ChangeMakers – мултидисциплинарна общност на новатори в бизнеса, екологията и изкуството: Саша Безуханова коментира европарите за иновативни фирми, една от които подкрепя. Нейният племенник Константин Безуханов е с 2,46% в "Къпфи".

Другите спечелили

"ДАНЛЕКС" ЕООД - София ще разполага със сумата от 4 097 013 лв. в реализацията на проекта си "Инструмент за прогнозна поддръжка на системи за неинтрузивна инспекция". Едноличен негов собственик е Надя Иванова Божилова, която е печелила поръчки за доставка на детектори за летище София.

На 2 267 170 лв. ще разчита фирмата "Ай Райс Механикс 357" ЕАД - София, за своя проект "Пазарна готовност на революционна роботизирана система за вертикална мобилност на хора с увреждания". Това дружество се занимава с проектиране, производство и търговия с електрически, роботизирани и други малки превозни средства за хора с увреждания, производство на софтуерно осигуряване, компоненти, части и приспособления за тях. Собственост е на Любомир Василев, който го управлява заедно със синовете си.  

Дружеството "Файлмап Текнолоджи" - еднолична собственост на турския гражданин Джумхур Умероглу в София, е спечелило проект "Разработка и широмащабна демонстрация на Файлмап" на стойност 3 302 907 лв.

На "Трансметрикс" АД - София, е одобрен проект "Демонстрация за подобряване на прогнозите за инфраструктурен капацитет в транспортния сектор" за сумата от 3 341 841 лв. Капиталът на дружеството е в размер на 260 833 лева и е разпределен в два класа поименни налични акции по 1 лев всяка: Клас А, в който са издадени 109 565 поименни акции; Клас Б, в който са издадени 151 177 привилегировани акции.

Аспарух Коев притежава 20,89% обикновени поименни акции от клас А, рускинята Анна Вячеславовна Шапошникова има 7,89% акции. Тя е с адрес в Брюксел, Кралство Белгия.

От привилегированите акции 14,81% са притежание на "ЛОНЧХъб Фонд Кооператив У.А", "Луиз Вербеке" ЕООД им 8,9%, Херман де Бод - 7,31%, Дирк Гомин - 7,01%, UFSB Inc. - 5,46%, "Спиди Груп" ООД - 1,16%, "2625 Кепитъл" ЕООД на Светозар Георгиев - 3,25%.

"Лийн Диджитал Солюшънс" ЕООД - София печели проект на стойност 4 638 299 лв. с проект за смесено лидерство "Заобикаляща среда" (Embedded Blended Leadership Environment). То е собственост на ирландската фирма "Чейндж Интернешънъл Лимитед" и го управляват Камен Кънев и Нина Цонева-Койнова

"Агенция Стратегма" ООД си осигури 1 926 492 лв., с които да реализира проект "Организационно развитие на малки и средни предприятия".

"Насекомо"

Проектът с най-висока стойност, одобрен от Министерството на иновациите и растежа, е на "Насекомо" АД, регистрирано в село Лозен. Нейният проект е с название "Насекомо 3Б - Данни, роботи и насекоми за кръгова биоикономика". Тя ще получи 4 884 611,10 лв.

По-рано тази седмица излезе информация, че гражданите на Лозен протестираха срещу завода на тази компания в селото. "Има миризми, които в момента се установяват от РИОСВ в завод "Насекомо", но той е печално известен с отделянето на непоносими миризми, които трудно могат да се спрат. Има много сигнали, както писмени, така и устни, и по телефона", съобщи кметът на село Лозен Георги Младенов. От "Насекомо" отговориха, че реално протест не е имало, а извънредна проверка: Право на отговор: "Насекомо" пита кои са истинските проблеми на Лозен

Фирмата е собственост на френски граждани. Използвайки принципите на кръговата икономика и производството с нулеви отпадъци, "Насекомо" произвежда продукти от насекоми, които се използват във фуражните и земеделски индустрии.

Компанията отглежда мухата "Черен войник" за превръщането на отпадъци от растителен произход в биомаса, която след това се трансформира в алтернативен протеин, употребяван за фуражи за животни и риби.

Още: Милиони безвъзмездно от европарите за иновации: Кой колко взе

Малко, но от сърце

Далеч по-скромна сума е одобрена на "Симпъл Секюрити" ЕООД - София, за проект "Е-мейл криптиране от край-докрай от следващо поколение за всички устройства, без промяна на онлайн навиците на крайните потребители за интегриране и използване" - 97 791 лв.

И известната "Контракс" АД си е осигурила същата сума за проект "Подкрепа за разработване на иновативна идея за интеграционна платформа eHubDataIntegration като услуга за обмен на данни за електронна търговия, отличена с Печат за високи постижения".

ОЩЕ: Държавно обяснение за взети евромилиони от свързани с управляващите фирми

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Ще има ли уран в ЕС: Нигер отне разрешителното на голяма френска компания

България подобрява позициите си в редица международни класации през 2023 г.

Работодателите в България продължават да плащат все повече за труд

Рязко забавяне на икономическата активност в еврозоната

В търсене на критични суровини: Италия отваря отново неработещи мини

Цените на петрола обърнаха посоката, въпреки подобреното търсене

Българският бизнес не вярва на съда, почти докосваме дъното в ЕС

Япония санкционира над 40 руски компании

Украйна и ЕС удължиха споразумението за либерализация на товарните превози

Провериха 22 автобуса, идващи от Турция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com