Откриха поредното "огнище на живот" на Марс

3618
Откриха поредното "огнище на живот" на Марс

Планетолози откриха около кратера Хюйгенс на Марс залежи от глина с високо съдържание на желязо и варовик, които за пореден път свидетелстват за съществуването на потенциално обитаеми океани на Марс в миналото, става ясно от статия, публикувана в изданието JGR: Planets.

"Откриването на тези древни наноси от калциев карбонат и глина на Марс представляват прозорец към миналото на Червената планета, в епохата, когато климатът на Марс е бил съвсем различен и не е приличал на съвременната студена и суха пустиня", казва Джанис Бишоп от Института за търсене на извънземни цивилизации SETI в Маунтин Вю (США).

НАСА показа изпаряващи се камъни на Марс

НАСА е публикувала снимка на гигантски камъни на Марс, покрити с изпаряващ се въглероден диоксид. Този процес, който протича на южното ...

Бишоп и колегите ѝ от SETI повече от пет години изучават данните за геологията на Марс, събирани от сондата MRO.

През март 2011 година учените обявиха невероятно откритие – те успяха да открият магнезиев карбонат в наносите на един от кратерите. Неговото откритие стана едно от първите неопровержими свидетелства, говорещи за съществуването на океани на древния Марс. То също сочи, че атмосферата на Червената планета може да не е отлетяла в Космоса, а да е била погълната от водите на океана и да се е превърнала в залежи от утаечни породи.

Учените анализирали данните, събрани от MRO при изучаване на кратера Хюйгенс – в южните тропици на Марс, и се натъкнали на нов тип карбонат, чието съществуване на Земята се асоциира с океаните и живота – калциев карбонат, който се съдържа в обикновения варовик. До залежите учените открили и глинени наноси, богати на желязо, които също се формират само при наличието на вода.

Наличието на голямо количество карбонати в други дълбинни кратери на Марс говори, че подобни породи са се формирали на Червената планета почти повсеместно преди 3,8-3,5 милиарда години. Това свидетелства в полза на теорията, че Марс някога не е бил суха и студена планета с изключително разредена атмосфера, а земеподобна – с океани и гъста въздушна обвивка.

Аха да докоснеш Марс

Докато земляните само се готвят да полетят на Марс, Червената планета е решила сама да се доближи до Земята. Нашият съсед ще се сближи ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос