Ако орбитата на Юпитер се промени, условията на Земята ще станат по-добри

5825
Ако орбитата на Юпитер се промени, условията на Земята ще станат по-добри
Снимка: NASA

Засега човечеството познава само една обитаема планета – нашата Земя. Не е изненадващо, че в търсенето на други светове, подходящи за живот, учените се ръководят именно от нея. Някои изследвания обаче показват, че Земята може далеч да не е идеалният вариант, а някои "суперобитаеми" планети предоставят дори по-комфортни условия. Но и родната ни Земя може да стане по-удобна за живот – за това е достатъчно леко да се промени орбитата на Юпитер. До такъв извод са стигнали авторите на нова статия, публикувана в The Astronomical Journal.

В търсенето на потенциално обитаеми светове астрономите се ориентират по цяла редица характеристики на далечна планета. Това е на първо място разстоянието до нейната родителска звезда: то трябва да бъде такова, че планетата да не се затопля твърде много, но и да не замръзва изцяло, а на повърхността да се съхранява течната вода. Вторият критерий е размерът и масата на планетата, които не трябва да са много по-големи от земните. Засега не си представяме, че може да се появи живот на газов гигант като Сатурн или Юпитер.

Може да се използват и други критерии, които на Земята се считат за важни за развитието на живота – например наличието на голям спътник, който стабилизира въртенето на планетата около нейната ос, причинява приливи и отливи. Понякога към този списък се добавя Юпитер, който тежи в пъти повече от всички останали планети в Слънчевата система, взети заедно, и има голямо влияние върху техните орбити. Смята се, че ако Юпитер се движи само малко по-различно, животът на Земята можеше изобщо да не се появи.

Сега това влияние е оценено от Пам Верворт и нейните колеги от Калифорнийския университет в Ривърсайд. Моделирайки система от гравитационно свързани тела, астрономите проследили движението на Земята при условия, ако орбитата на Юпитер беше по-близо до нея – и до Слънцето. Изчисленията показали, че такава ситуация не е много благоприятна за живота, тъй като води до увеличаване на наклона на оста на въртене на Земята. Благодарение на него на нашата планета има редуване на сезоните, но по-силно отклонение може да доведе до прекалено екстремни температурни промени.

От друга страна, лека промяна в ексцентрицитета на орбитата на самия Юпитер – без промяна на нейния радиус – може да бъде само от полза. В действителност орбитата на газовия гигант е почти строго кръгла, но ако тя бъде леко разтеглена, то орбитата на Земята също би се разтеглила леко.

Моделирането, проведено от Пам Вервонт и нейните съавтори показало, че подобни промени могат да направят климата в много региони на нашата планета по-мек и по-подходящ за живот, отколкото е сега.

„Много хора са убедени, че Земята е върхът на обитаемостта на планетите и че всяка промяна в орбитата на масивния Юпитер само ще влоши нейното положение – казва Верворт. – Ние показахме, че и двете предположения са грешни.“ Разбира се, малко вероятно е тези заключения някога да принудят човечеството да се заеме с орбитално "преструктуриране" на Слънчевата система. Но те ще ни позволят да оценим по-точно потенциалната обитаемост на планети около далечни звезди.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Масивни звезди крадат планети с размерите на Юпитер

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

За първи път от 5 месеца: „Вояджър 1“ изпрати четливи данни на Земята

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Магнитни бури за седмицата 22-28 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Непозната планета в Слънчевата система: учени твърдят, че са открили доказателства

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Големият взрив е мит. Вселената няма нито начало, нито край – според противоречива теория

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос