Може ли слънчева буря някога да унищожи Земята?

12088
Може ли слънчева буря някога да унищожи Земята?
Снимка: NASA/SDO/AIA

Целият живот на Земята зависи от слънчевата светлина и топлина. Но често на Слънцето се случват събития, наречени ​​слънчеви изригвания, в резултат на които милиарди тонове плазма летят в Космоса със скорост хиляди километри в секунда. И понякога тези потоци летят директно към Земята. Ако на Слънцето възникне невероятно силно изригване, ще успее ли Земята да устои на такъв удар и няма ли целият живот на нашата планета да бъде унищожен? Изданието Live Science е разбрало мнението на учените по този въпрос.

Трудно е да се предвиди точно какво може да се случи в резултат на много мощно изригване и коронално изхвърляне на маса (същите тези плазмени потоци), казват учените.

Земята има надеждна защита

Повечето експерти смятат, че магнитното поле на Земята, което образува обвивка около планетата, наречена магнитосфера, трябва да защитава планетата от най-екстремните събития на Слънцето.

Когато такива потоци от заредени частици пристигнат на Земята, те се сблъскват с магнитно поле и това предизвиква геомагнитна буря. Което от своя страна, в зависимост от мощността, може да повлияе неблагоприятно на работата на близките до Земята космически апарати, както и на радио- и енергийните мрежи на планетата.

В същото време тези заредени частици носят вредно лъчение, което е пагубно за всички живи същества. Но тази радиация се спира от нашата плътна атмосфера. По думите на астрофизика Алекс Йънг от Центъра за космически полети Годард на НАСА дори най-мощните слънчеви изригвания засега не са водили до увреждане на атмосферата.

Как се появяват слънчевите изригвания?

Когато линиите на магнитното поле на нашата звезда се усукват, в резултат на Слънцето се образуват участъци с огромна електромагнитна енергия, известни като слънчеви петна. Именно в тези петна се появяват изригвания с различна сила, които принадлежат към пет различни класа: от най-слабите до най-разрушителните.

Голяма част от енергията от слънчевото изригване се освобождава под формата на ултравиолетово и рентгеново лъчение. Но енергията от изригването може да загрее близкия газ в атмосферата на Слънцето и да изпрати милиарди тонове слънчева плазма, наречено коронално изхвърляне на маса (CME). Ако се случи слънчевото петно ​​да е обърнато към Земята, тогава CME лети право към нас, като обикновено достига нашата планета за период от 15 часа до няколко дни.

Геомагнитните бури

Сега Слънцето наближава пика на своята активност в 11-годишния слънчев цикъл и броят на изригванията се увеличава, а с тях – и количеството слънчево вещество, изхвърлено в Космоса. Повечето от тези потоци почти незабележимо се разбиват в нашата магнитосфера, казват учените. Но ако изригването на Слънцето е достатъчно силно, а такива вече се появяват и в близко бъдеще ще бъдат още повече, тогава взаимодействието на магнитното поле на Земята и плазмените потоци води до появата на геомагнитни бури с различна сила.

Като се има предвид, че прогнозирането на появата на изригвания на Слънцето е почти невъзможно, някои учени се опасяват, че до 2024 г., когато Слънцето достигне своя пик, мощни изригвания могат да създадат много проблеми на планетата.

По-специално, почти всички спътници в ниска околоземна орбита могат да се повредят от такива изригвания, което ще остави планетата без навигация и комуникация. Някои учени предполагат, че може да настъпи дори интернет апокалипсис, когато енергията на Слънцето повреди кабелните мрежи на Земята.

Може ли слънчево изригване да унищожи живота на Земята?

"Какъв вид потоци трябва да ударят Земята, за да ни унищожат? Не знам отговора на това, но никога не сме наблюдавали слънчево събитие, достатъчно голямо, за да има някакви измерими ефекти върху човешкото здраве“, казва Дъг Бийзекър, експерт по космическо време от Станфордския университет.

В близките няколко милиарда години, преди Слънцето да започне да се превръща в червен гигант, нашата звезда няма да застраши Земята с унищожаването на живота на нея, казват учените.

Звездни щети

Нашата звезда не ни заплашва с изчезване, но учените подозират, че други близки звезди биха могли. Когато определени звезди изчерпват горивото си и умират, те експлодират в огромна свръхнова, която изстрелва мощна радиация в Космоса на милиони светлинни години. Тези взривове са много, много пъти по-мощни от слънчевите изригвания. Ако подобна експлозия се случи достатъчно близо до Земята, умиращата звезда може да окъпе нашата планета в толкова много ултравиолетова радиация, че да унищожи защитния ни озонов слой, правейки Земята уязвима за потока от заредени междузвездни частици.

Ако човечеството изчезне, ще се появи ли някой вместо нас?

Авторите на скорошно изследване (публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences през август 2020 г.) подозират, че смъртта на звезда на около 65 светлинни години от Земята може да е направила точно това преди около 359 милиона години, в края на девонския период (преди 416 милиона до 358 милиона години). Масовото измиране в края на този период е унищожило 70% от безгръбначните на Земята, въпреки че учените не са сигурни какво го е предизвикало. Но изследване на фосилни спори от времето на измирането разкрива признаци на увреждане от ултравиолетова светлина – което предполага, че може би експлодираща звезда е причината.

За щастие няма кандидати за свръхнови достатъчно близо до Земята, които да представляват такава заплаха в скоро време, уверяват авторите на изследването. Трябва да се тревожим само за нашето топло малко Слънце, а нашата атмосфера гарантира, че оставаме негови приятели.

Междувременно учените съобщиха, че на Слънцето се е появило петно с размер на Земята, което е насочено към нашата планета. В близко време се очаква изригване със средна мощност, което може да доведе до геомагнитна буря.

Освен това изследователи разказаха как ще изглежда смъртта на нашето Слънце, в какво ще се превърне то и ще може ли човечеството да наблюдава това събитие.

ВИЖТЕ ОЩЕ: "Слънчев часовник" може да предскаже ритми на опасно време в слънчевия цикъл

ОЩЕ: Магнитните бури: как влияят на здравето и как да се предпазим от тях

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Русия пренася войната в Космоса: Москва блокира важна резолюция на ООН

За първи път от 5 месеца: „Вояджър 1“ изпрати четливи данни на Земята

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Магнитни бури за седмицата 22-28 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Непозната планета в Слънчевата система: учени твърдят, че са открили доказателства

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос