Прокуратурата осъдена да плати над 100 000 лв. на варненски съдия

2853
Прокуратурата осъдена да плати над 100 000 лв. на варненски съдия
Снимка: БГНЕС

Окръжният съдия от Варна Светлозар Георгиев осъди прокуратурата да му плати обезщетения от над 100 000 лева. Това реши Софийският апелативен съд (САС), който изцяло уважи иска му, информира СЕГА. Първата инстанция му бе присъдила 80 000 лева. Според апелативния съд долната инстанция не е отчела в достатъчна степен, че моралните вреди за един действащ съдия от незаконно обвинение са много по-тежки. Апелативните съдии пишат, че съдийската професия предпоставя засилено очакване и изискване за почтеност и безпристрастност.

За да приеме, че обезщетението от 100 000 лева за неимуществени вреди не е прекалено високо, съдът посочва, че размерът му се сравнява с материалното положение на Георгиев и положението му в обществото. Отделно от това, са му присъдени и 8700 лева за пропуснати ползи, които са от заплати в периода на разследването и делото срещу него, когато той е бил в отпуск и болнични и близо 5000 лева за разноски.

Прокуратурата обяви, че е разпитвала Делян Пеевски

По образуваните шест преписки след наложените от САЩ по закона "Магнитски" санкции, прокуратурата вече извикала за обяснения Александър...

Изданието припомня, че съдия Георгиев заведе делото срещу прокуратурата, след като бе съден и оправдан на три инстанции за оказан натиск над прокурорка. Разследването срещу него започна покрай делото срещу лидера на "Воля" Веселин Марешки, което гледаше на първа инстанция във Варна. Тогава Георгиев е бил следен със специални разузнавателни средства, а поводът е бил сигнал срещу него в ДАНС от окръжната прокурорка от Варна Виолета Радева, че е поел ангажимент да помогне на Марешки. Такива доказателства не бяха събрани, но покрай подслушването е бил дочут разговор на Георгиев с прокурор Здравка Задгорска, от който започна и делото срещу него за натиск над нея.

Според обвинението, съдията се срещнал с прокурор Задгорска на 02.12.16 г. и опитал да я склони да прекрати делото срещу бившия полицай Николай Добрев, с когото съдията бил близък. Разследването било за забравена върху тавана на кола ловна пушка. Добрев паркирал автомобила пред дома си, извадил пушката, но я забравил там и се сетил след 7 часа, когато оръжието вече липсвало. На сутринта се обадил в полицията, но пушката вече била предадена от случайно минаващ мъж, който я видял върху колата. "Мисля, че от човешка гледна точка си е за помагане, чл.9 отвсякъде (малозначителност, б.а.). Ти ще си прецениш вече", казал Георгиев, а Задгорска отговорила, че ще погледне делото и повече не се срещали. В крайна сметка, тя го внесла в съда с предложение за освобождаване от наказателна отговорност, а Районният съд във Варна глобил Добрев с 1000 лева.

Въпросният чл.9 се оказа ключов и за делото срещу магистрата, тъй като ВКС го приложи, за да не го накаже. Съдиите приеха, че с внушението към прокурор Задгорска да приключи делото по определен начин, Георгиев е оказал натиск върху вътрешното ѝ убеждение, но това е било само за момент, тъй като след това веднага е добавил, че тя ще си реши. Решението за обезщетението не е окончателно и прокуратурата може да го атакува пред върховния съд.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com