X
 
 

На днешната дата е роден Сергей Корольов - „бащата на съветската космонавтика“

1568 2
На днешната дата е роден Сергей Корольов - „бащата на съветската космонавтика“
Снимка: Thinkstock
Сергей Павлович Корольов - легендарният руски ракетен и космически конструктор - се "заразява" с копнежа по летенето още преди да тръгне на училище - бъдещият „баща на съветската космонавтика“ слепява първия си самолет ненавършил пет години.

Оттогава Сергей Корольов се интересува от всичко, което лети. Преминава през планеризма, запалва се по полети в стратосферата и реактивното задвижване - област, която по това време има само теоретични основи. Заедно с Цандер през 1931 г. създава група за изучаване на реактивно движение, накратко ГИРД. Нейно дело са първите съветски ракети с течно гориво - ГРИД-9 и ГРИД-10, пише Офнюз.

Трети български космонавт ще има, вярва Георги Иванов

Не може да умре надежда като тази за трети български космонавт, тъй като много дечица, младежи, мечтаят да полетят в Космоса и аз съм...

Корольов работи с огромен ентусиазъм. По-късно на базата на ГИРД и Ленинградската газодинамична лаборатория се организира Ракетният научно-изследователски институт, където Корольов оглавява отдела за ракетни летателни апарати. По това време той вече изстрелва първите балистични ракети, а малко по-късно изпробва първите ракети, които наричат "крилати".

През 1938 г. Корольов е арестуван от агенти на НКВД. Обвинен е, че е извършвал престъпна дейност за саботиране на разработката и въвеждането на нови видове оръжия в Червената армия. Според някои сведения е измъчван.

Осъден е на 10 години затвор и изпратен в ГУЛАГ в Източен Сибир. След няколко месеца делото му е преразгледано, срокът е намален на 8 години, освободен е през 1944 г. Корольов работи с Туполев и Глушко в затвора.

Корольов е реабилитиран през 1957 г., годината,в която е пуснат първият изкуствен спътник на Земята. Но преди това трябва да проучи ракетите Фау да работи върху балистични ракети с далечен обсег. Корольов овладява космоса с невероятно темпо: през 1957 г. спътник, през 1959 г. ракета към Луната, през февруари 1961 г. междупланетна станция към Венера, след това към Марс. Всички знаят какво се случва на 12 април 1961 г. Полетът на Гагарин е едно от най-важните събития на ХХ век. И този триумф за Корольов е само един от етапите: след Гагарин, политат Титов, Николаев, Попович, след това Валентина Терешкова, първият групов полет и първото излизане на човек в открития космос... Сергей Корольов започва работа по дългосрочна орбитална станция и лунната програма, но не ги завършва - разболява се от саркома на ректума и не преживява сериозната операция.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
    А рушняка, който ще стъпи на луната - още не се е родил ... към днешна дата! Жаль ...
  • Анонимен 1.1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
    Много летяха нататък, ама не само не стигнаха ами и много не се върнаха.
    : 1 !
ЛЮБОВЕН хороскоп за 27 - 31 януари
ЛЮБОВЕН хороскоп за 27 - 31 януари

Овен Овните трябва да спрат да мечтаят за невъзможното, за принца на бял кон и за романтиката от филмите. Опитайте се да бъдете по-здраво стъпили...

Последно в Актуално