Милиарди години от историята на Марс (ВИДЕО)

3768
Милиарди години от историята на Марс (ВИДЕО)

Марсоходът Curiosity се е изкачил успешно на една от най-опасните точки на върха на планината Шарп в кратера Гейл и е получил панорамни снимки, на които може да се види как се е променял обликът на Марс в изминалите три милиарда години.

"Стриктно следим състоянието на колелата на марсохода. Пукнатини и дупки се натрупват на тяхната повърхност със скоростта, която очаквахме да видим. Сигурен съм, че ще им стигне устойчивост, за да ни отведат в най-интересните ъгълчета на склоновете на планината Шарп", казва Стивън Лий, един от ръководителите на мисията от Лабораторията за реактивно движение на НАСА в Пасадена.

Марс е имал наситена с кислород атмосфера

Камъни на повърхността на Марс са позволили на учените да получат най-добрите доказателства, че в миналото Червената планета е имала ат...

В началото на март марсоходът е започнал едно от най-опасните изкачвания в живота си – той е добрал до така нареченото плато Науклуфт, което представлява стръмен планински склон, изпъстрен с много остри камъни, скали и други препятствия, потенциално способни да повредят тънките алуминиеви колела на роувъра.

Благодарение на новата методика за избора на маршрут, разработена от НАСА след появата на първите проблеми с колелата на Curiosity преди три години, инженерите и "водачите" на марсохода са успели да го изведат на върха на това плато, без да причинят значителни увреждания на ходовата част.

Това плато е интересно на учените, тъй като в долните му части се намират породи, формирани в "мокрия" период от живота на Марс, а самото плато се е формирало в резултат от обветряне на скалите значително по-късно, когато Червената планета вече е била лишена от своите запаси вода и голяма част от своята атмосфера.

Ярка демонстрация на този стадий са станали панорамните снимки от върха на Науклуфт, откъдето буквално може да се види как се е изменяла повърхността на Марс от геоложка гледна точка за последните 3-3,5 милиарда години.

Тайната на изчезналия океан на Марс

Сблъсъкът на младия Марс с астероиди е допринесло за възникването на огромен океан на него, пише New Scientist. Това е мнението на Тим...

Изучавайки тези снимки, както и първите снимки от кратера Гейл, получени на платото, учените са надяват да разширят нашите представи за това, как Марс се е превърнал от "двойник" на Земята в безжизнена пустиня.

Платото Науклуфт се явява най-високата точка в кратера Гейл, където досега се е изкачвал Curiosity. В близко време марсоходът ще започне спускане към глинени наноси и други породи, формирани на дъното на езеро или просто в присъствието на вода.

Изучавайки подобни глини на границата между "мокрите" и "сухите" геоложки периода в живота на Марс, планетолозите ще се опитат да изяснят колко дълго водата на Марс е била годна за зараждането на микроби и поддържането на тяхното съществуване.

Следващата цел на Curiosity, след изучаването на всички тайни на върха на планината Шарп, ще бъдат сулфатни отлагания, серни съединения, разположени на седем километра от платото Науклуфт, информира РИА Новости.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос