Адвокат осъди прокуратурата за бавно разследване на кражба

1619
Адвокат осъди прокуратурата за бавно разследване на кражба
Снимка: БГНЕС

Столичният адвокат и бивш съдия в Ихтиман Николай Рангелов осъди окончателно прокуратурата да му плати 16 000 лева обезщетение за бавно разследване, след като кражба от дома му остана неразкрита 16 години, съобщава lex.bg.

Върховният касационен съд (ВКС) не допусна за разглеждане делото по жалба на прокуратурата срещу решението на апелативния съд, с което на Рангелов беше присъдено обезщетение от 16 000 лева за морални вреди от мудното разследване.

Кражбата от дома на адвоката в София е извършена през ноември 2003 г., а разследването е прекратено през 2019 г. заради изтекла давност, без да бъде открит извършител и без да бъдат направени опити за това. От делото стана ясно, че през всичките 16 години опити да бъде разкрито престъплението и извършителите е правил само пострадалият адвокат, като давал насоки на разследващите и обжалвал десетките постановления за спиране на делото.

Още: Прокуратурата осъдена да плати над 100 000 лв. на варненски съдия

През ноември 2003 г. от апартамента на Рангелов били задигнати 80 вещи, между които множество златни накити, техника и дрехи. В следващите дни обаче разследващите извършили само оглед и разпит на адвоката и бившата му съпруга, с която тогава живеели заедно. Следа към евентуалните извършители били разпечатките от стационарния телефон на семейството, на който имало позвънявания от непознати номера и подозренията били, че така е било проверявано дали в апартамента има някой. По-малко от месец след кражбата обаче водещият разследването решил, че то трябва да бъде спряно. Наблюдаващият прокурор върнал делото за доразследване с указания да бъдат открити и разпитани ползвателите на телефонните номера, от които са обажданията в дома на адвоката. От регистрираните 11 непознати номера, били открити и разпитани двама ползватели и през април 2004 г. разследването било спряно с постановление на наблюдаващия прокурор.

В следващите месеци адвокат Рангелов обжалвал постановлението пред градската и пред апелативната прокуратурата и накрая разследването е възобновено, но само за да бъде спряно отново. Тази „въртележка“ продължила 10 години, когато вече и съдът потвърдил спирането.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Пиян разхвърля магазин в Асеновград

Бременна в деветия месец почина в болницата в Кърджали

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Бомбени заплахи в Софийския университет и Съдебната палата

Измъчвани и пребивани: 21 българки са били карани да проституират в Италия

Дават 50 000 лева за откриването на Ивана от Дупница

Апелативният съд в Пловдив гледа делото по случая „Цалапица”

Откриха трупа на мъж след потушаването на пожар в Благоевград

Излъгаха, че им е син: Мъж и жена се опитаха да извадят българска лична карта на чужденец

Делото "Дебора" отново не тръгна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com