Vivacom се обръща към съда заради решение на КРС за цените на каналната си мрежа

2010
Vivacom се обръща към съда заради решение на КРС за цените на каналната си мрежа
Снимка: Vivacom

"Считаме, че решението на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС)* от 1 юни 2023 г. е безпрецедентна намеса на български регулаторен орган в силно конкурентния пазар за достъп до пасивна инфраструктура, необходима за изграждане на телекомуникационни мрежи". Това пише Vivacom в свое официално становище.

Ето какво още се казва в становището:

"В началото на 2023 г. Vivacom повиши цените за достъп до каналната си мрежа. Увеличението се основава на процента на инфлация и е приложено в съответствие с общите условия на Vivacom, както и с приложимото законодателство. Увеличението е напълно основателно. Това е първата промяна на цени за достъп от страна на Vivacom през последните 12 години, като индексацията е значително по-ниска от натрупания за този период процент на инфлация. Независимо от гореизложеното, КРС реши, че това увеличение е неоснователно. Ние категорично се противопоставяме на това решение и ще използваме всички налични правни средства, за да го оспорим.

Решението на КРС е незаконосъобразно. То води до ценова регулация, която съгласно законодателството на ЕС в областта на телекомуникациите не може да бъде наложена, без преди това да бъде извършен пазарен анализ и да бъде доказано, че съответният оператор притежава значително пазарно предимство.

Решението на КРС е дискриминационно. Регулаторът се е фокусирал единствено върху Vivacom и е пренебрегнал факта, че няколко конкурентни оператори начисляват по-високи цени за достъп, както и че другите участници на този пазар притежават повече от 50% от тази пасивна инфраструктура. Този дискриминационен подход поставя под съмнение независимостта на секторния регулатор и подкопава и без това ниското доверие на международните инвеститори в България.

Ако изпълнението на решението на КРС не бъде незабавно спряно от съда, то ще причини значителни икономически вреди на Vivacom и в същото време ще постави конкурентите на телекома в по-благоприятна пазарна позиция. Vivacom ще обжалва това решение и ще поиска от съда изпълнението му да бъде спряно. В противен случай, Vivacom ще претендира и за обезщетение от КРС за понесените вреди.

Призоваваме регулатора да оттегли това решение и да предотврати негативните последици, които то би причинило на икономиката и инвестиционната среда в страната".

* Съгласно решение 160 на КРС от 1 юни, 2023 година, което е постановено след жалба на 8 компании, включително и големите конкуренти на Vivacom в лицето на Yettel и A1, вдигането на цените за достъп до каналната мрежа на Vivacom е необосновано. Регулаторът посочва, че при всички представени от Vivacom становища по случая няма доказателство за реално увеличение на разходите, свързани с дейността за предоставяне на достъп и поддръжка на подземната канална мрежа. Жалващите се от вдигането на цените оператори твърдят, че не им е известно за последните 20 години Vivacom да е извършвала разширяване или модернизиране на подземната си канална мрежа, което да предизвика други значими разходи извън тези за поддържка. Ако изобщо има разходи по отношение на каналната мрежа на оператора, те са свързани единствено с поддръжката ѝ, но не и в размер, който да оправдае 25% поскъпване, е тяхното мнение. Отделно има спор, представен в описанието на решението, коя да е базата за изчисляване на нови цени спрямо инфлацията - дали от юни 2020 г. до октомври 2022 г. или от 30 септември, 2022 г. нататък.

Решението на регулатора подлежи на предварително изпълнение и може да бъде обжалвано в 3-дневен срок пред Административен съд София-град, а самото решение може да се оспорва в 14-дневен срок в същия съд.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОМПАНИИ:

СофтУни с две престижни награди Forbes Business Awards

Технологичен гигант инвестира 1,5 млрд. долара в компания за изкуствен интелект в ОАЕ

Броят на извънсъдебните фалити в Русия е нараснал 5 пъти

Испания измества Великобритания като топ дестинация в Европа за инвестиции в хотели

Samsung измества Apple в доставките?

Професионалното облекло: Важен фактор за създаване на работна среда с минимален риск

Главболгарстрой взе участие в Делфийски икономически форум

InterContinental Sofia влезе в престижния туристически гид "Мишлен"

Болен съм, няма акт: Глоби по договори за милиони се разминаха на "Автомагистрали"

Опасни апарати за сънна апнея на известна компания: САЩ ограничи продажбите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Компании