Наблюдаваха най-голямото слънчево петно от 24 години насам

42245
Наблюдаваха най-голямото слънчево петно от 24 години насам
Снимка: NASA

Слънчевото петно AR 12192 се появи в средата на октомври и бързо достигна гигантски размери. Подобни петна сигнализират за съществуване на активни райони на Слънцето, които са под въздействието на силни магнитни полета. Там температурата е малко по-ниска в сравнение с останалата част от слънчевата повърхност, съобщи сп. "Сианс е авнир". Тези петна са в основата на слънчеви изригвания.

AR 12192 вече предизвика 10 силни слънчеви изригвания, които обаче не причиниха щети на Земята. AR 12192 достигна максимални размери от 2750 микро хемисфери (1 микро хемисфера се равнява на около 1 милион кв.км). Става въпрос за 33-ото най-голямо петно в около 32 000 активни района на Слънцето, наблюдавани от 1874 г. Това е и най-голямото слънчево петно от 18 ноември 1990 г. Тогава бе наблюдавано петно с размери 3080 микро хемисфери. Както всички слънчеви петна, AR 12192 също предизвика слънчеви изригвания.

Слънчеви изригвания вещаят катаклизми

В неделя, на 24 август, на Слънцето са били фиксирани едновременно девет изригвания. Най-мощното от тях – от клас М5.9 – за...

Те причиниха смущения в радиокомуникациите на Земята, но не бяха придружени с изхвърляне на коронарна маса. То може да отключи магнитни бури на нашата планета и да наруши функционирането на телекомуникационните спътници. "Въпреки изригванията, този район не бе в основата на значимо изхвърляне на коронарна маса - заяви Алекс Йънг от центъра за космически полети "Годард" на НАСА. - AR 12192 ни показа, че голям активен район невинаги е свързан със значимо изхвърляне на коронарна маса."

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос