Масивни звезди крадат планети с размерите на Юпитер

7584
Масивни звезди крадат планети с размерите на Юпитер
Снимка: iStock/Guliver

Астрономи от университета в Шефилд (Великобритания) с помощта на симулация показаха как най-големите звезди решават въпроса с появата на собствените си планети. Тяхното лъчение не позволява образуването на планети гиганти като Юпитер. Тогава те просто организират малък космически грабеж – заграбват вече "готовите" планети от "звездните ясли". Или си „крадат“ тези, които са далеч от родителската звезда. Изследването е публикувано в Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Изследователският проект BEAST (B-star Exoplanet Abundance STudy) изучава екзопланети – тоест такива, които са извън Слънчевата система. Екипът наскоро открил най-малко две планети, подобни на Юпитер, обикалящи около една от масивните звезди, три пъти по-масивни от Слънцето. Теоретично около такива звезди могат да се образуват планети, но е трудно да си представим, че такива газови гиганти като Юпитер или Сатурн ще растат наблизо.

Учени обясняват съществуват ли "ретроградни" планети

Планетите от Слънчевата система, когато са ретроградни, често са обвинявани за много човешки беди и нещастия. Но в действителност няма ...

За тях средата е много враждебна: масивните звезди излъчват такова количество радиация, че не позволяват на планетите да достигнат размера на Юпитер, изпарявайки ги, преди още да са приключили формирането си.

Учените предполагат, че тези планети фактически може да са били завзети от друга система, тоест просто казано, откраднати. За да демонстрират как може да се случи това, експертите използвали компютърно моделиране.

То показало варианти кога планетата може да бъде "заимствана" от така наречените звездни ясли – тоест молекулярните облаци, където растат нови звезди и се формират системи. Или това са планети, които са се оказали твърде далеч от родителската звезда. Те се присвояват от масивни звезди.

„Знаем, че масивните звезди оказват по-голямо влияние върху тези „ясли“, отколкото слънцеподобните звезди. И тези големи звезди могат да крадат планети от други звезди или да захващат това, което наричаме „свободно плаващи“ планети. По същество това е планетарен обир", казва Ема Дъфърн-Пауъл, съавтор на изследването от Шефилдския университет.

Компютърната симулация демонстрирала, че масивните звезди оказват мощно гравитационно влияние на другите планетни системи. Захващането на планети, наречени от астрономите BEASTies, се случва средно веднъж през първите 10 милиона години от еволюцията на звездообразуващия регион. Освен това планетите, „избягали от родителите си“ в свободно плаване, се присвояват по-често.

Български учени видяха бъдещето на Слънчевата система

Крайната съдба на Слънчевата система е обект на много изследвания от учени. За около 4,5 милиарда години планетите и другите космически...

Досега е известно за съществуването на поне две суперюпитериански планети, въртящи се около масивни звезди в асоциацията Скорпион-Кентавър. Докато скалисти планети могат да се образуват в такава среда, газовите гиганти претърпяват бързо изпарение, преди да се оформят напълно. По този начин BEAST не се въртят около своите родителски звезди, а са уловени от гравитацията на „звезди мащехи“.

Суперюпитерските планети обикалят около звезди на разстояние 290 и 556 астрономически единици. Моделирането показва, че това е в съответствие със сценария за захващане, при който масивна звезда улавя свободно летяща планета, която преди това е била изхвърлена от своята родителска система.

Асоциацията Скорпион-Кентавър е група от слабо свързани звезди от клас O и B, които съответстват на сини и синьо-бели гиганти.

Теорията, според авторите, потвърждава друго предположение: планетите на твърде далечни орбити – повече от 100 астрономически единици – може да не се въртят около родната си звезда.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Как изглежда Юпитер в естествени цветове

Защо планетите имат различен цвят?

Планетите в нашата Слънчева система са разделени на три категории в зависимост от размера и физическите им специфики. Т. нар. „га...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Силна геомагнитна буря на Марс предизвика глобално полярно сияние

Русия пренася войната в Космоса: Москва блокира важна резолюция на ООН

За първи път от 5 месеца: „Вояджър 1“ изпрати четливи данни на Земята

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Магнитни бури за седмицата 22-28 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Непозната планета в Слънчевата система: учени твърдят, че са открили доказателства

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос