X
 
 

Може ли да се спаси Земята от космически отпадъци

1154 1
Може ли да се спаси Земята от космически отпадъци
Снимка: iStock/Guliver
Учени от Самарския университет са разработили метод за прочистването на космоса от големи отпадъци, вкл. от тежащи тонове части от ракети, които може да паднат на Земята.

Резултатите от изследването са публикувани в списание „Acta Astronautica”.

Метеорит е донесъл най-старата материя на Земята

Метеорит, който е ударил Австралия преди 51 години е донесъл на Земята най-старата материя, която някога сме намирали, пише Ройтерс. В...

Близкият космос е част от екосистемата на планетата ни. По данни на Европейската космическа агенция, около Земята има 20 000 нефункциониращи спътници, използвани горни части от ракети и техни елементи, които попадат в графата „едри отпадъци”. Ако не бъдат събрани, след години те ще паднат на Земята под въздействието на атмосферата.

Учените са предложили схема, при която по време на бъдещите космически полети тези отломки да бъдат прихващани с помощта на харпун и да бъдат изтеглени на буксир до плътните слоеве на атмосферата. Разбира се, всичко това ще става след старателни изчисления на евентуалното време на падане на повърхността и размера на мястото, на което ще падне.

„В момента не може да бъде оценено практическото значение на този тип дейност, тъй като става въпрос за спасяване на планетата”, заявяват от изследователския екип, предава БГНЕС.

Ако две изкуствени тела се сблъскат в космоса със скорост 10 км/сек., ще предизвикат процес, подобен на ядрена реакция, след което ще последва сблъсък на отломките на тези тела с други. Тогава действащите пътници ще бъдат извадени от строя и ще се стигне до „замърсяване” на орбитата. Това, на свой ред, може да доведе до невъзможност космосът да бъде изчистен от отпадъците, тъй като всички спасителни средства ще бъдат унищожени.

Учени откриха древно изригване в центъра на нашата галактика

С помощта на телескопа VLT астрономи откриха в центъра на Млечния път древен район на звездообразуване. Изригването в него е било толко...

Actualno.com

Етикети:

  • Анонимен 1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
    Не знам дали земята може да се спаси от космически отпадъци, но при добро желание България със сигурност може да се спаси от отпадъци от човешка дейност, генерирани на чужда територия. И не само, че може, а задължително трябва да се предприемат мерки, защото е недопустимо на тази малка територия да събираме боклуците които многократно по големите от нас са решили, че са ненужни.
Последно в Актуално