Поток от слънчев вятър предизвика умерена геомагнитна буря

9087
Поток от слънчев вятър предизвика умерена геомагнитна буря
Снимка: iStock

Поток от слънчев вятър удари Земята на 4 септември, предизвиквайки геомагнитна буря от клас G2. Слънчевият вятър, който е причина тази буря, идва от голяма коронална дупка. Той е толкова  голям, че Земята може да остане в потока още 24 часа. Наблюдателите на небето с висока географска ширина трябва да бъдат нащрек за полярни сияния, съобщава SpaceWeather.com.

Националната агенция за океански и атмосферни изследвания на САЩ (NOAA) прогнозира за утре, 5 септември, геомагнитна буря от клас G1.

Учените отбелязват също, че едно от слънчевите петна все още не е показало своята активност, но учените прогнозират, че всичко може да се промени в следващите дни. Според прогнозите могат да се появят възможно най-силните изригвания на нашата звезда – изригвания от клас X. Те имат наистина разрушителна сила и могат да предизвикат много мощни геомагнитни бури, пише Forbes.

Астрономите наричат ​​слънчевото петно ​​AR3089 потенциално опасно, то може да произведе серия от слънчеви изригвания от клас X, които ще бъдат придружени от най-големите коронални изхвърляния на маса. Това са потоци от заредени слънчеви частици или плазма, които излизат с голяма скорост от повърхността на Слънцето.

Слънчевото петно ​​AR3089 сега е насочено към Земята, но не е показало никаква активност от цяла седмица. Според астронома Тони Филипс това поведение на слънчевите петна може да се счита за затишие пред буря.

„Данните от космическите апарати показват, че нещо се случва в това слънчево петно ​​и че то може да се готви за много големи изригвания“, казва Филипс.

Учените разделят слънчевите изригвания на 5 вида според силата на енергията, която отделят. Изригванията от клас X са на върха на този списък. Изригванията от другите четири класа – А, В, С и М, са ограничени от цифрови обозначения от 1 до 9, а тези от клас X нямат никакви цифрови ограничения. Някои изригвания от този тип могат да освободят толкова енергия, колкото 1 милиард водородни бомби могат да освободят по време на взрив.

Ето защо изригванията от клас X особено безпокоят учените, тъй като те могат да причинят най-мощните геомагнитни бури на Земята. Въпреки че магнитното поле на нашата планета ни предпазва от вредното въздействие на плазмените потоци, геомагнитните бури от най-висок клас могат да повредят спътниците в Космоса, а на Земята да доведат до дългосрочни прекъсвания на радиокомуникациите и дори изключване на енергийните системи.

Досега най-силното изригване от клас X е изригване, случило се преди 19 години. Тогава уредите се изключили при отметката X16, въпреки че учените смятат, че силата на това изригване е била X40. Учените по космическото време изчисляват, че до понеделник, 5 септември, има 5% шанс за изригване от клас X в слънчево петно ​​AR3089.

Когато Слънцето се ядоса. Най-лошите слънчеви изригвания в историята

Но, първо, учените все още не могат точно да предскажат появата на изригвания, и второ, много пъти датите на появата на тези изригвания не съвпадат с прогнозите. Следователно възможно най-силните изригвания на Слънцето могат да се появят през следващите дни или следващата седмица.

Във всеки случай следващите 2 години Земята ще бъде подложена на силното влияние на слънчевата активност. На звездата се появяват все повече слънчеви петна, което означава, че Слънцето се доближава до максимума на своята активност през 11-годишния слънчев цикъл.

ОЩЕ: Магнитните бури: как влияят на здравето и как да се предпазим от тях

ВИЖТЕ ОЩЕ: Може ли слънчева буря някога да унищожи Земята?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Силна геомагнитна буря на Марс предизвика глобално полярно сияние

Русия пренася войната в Космоса: Москва блокира важна резолюция на ООН

За първи път от 5 месеца: „Вояджър 1“ изпрати четливи данни на Земята

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Магнитни бури за седмицата 22-28 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Непозната планета в Слънчевата система: учени твърдят, че са открили доказателства

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос