Русия изведе в космоса ирански сателит - ще го ползва ли за войната в Украйна?

3048
Русия изведе в космоса ирански сателит - ще го ползва ли за войната в Украйна?
Снимка: Роскосмос

Русия изстреля днес ракета „Союз“, пренасяща сателит на Иран в космоса. Извеждането в орбита беше успешно и така двете страни продължиха да задълбочават връзките си след наложените им западни санкции.

Дистанционният сензорен сателит „Хаям“, кръстен на персийския математик от 12. век, беше изстрелян от космодрума „Байконур“ в Казахстан, където Русия извършва космическите си полети. „Роскосмос“ публикува видео от събитието, което е с час 8:52 ч. московско време във вторник.

Сателитет ще подобри значително възможностите на Техеран да шпионира военни обекти в Близкия изток. Преди дни Washington Post цитира западни служители по сигурността, които твърдяха, че Москва първо възнамерява да използва космическия апарат, за да подпомогне собствените си военни усилия в Украйна.

Иран напълно отхвърли обвиненията, че сателитът може да послужи за разширяване на разузнавателните способности на Русия в нападнатата от Владимир Путин страна. От Техеран заявиха, че имат пълен контрол върху него от самото начало на проекта.

62% от руснаците не искат да се бият в Украйна, но вярват на Путин - защо?

Повече от половината руснаци смятат, че "специалната военна операция" в Украйна (така режимът на Путин нарича подпалената от него война...

Според информацията от Иран сателитът е проектиран за научни изследвания в области като радиацията и наблюдение на околната среда за целите на земеделието.

Изстрелването на „Хаям“ е по споразумение, договаряно между Русия и Иран в продължение на почти четири години. Москва се съгласи да изгради и изстреля системата Kanopus-V, която ще включва камера с висока резолюция.

Изстрелването на сателита е най-новият показател за засилено военно и политическо сътрудничество между Русия и Иран. То се случва над две седмици след посещението на руския президент Владимир Путин в Техеран за срещи с иранския върховен лидер Али Хаменей, който след това приветства "дългосрочното сътрудничество" на своето правителство с Москва. Мнозина разтълкуваха срещата като унижение за Путин – припомнете си тук.

Преди няколко дни от американския Институт за изучаване на войната съобщиха, че Иран може би вече помага на Русия във войната в Украйна с прехвърляне на дронове в замяна на това да получи руски самолети Су-35. Олексий Арестович – съветник на политическия кабинет на Володимир Зеленски – заяви, че Техеран е предал 46 дрона на Русия и някои от тях вече са на бойното поле, за да се борят с американските ракетни системи на Украйна HIMARS.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Магнитни бури за седмицата 22-28 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Непозната планета в Слънчевата система: учени твърдят, че са открили доказателства

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Големият взрив е мит. Вселената няма нито начало, нито край – според противоречива теория

Магнитни бури за седмицата 15-21 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос